characters characters

Cum sa cresti un erou

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 martie 2010    |   3133 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Personajele de desene animate influenteaza foarte mult stilul de comportament pe care copiii il adopta. De cate ori nu s-a oprit fascinat in fata mastilor similare deneselor, a costumelor si te-a rugat cu ochii in lacrimi sa-i cumperi si lui? Vorbim de eroii din desene si dorinta copilului tau de a deveni erou. Aceasta imagine a celui care salveaza planeta, care devine centrul atentiei, are grija de oameni, le protejeaza drepturile si ii pedepseste pe cei rai sunt frecvent preluate si in jocurile copiilor. Mai nou, cand se joaca nimeni nu mai vrea sa fie invatatoarea sau doctorul, ci Spiderman si Wonder Woman.

 

Pentru ca ei sunt cei ce-si doresc putere si forta asupra intregii lumi, de ce nu ti-ai ajuta copilul sa devina un erou in viata sa de zi cu zi, la scoala, acasa sau in grupul de prieteni? Rezultatele unui studio realizat in USA a aratat ca peste 60 000 de tineri evita sa mai mearga la scoala din cauza bullying-ului. Se pare ca aceste cifre, desi sunt socante, sunt justificate: 25% din scolile publice se confrunta cu cel putin un eveniment de acest gen pe zi. Ce este mai bine? Sa stai si sa privesti alte persoane care devin victime ale agresivitatii sau sa intervii?

 

Probabil ca primul gand care iti trece acum prin minte este “Treci mai departe si lasa-i sa faca ce le duce mintea”. A sta fara sa faci nimic si doar sa privesti presupune si a trai ulterior cu sentimentul de vina: "Eram acolo, dar nu am facut nimic”; copiii pot sa ramana marcati si sa dezvolte si ei frica de a nu trece prin situatii similare.

 

Iata o paralela intre cei care raman doar martori (cei care stau si privesc cum altii devin victime ale colegilor) si adevaratii eroi:
- "Martorii" sunt cei care stau si privesc atunci cand are loc o bataie in curtea scolii, cand unul dintre colegii lor este palmuit, jignit sau scuipat de catre altii de varste similare.
- Eroii sunt copiii care actioneaza. Ei sunt dispusi sa intervina si sa incerce sa opreasca o batalie, “sa-i puna la punct pe vatamatori” etc.
- Eroii sunt persoane speciale care au anumite trasaturi de caracter ce ii determina sa reactioneze si nu sa ramana pasivi in fata nedreptatilor. Ei se conduc dupa niste reguli clare. Valorile centrale ale acestor persoane sunt adevarul si dreptatea si sunt dispusi sa-si asume riscuri.



Este util sa devii un “erou” atat pentru tine, pentru starea ta de bine, autoeficacitatea, sentimentul de incredere mult mai crescut in propriile forte, cat si pentru ceilalti. Cum poti sa-ti transformi copilul intr-un erou?

 

Iti prezentam cateva sugestii:

  • Imbogateste-i imaginatia. Ofera-i spre lectura carti si povesti despre oameni si personaje care au facut istorie, despre cei care au stiut sa reactioneze si sa actioneze la momentul si la timpul potrivit.


 

  • Invata-l sa priveasca dincolo de aparente. Eroii sunt cei care “presimt” pericolul, simt ca ceva nu e bine si va urma sa aiba loc o situatie care va rasturna echilibrul.


 

  • Sugereaza-i copilului tau ca are toate abilitatile necesare pentru a rezolva un conflict. Acest lucru inseamna ca ar fi util sa realizezi cu el niste sarcini sau activitati pentru a-i dezvolta gandirea, capacitatea de a extrage esentialul dintr-o situatie, de a face scheme logice inainte de a actiona.


 

  • Modeleaza-i empatia si grija pentru cei din jur. Asta inseamna sa stie ce este o emotie, sa fi trait si el spaima sau frica, sa aiba tendinta de a actiona si sa poata sa faca distinctia intre el si cei din jur, intre capacitatile fiecaruia dintre ei.
     

 

  • Ai grija ce asteptari ai fata de copil. Daca te astepti ca el sa fie o persoana care va reactiona la nedreptate, copilul o va face. Dar daca ii repeti neincetat sa nu se implice si automat sa devina un “martor pasiv” se va comporta similar unei victime.

 

A creste eroi este un lucru greu mai ales in conditiile de astazi, in care violenta in scoala, pe strada sau chiar in fata blocului poate fi studiata de la distante mici. Cum sa-l inveti pe copilul tau sa fie erou, cand si tu preferi sa nu te mai implicit si sa te faci ca n-ai vazut nimic? Daca privesti in interiorul tau, cu siguranta vei prefera sa inlocuiesti frica, furia pe care o simti si frustrarea, atunci cand in fata ta exista oameni care sufera din cauza unor vatamatori. Atunci actioneaza. Creste eroul din copilul tau si astfel vei creste si increderea, autoeficacitatea, capacitatea lui de a se descurca mai tarziu in viata si de a face fata nedreptatilor.

 

Recomandarile tale:
Tu cum il inveti pe copilul tau curajul? Consideri ca este benefic pentru el sa aiba initiativa de a interveni atunci cand vede ca altcineva sufera? Cum te asiguri ca daca il inveti sa aiba curaj sa intervina, va fi in siguranta?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Alisa_sp
    Alisa_sp    04.07.2010 - 09:54
    Este bine sa intervi in cazul in xcare 2 copii se bat si tu esti mai mare decat ei, in rest nu e bine sa intervii pentru ca poti fi si tu ranit, si cu siguranta nu vrei sa-ti vezi copilul ranit, iar pe cei care se bateau fara nixci o zgarietura.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe