Cum sa fii in siguranta pe HI5?
Te-ai gandit vreodata ca si copilul tau ar putea fi o victima a site-urilor de socializare? Cat de frecvent iti intrebi copilul despre activitatea lui pe hi5? Pe cine a mai adaugat in lista de prieteni? Cu cine a mai vorbit? La ce poze s-a uitat sau cine i-a mai vizitat saptamana aceasta profilul?
Cu toate ca exista numeroase lipsuri ale unor astfel de site-uri, exista si alternative. Spre exemplu, daca site-ul in mod oficial declara ca nu poti sa-ti faci un cont daca nu ai peste 13 ani, aceasta regula este demult incalcata. Atunci cand ti se cer datele personale, cei mai multi copii schimba anul nasterii in asa fel incat sa corespunda cu varsta ceruta de site.
Totusi poti sa-i oferi copilului tau o serie de sugestii privind siguranta sa pe hi5, sugestii pe care le poate lua in considerare prin cateva setari pe care site-ul le ofera utilizatorilor:
1. La Home, meniul principal, in partea dreapta sus exista cateva domenii: messages (mesaje), account (cont) si log out (iesirea de pe site, fara ca parola si adresa sa-ti mai ramana inregistrate in calculatorul de pe care ai intrat pe contul tau). Intra la account, printr-un simplu clik.
2. La account vei vedea ca-ti apar cateva setari in cazul in care vrei sa-ti schimbi parola .
3. La Privacy (domeniul privat) exista cateva setari pe care le poti face la profilul tau, mesaje si email, poze si updatarile pentru prieteni.
-
Setarile privind profilul vizeaza cateva propozitii pentru care exista 2-3 alternative. Dupa ce o alegi pe cea care-ti convine, printr-un simplu save, informatia de pe profil a fost modificata. Iata cateva exemple: profilul meu poate fi vazut de toti utilizatorii de hi5/numai de prieteni, accept comentarii la poze numai de la prieteni/numai de la utilizatorii site-ului/de la nimeni.
-
Aceeasi procedura se realizeaza si pentru sectiunea mesaje si emaill. Iata cateva exemple: primesc cereri de prieteni de la toti utilizatorii/nu primesc de la nimeni, primesc/nu primesc notificatii pe mail atunci cand este ziua de nastere a prietenilor de pe hi5, primesc mesaje numai de la prieteni/de la toti utilizatorii/de la nimeni.
-
La setarile privind sectiunea poze se vizeaza exemple de genul: primesc comentarii pentru poze numai de la prieteni/de la utilizatorii hi5-ului/de la nimeni.
-
Modificarile ce se refera strict la “Pietenii mei”se focuseaza mai mult pe ideea ca poate fi vazut statusul meu online (semn ca in momentul respectiv iti verifici profilul sau “navighezi” pe hi5) de catre prieteni/utilizatori sau nimeni, cine poate sa vada sau nu modificarile pe care utilizatorul le aduce profilului sau.
-
De asemenea exista si o setare numita “Blocked users” prin care poti bloca un alt utilizator de hi5 sa-ti mai urmareasca profilul daca ceva ti se pare suspect la modul in care se comporta “on line”.
-
Domeniul Help este util atunci cand intampini probleme cu contul tau. Asta inseamna ca fie nu reusesti sa intri, fie ceva ti s-a intamplat cu parola, nu reusesti sa te loghezi (sa te inregistrezi pe site). Tot aici poti sa afli ce anume e nevoie sa faci daca vrei sa-ti stergi contul de tot, sa-l inactivezi pentru o perioada de timp.
Alte recomandari generale:
Nu este bine sa posteze numele intreg, adresa sau alte date personale in cadrul profilului.
Alege un id care sa nu poata fi legat cu usurinta de numele tau real. Nu folosi prenumele tau cand alegi id-ul.
Daca simti ca ceva este in neregula sau primesti amenintari sau mesaje neplacute din partea unui alt utilizator, anunta pe cineva de incredere, dar si pe administratorul site-ului.
Astfel de masuri te pot salva din numeroase situatii “ciudate”, de interactiunea si comunicarea cu niste utilizatori ai caror scopuri nu sunt tocmai clare si oneste. Stiai de aceste setari? Copilul tau le foloseste?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Postarile vulnerabile ale adolescentilor in social media
Pentru o parte din adolescenti, retelele sociale indeplinesc rolul de jurnal personal, devenind locul in care acestia isi exprima emotiile si experientele personale, asumandu-si un nivel ridicat de vulnerabilitate si expunere.
-
Trei feluri in care putem incuraja o relatie sanatoasa a copiilor cu social media
Retelele de socializare online sau social media fac parte din viata de zi cu zi a adultilor, dar si a copiilor si adolescentilor. Cum le pot influenta acestea dezvoltarea emotionala si cum ii putem ajuta sa nu fie afectati de timpul petrecut online?
-
Cum poate fi afectata sanatatea emotionala a adolescentilor de retelele de socializare online
Daca esti parinte de adolescent sau preadolescent, stii deja o multime de lucruri despre retelele de socializare online, dar si despre nevoia copiilor care petrec timp pe acestea de a primi apreciere si admiratie din partea celorlalti utilizatori.
Adauga tu primul comentariu: