characters characters

E bine sau rau sa-ti lauzi copilul?

Propus de: ClickPentruFemei.ro   |   03 septembrie 2014    |   723 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/ericabreetoe/9427010830/

Orice copil isi doreste sa fie apreciat de cei dragi. Insa lauda exagerata poate face mai mult rau decat bine. Afla cand este indicat sa-l rasfeti pe cel mic, fara sa devina razgaiat.


La fel ca si pedeapsa si recompensele, laudele au un rol important in educarea unui copil. Aprecierea ta ca parinte si vorbele bune pe care i le adresezi il vor ajuta sa-si creasca stima de sine si sa se implice in diferite activitati atat acasa, cat si la gradinita sau la scoala.


Apreciaza efortul depus, nu caracterul lui

Lauda-l pe cel mic ori de cate ori a facut ceva bine si spune-i clar ce te face sa fii atat de mandra de el. Spre exemplu, daca si-a strans toate jucariile de pe jos sau si-a ordonat lucrurile prin camera, spune-i „Ai facut foarte bine curat“si nu doar „Esti un copil bun“. Incearca sa lauzi faptele celui mic si nu caracterul lui atunci cand are un rezultat deosebit in urma unui efort sustinut, cand isi exerseaza o abilitate noua si tot asa.


Nu-l incuraja fara motiv

Daca obisnuiesti sa-ti lauzi copilul si la cel mai mic efort pe care il depune, doar ca sa-l incurajezi, evita sa faci din asta un obicei. In caz contrar, el isi poate forma parerea ca merita aprecieri si recompense chiar si atunci cand are o atitudine superficiala fata de lucrurile pe care le are de facut. Daca remarci ca face ce l-ai rugat doar pentru a fi laudat apoi, discuta cu el si vezi de ce nu vrea sa-si dea mai mult interesul. Numai asa il poti ajuta sa-si valorifice potentialul.


Citeste continuarea articolului pe clickpentrufemei.ro.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Tatii indisponibili emotional
    Tatii indisponibili emotional
    01 aprilie 2024   

    Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

  • Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    12 decembrie 2023   

    In calitate de parinte joci un rol foarte important in conturarea sanatatii emotionale a copilului tau, de aceea e important sa acorzi o mai mare atentie, mesajelor pe care le transmiti la nivel constient, dar mai ales inconstient.

  • Interviu Andreea Feraru, psiholog
    Interviu Andreea Feraru, psiholog, despre terapia de familie: „Cand o floare nu infloreste, repari mediul in care creste, nu floarea."
    28 noiembrie 2023   

    Andreea Feraru este mama a doi baieti, psiholog clinician cu formare in consiliere experientiala, psihoterapie sistemica si psihoterapie corporala, in curand facilitator in Constelatii Familiale. Misiunea ei, asa cum o rezuma ea insasi, este sa insoteasca oamenii in „Calatoria catre centrul Fiintei" cu multa blandete si respect.

Mai multe