Dezvoltarea independentei la copii
Sapte semne ca ai un copil independent, nu dificil
Unii copii par ca s-au nascut cu ea, altii par ca au nevoie de putin ajutor pentru a o dobandi. Nevoia de independenta exista insa in fiecare dintre noi, iar in copilarie se manifesta treptat si pune bazele unei dezvoltarii armonioase, pentru restul intregii vieti.
Este important insa ca parintii sa fie flexibili in privinta lucrurilor pe care le fac pentru copilul lor si sa ia in considerare nevoile copilului si capacitatea lui de se descurca pe cont propriu. Asadar, atunci cand ai impresia ca cel mic te ignora, nu mai ia in considerare sfaturile tale si face numai cum vrea, poate fi vorba de primele manifestari ale independentei sale. Pentru ca un copil sa isi dezvolte independenta e important sa faci un pas inapoi. Un nivel mai scazut de implicare in situatiile de rezolvare de probleme e un bun punct de start.
Citeste si:
Cum poti sa cresti un copil independent
Copiii independenti invata mai bine
Iata cateva semne ca ai un copil independent.
Este implicat intr-o activitate. Copiii care isi descopera si isi cultiva un hobby sau o pasiune pun baze solide ale independentei. Copiii motivati intrinsec sunt mult mai independenti fiindca au gasit ceva cu care se pot conecta si pentru care se lupta sa obtina rezultate fara a avea ca scop obtinerea de recompense din partea parintilor.
Exploreaza pe cont propriu. Inca din primii ani de viata, copiii vor incepe sa exploreze lumea din jur. Daca prescolarii au nevoie de protectia ta permanenta atunci cand se aventureaza in lume, scolarii o vor descoperi si in compania altor adulti, iar preadolescentii si adolescentii vor tinde sa faca acest lucru in grupul de prieteni. Explorarea nu inseamna doar separarea fizica de tine. Copilul care petrece ore intregi citind, facand experimente sau uitandu-se la documentare despre vulcani, plante sau orice alt subiect este un copil care si-a asumat misiunea de a descoperi ce il intereseaza pe cont propriu, cu riscul de a te ignora sau de a renunta la alte activitati pe care i le recomanzi.
Isi exprima gandurile, observatiile si parerile, chiar daca le contrazic pe ale tale. Prescolarul care observa cu sinceritate ca prajitura adusa de matusa arata ciudat, scolarul care iti aduce cinci motive pentru care ar trebui sa aiba mai mult timp pentru joaca sau adolescentul care iti explica de ce are dreptul sa isi faca un tatuaj sunt exemple de copii care isi folosesc abilitatile de gandire si analiza pentru a-si exprima personalitatea si pentru a-si atinge scopurile.
Te suprinde placut cand interactioneaza cu alti adulti. S-ar putea sa observi ca in preajma altor adulti copilul tau este mai serios, mai politicos sau ca poate uimi prin conversatie sclipitoare si plina de umor. Copiii independenti pot cauta compania adultilor si se pot bucura de aceasta, punand intrebari si gasind lucruri demne de admirat la adultii din afara familiei.
Nu are nevoie sa fie salvat. Prescolarul care insista sa isi incheie singur nasturii sau sa isi toarne singur lapte in cana sau scolarul caruia nu ii place cand intervii sa il ajuti daca nu ti-a cerut acest lucru, preadolescentul care in cazul greselilor si esecurilor, isi analizeaza atent alegerile si actiunile, pentru a intelege ce poate face diferit data viitoare – toti sunt copii care invata sa fie independenti, nu care incearca sa iti faca viata mai dificila.
Incearca sa faca lucruri singur. Poate nu te mai lasa sa ii faci tu pachetelul sau micul dejun, poate descoperi ca a facut curat in casa ca te surprinda sau iti propune sa te ajute sa gatesti cina. Astfel de incercari in activitati simple sunt semne ca cel mic incepe sa isi castige independenta. Incurajeaza aceste initiative ale copilului tau, chiar daca ti-ai dori sa mai aiba nevoie de tine si chiar daca faci aceste lucruri cu drag.
Vine la tine mereu cu idei noi. Idei, curiozitati, proiecte, propuneri – toate acestea sunt semne ca se simte suficient de confortabil si de independent incat sa impartaseasca cu tine lucrurile care il pasioneaza si il preocupa.
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".
Adauga tu primul comentariu: