Educatia rutiera a copilului
Ti s-a intamplat vreodata sa ramai langa trecerea de pietoni mirat de ceea ce-ti spune copilul tau dandu-ti dovada ca el a vazut sau chiar a trecut neregulamentar strada, chiar si alaturi de un alt adult? L-ai auzit vreodata spunand: „Mami, de ce trebuie sa stam la semafor daca e rosu? Eu am vazut persoane care treceau si cand era rosu semaforul.” Chiar daca cel mic nu va iesi singur pe strada, este bine sa incepi sa il inveti pe copil cat mai devreme despre siguranta in trafic.
Notiunile de baza ale educatiei rutiere
2. Ce inseamna un semafor si culorile sale. "Semaforul ajuta soferii si pietonii/oamenii care merg pe jos sa circule corect, dandu-le voie sa circule pe rand. Exista doua tipuri de semafoare: unul pentru pietoni si unul pentru masini. Cel pentru pietoni ne arata ca trebuie sa ne oprim, atunci cand omuletul este rosu si ca putem trece, atunci cand omuletul este verde. Semaforul pentru masini este mai mare si are trei lumini: rosu, verde si galben. Atunci cand se aprinde lumina verde, inseamna ca masinile pot trece, atunci cand se aprinde lumina galbena, inseamna ca masinile trebuie sa incetineasca, pentru ca urmeaza sa se aprinda lumina rosie, care le spune sa se opreasca, pentru ca pietonii sa poata trece." Nu uita sa ii mentionezi copilului ideea de baza: atunci cand e rosu pentru pietoni, semaforul este verde pentru masini si invers. Este bine sa ii explici copilului aceste lucruri atunci cand va aflati la o trecere de pietoni semaforizata, pentru a intelege mai usor.
3. Pe unde este voie sa circulam? Atentioneaza-ti copilul cu privire la locurile prin care este indicat sa circulam astfel incat sa fim in siguranta in trafic. "Atunci cand mergem pe jos, nu avem voie sa mergem decat pe trotuar, fara a-l depasi, decat atunci cand suntem in fata unei treceri de pietoni. Chiar daca suntem pe trecere trebuie sa fim atenti si la masinile care vin spre noi. Daca acestea nu incetinesc viteza, ar fi bine sa nu ne avantam pe zebra fiindca exista persoane care nu respecta regulile de circulatie si viata noastra ar putea fi in pericol."
Cum il poti invata pe copil toate aceste informatii?
2. Ajuta-l sa observe modul in care se comporta ceilalti in trafic si ajuta–l sa recunoasca chiar si greselile celorlalti.
3. Invata-l ca atunci cand traverseaza strada sa nu alerge, sa nu se intoarca inapoi sau sa se opreasca in mijlocul strazii.
4. Jucati jocuri de rol in casa cu ajutorul unor semafoare confectionate din hartie sau carton si masinute de jucarie.
5. Inainte de a decide daca veti traversa, cere-i copilului sa iti spuna parerea sa: este sigur sa traversati strada in acel moment? Pentru acest lucru, va fi nevoie sa priveasca el insusi in stanga si in dreapta, pentru a vedea daca vin masini. Desigur, decizia finala iti va apartine tie, dar este util sa il obisnuiesti pe copil sa gandeasca si sa ia decizii in contextul circulatiei ca pieton.
6. Aminteste-ti sa-ti lauzi copilul de fiecare data cand te-ai uitat la el si ai vazut ca priveste in toate directiile pentru a se asigura ca nu vine nicio masina si traverseaza strada.
7. Recomanda-i de asemenea, ca atunci cand nu este sigur daca poate sau nu sa treaca strada, sa astepte si alti oameni langa trecere si sa traverseze impreuna cu acestia.
Tu cand si cum ai inceput educatia rutiera a copilului tau?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Cand il lasi pe copil singur acasa
De la ce varsta este bine sa il lasi pe copil singur acasa? Cum iti dai seama ca este pregatit pentru acest pas catre independenta?
-
Siguranta fizica a copilului.Despre consimtamant
Ii putem ajuta pe copii sa fie in siguranta fizica invatandu-i de la cele mai mici varste ca pot spune nu imbratisarilor, atingerilor sau gesturilor inconfortabile din partea celor din jur, fara sa se simta rusinati sau vinovati.
Adauga tu primul comentariu: