characters characters

Invata-ti copilul sa recunoasca emotiile

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 martie 2011    |   6093 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

recunoasterea emotiilorEmotiile sunt deosebit de importante in viata oamenilor, iar a sti cum sa le recunosti este extrem de util pentru a putea sa ne descurcam in diverse situatii. Gandeste-te la urmatorul exemplu: doi copii se joaca. Unul dintre ei este intotdeauna cel care propune un joc si indiferent de parerea celuilalt stabileste ”asta ne jucam acum”. Celalalt accepta azi, accepta maine, insa de fiecare data nu se mai joaca cu prea mult interes si se simte trist fiindca nu ii sunt luate in seama si parerile lui: ”Ne jucam mereu numai ce vrei tu”. Pana la urma, copilul refuza sa se mai joace cu prietenul care nu ii ia in considerare parerile, intrerupand relatia de prietenie.

 

 

 *Fotografia apartine utilizatorului cristinarat
 

 

In interactiunea dintre copii, pot aparea multe neintelegeri datorita faptului ca cei mici inca nu stiu sa recunoasca emotiile celorlalti copii si inca nu au capacitatea de a intelege ca cineva poate sa se simta trist, dar sa ascunda sau sa nu exprime acest lucru.

Iti oferim cateva metode prin care sa-ti inveti prescolarul cum anume sa recunoasca emotiile.
1. Invata-l despre emotii in mod permanent. Incepe cu una singura, bucuria, dupa care introdu-le rand pe rand, pe celelalte.  Poti realiza activitati specifice care il vor ajuta pe copil sa recunoasta emotiile.

2. Ofera importanta emotiilor, intrebandu-ti copilul in permanenta cum se simte in diverse situatii cu care se confrunta pe parcursul zilei. De asemenea, atunci cand iti povesteste intamplarile prin care a trecut la gradinita, il poti intreba cum s-a simtit. Cere-i sa ti le descrie cu propriile lui cuvinte. Unii copiii s-ar putea sa le dea chiar forma corporala: ”E o tristete asa mare ca un zmeu”, ”Sunt asa de bucuros de parca m-a cuprins soarele in brate” etc.

3. Foloseste fotografiile din albumul de familie pentru a ”citi” emotiile pe care persoanele le-au trait in timpul imortalizarii. Unii zambesc cu gura pana la urechi in poze, altii sunt tristi sau schiteaza un zambet fals, doar de dragul de a face poza. Daca fotografiile au fost facute la intamplare, fara ca persoanele sa fie constiente de asta, puteti observa impreuna mai multe tipuri de emotii.

4. Asezati-va in fata unei oglinzi si incepeti un concurs de fete triste, vesele, furioase, fricoase. Incercati sa creati expresia faciala a acestor 4 emotii de baza. Observati toate modificarile la nivel de frunte, sprancene, ochi, nari, buze si barbie. Asa va reusi sa faca mult mai bine diferenta intre acestea.

5. Propune-i sa desenati impreuna emotiile. Desenul si pictura reprezinta modalitati potrivite pentru a exprima emotii si pentru a-l ajuta pe copil sa exerseze informatiile pe care i le-ai transmis despre emotii. Pentru a-l ajuta, il poti intreba ce culoare ar asocia unei stari pe care a trait-o. De exemplu, bucuria. Ce forma i-ar da bucuriei? Cat de mare ar desena-o? Ce alte culori ar folosi pentru a o reda? Intrebarile pot continua, in functie de raspunsurile copilului tau. La aceleasi intrebari poti raspunde si tu alaturi de copil, realizand propriul desen despre emotii. In special atunci cand se simte trist sau furios poti sa-i spui sa deseneze cum isi imagineaza ca arata furia lui. Poate sa faca o fata cu sprancene mari, cu urechi enorme, cu limba scoasa, cat de urata si neplacuta o simte. In acest fel isi va umaniza emotia si ulterior va vedea ca o poate manipula, controla. De asemenea, este foarte posibil ca imaginea rezultata sa il amuze si sa il faca sa zambeasca, invatandu-l astfel ca emotiile negative pot fi urmate destul de usor de cele pozitive. Cu siguranta, va fi o activitate care iti va face placere.

6. Exerseaza prin joc. Propune-i copilului jocuri cu papusi in care acestea trec prin diverse intamplari care le trezesc diverse emotii: se bucura pentru un anumit lucru, se tem, sunt furioase sau triste. Pune in scena situatiile respective, fara a numi emotiile si intreaba-l pe copil „Cum crezi ca se simte papusa acum?” „De ce?” etc. Implica-l pe copil in continuarea astfel incat el sa fie cel care solutioneaza situatia dificila cu care s-au confruntat personajele din joc.

7. Eticheta sau afisul emotional. Propune-i copilului sa desenati impreuna mai multe afise care sa exprime diverse stari emotionale pe care copilul le cunoaste deja.  Le puteti aseza undeva in camera lui, intr-un loc accesibil lui. Atunci cand este trist sau furios si vrea ca si ceilalti sa stie acest lucru, poate lipi acest afis pe usa camerei sale, pentru a arata celor din jur starea sa emotionala.

Copilul tau stie sa recunoasca emotiile?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe