characters characters

Cutii si cutiute

Propus de: Mihaela Zaharia   |   22 iunie 2012    |   5200 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Cutii si cutiuteElemente fascinante, jucarii pentru ei, dar si pentru noi, cutiile si cutiutele sunt extrem de practice. Au rol de organizare a spatiului, indeplinind in acelasi timp functii decorative si interactive. Da, eu in camera copilului am preferat si prefer cutiile si cutiutele.

Stau in cutii mari jucariile de plus. Stau in cutii mai mici restul jucariilor, revistele si cartile subtiri – sub pat.

Creioanele colorate stau tot in cutii cu capac, etanse. Unele chiar sunt cumparate de la raioanele de bucatarie – fiindca sunt cutii pentru pastrat mancarea. Avem fireste si suporturi pentru creioane, dar fiindca de multe ori se rastoarna pe jos, am preferat sa le pun altfel. Am incercat cu penare cu fermoare, dar pentru a scoate o anumita culoare trebuie rasturnat tot penarul ca nu se vede din afara. Astfel, folosind cutii transparente cu capac, culorile pot fi alese si fara a fi rasturnate.  Exista cutii pentru creioane simple, pentru creioane colorate obisnuite, pentru creioane colorate cerate, pentru carioci si pentru pixuri.

Mai exista un capitol unde tot cutiile m-au salvat: puzzle-urile! Nu mai vreau cadouri puzzle! Baitelului meu ii plac, insa in timp cutiile lor originale de carton se strica si nu mai tin piesele inauntru. La un moment dat se amesteca, se ratacesc sau se pierd. „Preferatele” mele sunt puzzle-urile din paginile cartilor – care nici macar nu au cutie! Asa ca dupa o perioada in care am notat pe spate cu culori si forme diferite piesele fiecarui puzzle, ca sa nu le mai incurcam intre ele, tot la cutii am ajuns. Acum fiecare puzzle sta intr-o cutie a lui. Tot de plastic. Nu mai sunt transparente, ca nu mai trebuie.  Si nici etanse. Oricum, au ramas doar cele preferate. Mie imi ajung.

Cutii si cutiuteNu am reusit aceeasi performanta si cu piesele de lego. Adica si ele stau intr-o cutie mare, etansa, doar ca la gramada fiindca atunci cand am avut cutiute cu piese de facut cate o figura anume (masina, vapor, elicopter, etc) nu am reusit sa pastram in cutiuta lor toate piesele figurii respective. Mai ales ca acelea aveau si piese foarte mici (faruri, sirene, elice, talpici, etc) Si acum toate sunt amestecate in cutia mare. Nu se mai stie ce si cum si cred ca niciodata nu au mai fost refacute identic figurile initiale. Ca sa le pastram totusi amintire, m-am invatat sa le fac poze imediat dupa realizareSmile.

Insa modelul cutiilor l-am extins: exista cutii (din material cartonat cu fermoar, de data asta) pentru ciorapi lungi, pentru sosete, pentru chilotei, pentru manusi, fulare si caciulite de iarna. Toate acestea stau in dulap, sub umerase, fiindca hainele sunt destul de scurte si exista spatiu. Asa e si mai usor pentru copil sa le gaseasca – dupa loc, fiindca toate au aceeasi culoare.

O cutie identica sta sub birou si in ea pun realizarile de la gradinita din timpul anului: fise, figurine, tablouase, lipituri, ornamente, etc. Cele primite la sfarsitul fiecarui an stau in niste pungi mai mari, pe dulap – ca nu am gasit alt loc. Si desi am de gand sa le pastrez, fiindca nu stiu cat vor rezista in timp, le-am facut si lor poze si le-am pastrat pe un hard disk. De fapt, le-am facut poze doar realizarilor artistice, fisele pe care s-a lucrat la romana, matematica sau germana le-am scanat.

Mai avem cutii (multe! Ramase in general de la fursecuri/biscuiti)  pentru moate, clame, bratari, monede, rezerve de stilou (colorate), baterii. De fapt bateriile stau intr-un borcan pictat de noi. Nu am gasit o cutie potrivita pentru coronite, asa ca le-am pus intr-un cosulet.

Si iata cum si noi, ca adulti, continuam sa ne jucam in camera copiilor. Voi cum pastrati lucrurile celor mici? Ce solutii practice de organizare a spatiului ati descoperit?

Psih. Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, acum eleva in clasa I si de 5 ani jumate pentru baietelul meu, viitor elev in clasa zero.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    22.06.2012 - 11:13
    Folosirea cutiilor este o metoda foarte buna de a pastra ordinea. Si noi apelam la ele dar, in cazul pieselor lego este mai greu. Ca si in cazul dumneavoastra,piesele nu vor sa stea numai intr-o cutie!... Oare ele sunt vinovate sau fiul meu, caruia ii place sa construiasca dupa propria-i imaginatie?... Cred piesele, pentru ca te invita la creatie!...

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Copilul dezorganizat
    Copilul dezorganizat. Cum poti sa il ajuti
    14 septembrie 2022   

    Copilul tau intarzie frecvent la scoala pentru ca nu se poate organiza eficient dimineata? Sau ai un adolescent care nu isi gaseste niciodata lucrurile de care are nevoie ori un preadolescent care pare sa uite mereu un detaliu important pentru o tema sau un proiect la scoala. Dezorganizarea in randul copiilor de varste mai mari poate ascunde probleme de atentie sau functii executive.

  • Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
    Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
    01 februarie 2022   

    Un fenomen deseori intalnit in familiile mai putin functionale este copilul care isi asuma rolul de parinte, avand responsabilitati specifice adultilor.

  • Dezordinea si performanta scolara a copiilor
    Afecteaza dezordinea performanta scolara a copilului tau?
    04 martie 2021   

    Se spune deseori ca „un birou dezordonat inseamna o minte dezordonata”, dar si ca „un birou dezordonat inseamna o minte creativa”.

Mai multe