characters characters

Dezvoltarea caracterului la adolescenti

Propus de: Gabriela Iordachita   |   29 aprilie 2009    |   5198 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

adolescenta zambind"Seamana un gand, vei culege o fapta; seamana o fapta, vei culege un obicei; seamana un obicei, vei culege un caracter; seamana un caracter, vei culege un destin" (Samuel Smiles)

Intr-o lume in care fiecare se plange prea mult de lipsa de timp, de bani, de stresul cotidian, de grija zilei de maine si, mai nou acum, de criza din economie, observam cum parintii, in acest context, sufocati de reclame publicitare si de un noian de informatii venite din toate directiile, cu greu mai reusesc sa mai faca fata cerintelor educationale ale copiilor lor.

In acest sens, o problema importanta pe care am sesizat-o in activitatea mea de profesor consilier psihopedagogic este aceea ca unii elevii nu au insusite la nivelul caracterului notiuni de baza, valorice cum ar fi: responsabilitatea, rabdarea, respectul, constiinciozitatea, disponibilitatea, munca, initiativa, generozitatea, marinimia, onestitatea, ordinea, toleranta, virtutea, stima, loialitate, intelepciunea, sinceritatea, determinarea etc.

Ce e de facut in aceasta situatie? As dori sa le propun parintilor pentru inceput cateva mici exercitii prin care sa internalizeze copiilor lor, adolescenti, valori dezirabile social.


Exercitiu
Vorbeste cu copilul tau, de exemplu, despre generozitate, cauta o poveste scurta care sa ilustreze acasta trasatura de caracter si spuneti-o. De asemenea, poti cumpara cateva alimente (sau daca aveti haine de care nu mai aveti nevoie) si mergi impreuna cu copilul la un camin de batrani sau la o cantina sociala si faceti o bucurie altor oameni daruindu-le ce aveti. Copii invata extraordinar de repede practicand.


Exercitiu
Fii onest cu copilul tau pentru ca acesta, la randul lui sa practice onestitatea. Cere-ti iertare atunci cand tu incalci anumite valori de caracter pentru ca cel mai bun mod de a-i invata pe altii este prin exemplul personal: este mult mai usor sa tragi o sfoara decat sa o impingi.


Exercitiu
Aprecierea este lucrul pe care ni-l dorim cu totii, astfel ca nu ezita sa lauzi copilul cand face ceva bun. In acest mod ii stimulezi un comportament dezirabil, dar aveti mare atentie la felul cum faci acest lucru. Laudati trasatura de caracter pe care adolescentul a dovedit-o prin realizarea sa si nu reusita in sine. Exemplu:
Nu este recomandabil sa spui: “Am vazut ca ti-ai facut astazi curat in camera, e foarte bine.”


Faptul ca a facut o treaba nu inseamna ca nu putea sa nu o ia pe „scurtatura”, cum ar fi sa ascunda gunoiul sub pat sau sub dulap sau sa-l dea pe hol, ceea ce nu dovedeste un caracter bun.


Este recomandabil sa spui: “Iti multumesc pentru ordinea si entuziasmul de care ai dat dovada facand curat la tine in camera. Pot spune ca ai pus suflet. Bravo!”




Pe moment ne vom opri aici, cu toate ca, dragi parinti, mai sunt multe lucruri de adaugat, imi exprim insa speranta ca ceea ce v-am spus in aceste randuri v-a starnit intersul. Astept intrebari, sugestii, propuneri din partea dumneavoastra si de ce nu?!…rezultate.
Pe data viitoare…
Fiti fericiti in fiecare zi!

 *Credit foto:stockimages, FreeDigitalPhotos.net


Autor: Gabriela Violeta Iordachita
Profesor psihologie, cabinet de consiliere si asistenta psihopedagogica
Grup scolar „Radu Negru”, Galati.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe