characters characters

Dezvolta abilitatea copilului de a vorbi in public

Propus de: Alina Constantin   |   25 ianuarie 2010    |   5566 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Cu totii suntem de acord că momentul cel mai oportun pentru a incepe educatia in public speaking se afla in copilarie. Desigur, niciodata nu este prea tarziu, dar copilaria ofera terenul cel mai propice pentru a dezvolta increderea in fortele proprii.


In curriculum-ul preuniversitar romanesc nu exista la ora actuala o programa care sa formeze copiii pentru a vorbi profesionist in public si care sa fie adaptata cerintelor actuale ale societatii comunicationale si ale pietei muncii, o programă care sa formeze speakeri profesionisti, conectati la realitatile societatii in care traim. Din acest motiv si nu numai, rolul parintilor in dezvoltarea abilitatilor de a vorbi în public ale copilului devine primordial.

Ca atare, parintii sunt primii carora le revine sarcina de a-si ajuta copilul sa-si castige increderea in fortele proprii si sa devina un bun comunicator.

Iata in continuare 9 trucuri simple prin care poti dezvolta abilitatile de a vorbi in public ale copilului tau:

1. Incurajeaza-l sa-si comande singur masa la restaurant sau sa faca o comanda telefonica pentru o pizza.

2. Lasa-l sa se prezinte singur persoanelor cu care intrati in contact, sa se prezinte singur educatoarei, invatatoarei, profesorilor.

3. Cu prima ocazie ofera-i cadou un microfon si incurajeaza-l sa se joace cu el. Este foarte important ca el sa-si auda propria voce inregistrata.

4. Tot în acest sens se pot folosi si inregistrarile video. Filmeaza-l cu orice ocazie si apoi analizati impreuna inregistrarea. Evidentiaza atuurile si lasa-l sa se critice.

5. Stabiliti un moment in care sa petreceti impreuna cateva minute pentru „Raportul zilei sau al saptamanii”. In timpul acestei activitati incurajeaza copilul sa iti povesteasca la microfon ce a invatat la gradinita sau la scoala in ziua respectiva sau sa iti povesteasca o intamplare hazlie din acea zi sau din acea saptamana.

6. Cand sunteti in vizita sau aveti musafiri incurajeaza copilul sa recite o poezie sau sa spuna o poveste in fata celor adunati. Puteti folosi chiar microfonul sau inregistrarea video pe care sa le analizati impreuna mai tarziu. Retine ca feedback-ul pe care il oferi copilului trebuie sa fie pozitiv si constructiv, iar punerea lui sub forma de joc va starni si mai mult interesul copilului.

7. Nu uita ca una dintre cele mai bune metode de invatare este cea prin propriul exemplu, asa ca lasa-l pe copil sa te inregistreze si el pe tine si invita-l sa iti analizeze discursul dupa aceleasi reguli pe care le-ai folosit pentru el.


8. Recomanda-i  sa exerseze in fata oglinzii ori de cate ori se iveste ocazia de a sustine un discurs in public. Sustine-l cat de mult  poti si ofera-i feedback pozitiv pentru ca acestea ii vor spori increderea in sine, cea mai importanta caracteristica pentru succesul in public speaking.

9. Inscrie-l la cursuri de actorie, la cluburi de dezbateri sau chiar la training-uri speciale de public speaking pentru copii. „Junior Speakers’ Club” este primul club de public speaking pentru copii din Romania unde copilul tau poate exersa tehnici speciale de public speaking si poate experimenta situatii reale de prezentare a unui discurs in public. Retine ca cea mai eficienta metoda de a invata sa vorbesti in public este cea prin experiente directe. Cu cat acumulezi mai multe experiente de acest gen cu atat devii mai profesionist in manuirea tehnicilor de public speaking. Arta de a vorbi in public necesita exercitiu si practica din plin. Un curs de public speaking ofera doar suportul pe care trebuie adaugat ulterior foarte mult exercitiu.


Acestea sunt doar cateva idei simple prin care iti poti ajuta copilul sa-si educe teama de vorbi in public. Incepand exercitiile propuse cat mai timpuriu, copilul tau va beneficia de foarte multa incredere in sine si nu va cunoaste teama de a vorbi in public. Desigur, sunt si copii mai emotivi din fire, iar acestia necesita cu atat mai mult incurajare si sprijin pentru a scapa de inhibitii. Retine, insa, ca teama de a vorbi in public este educabila, asa ca puteti incepe impreuna chiar de azi. Incepeti devreme!


Alina Constantin


"Trainer, speaker, cadru didactic si antreprenor cu licenta si master in stiintele comunicarii. Initiatorul primelor cursuri de public speaking pentru copii in Romania."

 

Mai multe detalii despre cursurile de public speaking pentru copii gasesti aici

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum sa-ti ajuti copilul sa spuna o poveste ca un adevarat povestitor
    Cum sa-ti ajuti copilul sa spuna o poveste ca un adevarat povestitor
    25 noiembrie 2013   

    De multe ori, cand un copil are o poveste preferata, abia asteapta sa o spuna si altora. Incurajeaza-l sa o povesteasca in fata familiei sau a prietenilor.  Seara in jurul mesei, la petreceri, in masina sau in vacanta, creeaza momente speciale in care fiecare sa spuna o poveste.

  • Cum sa-ti ajuti copilul sa invete sa spuna povesti
    Cum sa-ti ajuti copilul sa invete sa spuna povesti 1
    22 noiembrie 2013   

    De la imbunatatirea increderii in sine, a comunicarii verbale si non-verbale si pana la aprecierea diversitatii, avantajele pe care le are incurajarea copiilor in arta povestitului, nu pot fi negate. Dar CUM poti sa iti ajuti copilul sa spuna povesti?

  • De ce este util pentru copii sa invete sa spuna povesti
    De ce este util pentru copii sa invete sa spuna povesti
    22 noiembrie 2013   

    Tu ai fost cel care a citit sau spus povesti copilului pana la varsta la care a ajuns sa invete sa citeasca. Acum poate sa devina la randul lui povestitor si poate invata sa capteze atentia ascultatorilor sai, printre care te poti numara chiar tu.

Mai multe