characters characters

E adolescent: ce ma fac?

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 iulie 2012    |   3191 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

E adolescent: ce ma fac?Adolescenta a devenit un fel de babau pentru parinti. Se nasc pe zi ce trece mai multe si mai multe povesti cu tenta de thriller despre copilul adolescent. Totusi inainte sa te sperii ar trebui sa faci un exercitiu de memorie: tu cum erai la varsta aceea si cum iti pareau generalismele care se emiteau despre tine?


Cele mai frecvente stereotipuri ale adultilor despre adolescenti privind:
1. Comportamentul
”Scapa tot timpul din mana obiecte.”, ”Se impiedica in mers.”,”Lucreaza fara sa gandeasca.”, ”Sunt viciosi (fumeaza).”, ”Reactioneaza violent.”, “Sunt nepoliticosi si galagiosi.”, “Sunt dependenti de calculator si tehnologie.”, “Nu stiu ce inseamna respectul.”.
2. Gandirea
”E un visator.”, ”Vorbeste fara sa gandeasca.”, ”E un uituc si jumatate.”, ”Sunt dezorganizati.”, ”Nu stiu ce vor.”,”Le place sa isi contrazica parintii.”
3. Afectivitatea
”Viseaza cu ochii deschisi.”, ”Cred orice promisiune, sunt naivi.”, “Le pasa mai mult de prieteni decat de familie.”

Concluzia la care duc toate aceste stereotipuri este ca adolescentii vor intra in probleme la un moment dat sau ca sunt o constanta sursa de stres pentru parinti si alti adulti.

Care sunt consecintele stereotipurilor asupra adolescentilor?

Aproape toate stereotipurile exprima trasaturi negative ale adolescentilor, iar oamenii se comporta in general asa cum cred ca ceilalti se asteapta de la ei sa se comporte. Adolescentii nu fac exceptie de la aceasta regula, asa ca este posibil ca acestia sa isi piarda motivatia de a avea si comportamente pozitive, daca oricum toti sunt convinsi ca adolescentii nu sunt capabili de acestea.

Parintii si adultii nu apreciaza si nu scot in evidenta si realizarile adolescentilor. In majoritatea discutiilor sau materialelor despre adolescenti, trasaturile lor negative vor fi primele (si de cele mai multe ori si singurele) mentionate. Cu toate acestea, exista si adolescenti olimpici, si adolescenti care fac voluntariat, adolescenti care invata, care citesc in timpul liber sau care nu se implica in comportamente de risc.

Adolescentii nu se simt intelesi sau respectati de catre adulti. Interactiunea dintre adolescenti si adulti devine dificila atunci cand adolescentii inteleg ca adultii deja si-au format o imagine despre ei, ca nu le iau in considerare parerile si ca li se atribuie comportamente negative pe care poate nu le-au realizat niciodata.

Cum ar fi bine sa se comporte parintii pentru a inlatura stereotipurile sociale?

1. Incearca sa identifici stereotipurile despre adolescenti care iti influenteaza relatia cu propriul copil.

2. Inainte de a incadra un comportament nepotrivit al adolescentului in categoria “asa sunt adolescentii”, comunica cu el despre motivele sale si despre ce inseamna comportamentul respectiv pentru el.De exemplu, copilului tau ii place sa petreaca timp pe calculator, incercand diferite aplicatii de care are nevoie la orele de informatica fiind. Parerea ta despre el poate fi ca, la fel ca restul liceenilor, copilul tau o data asezat in fata calculatorului, nici cu macaraua nu s-ar mai putea ridica. Totusi, poate fi vorba de o multime de motive benefice care il pot determina pe adolescent sa nu se ridice din fata calculatorului: pasiunea pentru informatica, nevoia de socializare cu prietenii sau un material interesant pe care l-a gasit pe internet, toate acestea fiind in esenta utile dezvoltarii copilului

3. Intelege faptul ca uneori copilul e nevoit, din cauza presiunii sociale, sa se comporte intr-un anumit mod pentru a fi acceptat in grupul de prieteni.

4. Demonstreaza-i copilului ca atunci cand il critici, ii critici de fapt comportamentul si nu il judeci pe el ca persoana.

5. Incearca sa eviti generalizarea comportamentelor nepotrivite ale adolescentilor, mai ales atunci cand este de fata si copilul tau.

Asadar, cu putina atentie si sinceritate, parintii pot sa recunoasca in relatia cu propriul copil stereotipurile care ii influenteaza si sa-si  redescopere adolescentul ca pe o fiinta unicaSmile.

Tu ce alte stereotipuri referitoare la adolescenti ai adauga pe lista noastra?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    lucyaneya    16.08.2012 - 21:24
    as vrea sa stiu si eu de ce unele mamici isi cocolosesc fetele:"am o colega ,fiesa acum a terminat liceul si mereu ne ricaim"de la unele chestii,vine rupta la lucru ca trebe sa calce,sa spele etc.pentru ca a mica e printesa mamei si o fata are mama:))o suna pe mobil sa-i aduca aminte :sa manince,sa-si ia medicamentele,etc.o putoare,ce mai..a venit de la mare cu un malder de prosoape si costume de baie nespalate de parca nu le putea clati un pic !Eu am un pusti de 7 ani si nu mi-ar trebui asa o putoare de nora:))sincer!piciul meu face multe activitati din placere,eu cred ca e normal sa aibe si raspundere,cit despre pustoice cred ca toate viseaza sa fie intretinute ,colega mea imi zice:ce sa faca ginerele,daca nu ii fac tot eu !Voi ce ziceti,e normal ????
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    31.07.2012 - 06:21
    Acum rolul tau este undeva.. rol de fundal in instuirea lor.Daca n+au invatat pana acum,oricum e prea tarziu,asteapta pana cand iti cer sfatul,ii ajuti sa+si gaseasca propriile raspunsuri si sa ia propriile decizii.Pentru adultul nostru trebuie sa ne desprindem pentru a+i lasa fraiele lui.vom fi in continuare interesati de viata lui,nu+l vom controla viata,un parinte adevarat ramane parinte pana moare.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

  • Neglijarea emotionala in copilarie. Urmari mai putin cunoscute
    Urmari mai putin cunoscute ale neglijarii emotionale in copilarie
    30 septembrie 2024   

    Atunci cand vorbim de neglijarea emotionala a copilului ne referim la lipsa unor raspunsuri adecvate din partea parintelui, la nevoile emotionale ale copilului.

Mai multe