Doliul in familie
Cum ii ajutam pe copii cand pierdem o persoana apropiata
Moartea unei persoane apropiate din familie ii va afecta pe copii in mod diferit, in functie de varsta si de nivelul de intelegere a acestui eveniment. Cum poti ca parinte sa faci fata doliului la randul tau si in acelasi timp sa il ajuti pe copil sa treaca prin aceasta experienta dureroasa?
Citeste si:
Doliul la copii - cum se manifesta si cum poti sa il ajuti pe copil
Cum inteleg copiii conceptul de moarte, in functie de varsta
Doliul in familie
Julia Samuel, terapeuta britanica specializata in doliu si autoare, recomanda cativa pasi prin care putem depasi mai usor doliul.
Gestioneaza-ti emotiile intense inainte de a vorbi copilului tau despre pierderea suferita
Daca ati pierdut o persoana importanta atat pentru tine, cat si pentru copil (de exemplu, un bunic sau o matusa apropiata), este esential sa iti dai timp sa iti exprimi tu emotiile inainte de a vorbi mai mult cu copilul tau despre acest subiect. Altfel, vei risca sa fii tu coplesit de emotii cand incerci sa il sprijini pe copilul tau.
Gasiti fiecare modalitati prin care sa pastrati vie amintirea persoanei dragi
Iubirea care ne leaga de persoanele apropiate nu dispare dupa moartea lor. De aceea, doliul poate fi traversat mai usor daca gasim feluri de a mentine o “relatie” cu persoana pierduta. De exemplu, pastrati un obiect care va aminteste de ea, purtati un accesoriu primit de la aceasta, scrieti-i o scrisoare, vizitati mormantul sau creati o cutie de amintiri. De asemenea, puteti duce mai departe o traditie de familie care i-a implicat (gatirea unei anumite retete de sarbatori, organizarea unor reuniuni de familie, excursii etc.). In timp, dupa ce durerea legata de pierderea suferita isi va pierde din intensitate, aceste modalitati de a mentine prezenta amintirea persoanei pierdute va aduce liniste si impacare.
Exprimarea emotiilor
Ii poti recomanda copilului tau sa scrie in jurnal despre gandurile si emotiile pe care le simte in urma pierderii suferite. Poate fi o modalitate potrivita de autoconstientizare si intelegere, alaturi de conversatiile cu cei dragi sau cu un consilier/terapeut.
Doliul nu are termen-limita
Atat pentru tine, cat si pentru copii, doliul poate avea durate variabile, in functie de relatia cu persoana decedata, de felul in care va exprimati suferinta si de temperamental vostru. Este impostant sa ii spui copilului tau ca isi poate acorda tot timpul de care are nevoie pentru a depasi aceasta pierdere, oricat de mult ar insista cei din jur ca este nevoie sa “isi revina mai repede”.
Grija fata de corp
Un stil de viata sanatos, care implica miscare fizica aerobica si momente de relaxare si odihna, dar si alimentatie sanatoasa si un program de somn echilibrat ajuta foarte mult in perioada doliului. Adoptati impreuna obiceiuri sanatoase – de exemplu, mergeti la alergat sau la plimbare impreuna, realizati exercitii de relaxare si alegeti meniuri hranitoare si sanatoase.
Accepta ca doliul afecteaza performantele si capacitatile noastre
Pentru o perioada de timp, performanta scolara a copilului tau poate fi afectata de pierderea suferita, la fel ca si performanta ta profesionala. In loc sa te critici sau sa iti spui ca ar fi de asteptat sa te descurci mult mai bine, da dovada de compasiune fata de tine insuti si fata de copil. Adoptati principiul “Facem tot ce ne sta in putinta”, acceptand ca uneori aceste eforturi vor fi limitate.
Rutina zilnica
Predictibilitatea si structura ne ajuta sa ne concentram mai usor asupra lucrurilor pe care le avem de facut si ne dau sentimentul de siguranta si claritate. Ajuta-l pe copilul tau sa mentina un program zilnic structurat si adopta la randul tau o rutina zilnica. Chiar daca uneori este dificil sa o respectati, incercati sa fiti cat mai consecventi. De asemenea, evita supraaglomerarea programului zilnic si lasati timp pentru flexibilitate si evenimente neprevazute.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: