characters characters

Distantarea copiilor de parinti la maturitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 noiembrie 2021    |   3730 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

distantarea dintre parinti si copii la maturitate
Problemele nerezolvate dintre copii si parinti, valori morale diferite, acuzatii sau critica excesiva sunt cativa dintre factorii care contribuie la distantarea copiilor adulti fata de parinti. Cum putem preveni acest lucru?

Citeste si:


Zece lucruri care ii indeparteaza pe adolescenti de parintii lor


De ce copiii criticati excesiv se revolta


Semne ale distantarii emotionale a copiilor fata de parinti la maturitate


Care sunt semnele care ar trebui sa iti atraga atentia cand vine vorba de relatia cu copilul tau adult?

  • Copilul tau nu te cauta, iar cand il cauti tu pe el, iti raspunde cu intarziere.
  • Nu stii prea multe despre ce se intampla in viata lui, pentru ca iti da raspunsuri generice – “Totul este bine.”
  • Cand ii oferi sfaturi sau iti spui parerea despre alegerile lui, reactioneaza cu furies au intrerupe discutia.
  • Copilul aduce in discutie conflicte sau probleme din copilarie pe care tu le consideri nesemnificative sau minore. Uneori, nu iti amintesti ca s-au intamplat sau crezi ca si le aminteste gresit.
  • O simpla remarca, facuta in treacat, duce la o explozie emotionala din partea copilului tau adulti si la reprosuri precum „Mereu ma critici/incerci sa ma controlezi!” sau „Nu ti-a convenit niciodata nimic din ce am facut.”

Cauze care duc la distantarea emotionala dintre parinti si copiii lor adulti


Munca, dificultatile financiare, dar si evenimentele traumatice pot provoca schimbari puternice intre parinti si copii pe termen lung. Divortul parintilor sau o boala psihica ce afecteaza starea de bine a copilului pot duce la distantarea parinte-copil, in special in perioada adulta, cand copilul este suficient de mare incat sa se desprinda de familie si sa isi inceapa viata de unul singur.


In plus, la maturitate, este natural pentru copii sa se detaseze de familie si sa isi inceapa o viata separata si independenta. Insa acest lucru nu presupune ruperea comunicarii cu propriii parinti sau evitarea acestora. Cand apar aceste fenomene, cel mai frecvent, este vorba de probleme de lunga durata care au afectat relatia parinte-copil, fara ca parintii sa le identifice in mod corect. Iata cateva exemple.


Copilul s-a saturat de diferentele vizibile cu care parintii si-au crescut copii (atitudini si comportamente diferite, in functie de copil). In familiile cu mai multi copii, se poate intampla ca unul dintre copii sa fie favorizat de catre parinti, in timp ce altul sa aiba rolul de tap ispasitor. La maturitate, copilul cu rol de tap ispasitor poate decide sa evite interactiunile cu parintii sau cu fratii.

Parintii nu sunt de acord cu partenerul de viata ales de catre copilul lor adult. Critica directa sau indirecta fata de partenerul de viata ales de copilul lor poate duce la conflicte si tensiuni repetate atat intre parinte si copil, cat si in relatia de cuplu a copilului.

Parintii refuza sa isi ceara scuze pentru greselile din prezent sau din trecut. Uneori, copiii adulti incearca sa isi exprime frustrarea sau nemultumirea in legatura cu actiunile parintilor din trecut sau din prezent. Deseori, parintii nu vad lucrurile din aceeasi perspectiva, iar ceea ce copiii numesc abuz sau violenta verbala, parintii vor eticheta drept certuri minore sau conflicte normale. Cand copiii adulti incearca de mai multe ori sa isi faca inteleasa propria perspectiva fara succes, pot decide sa renunte si sa evite intalnirile cu parintii.

Parintii nu respecta alegerile privind cresterea nepotilor. Cand copilul tau devine parinte la randul lui, poate face alegeri diferite decat tine cand vine vorba de cresterea si educatia acestuia. Bunicii care aleg sa ignore aceste alegeri si sa preia controlul asupra cresterii nepotilor risca sa fie indepartati din viata copiilor lor.

Parintii isi critica in mod excesiv copilul, din toate punctele de vedere, din dorinta de a-l ajuta sa ia decizii mai bune. Cand critica devine modalitatea predominanta de relationare a parintilor cu propriii copii adulti, acestia din urma pot decide sa reduca nivelul de stres pe care il simt si, implicit, sa reduca interactiunile cu propriii parinti.


Decizia copiilor adulti de a reduce prezenta parintilor in propria viata sau de a o elimina complet este una dificila si dureroasa pentru intreaga familie. Daca esti parinte de copil adult, incearca sa intelegi perspectiva copilului tau si sa repari, pe cat posibil, relatia cu acesta. De cele mai multe ori, copiii adulti care se indeparteaza de parinti au nevoie sa auda ca acestora le pare rau pentru greselile din trecut si ca isi doresc sa aiba o relatie mai buna in viitor.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe