characters characters

Cum il pregatesti pe copil pentru serbare

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 decembrie 2014    |   2813 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

serbare copii
Serbarile pot fi momente de surpriza pentru parinti si cadre didactice: copii energici si comunicativi isi pierd brusc curajul cand ajung pe scena si uita ce aveau de spus, iar copiii tacuti si retrasi pot descoperi ca nu e asa rau pana la urma sa fie in centrul atentiei. Cu siguranta insa, toti copiii au emotii. La fel si parintii si, cu siguranta, si cadrele didactice. Ce pot face parintii pentru a-si ajuta copiii sa se bucure de experienta serbarii?

Cum il poti ajuta pe copil sa se descurce bine la serbare

- Inainte de serbare este bine sa porti o discutie cu invatatoarea sau educatoarea pentru a cere informatii despre cum va decurge serbarea si care va fi rolul copilului tau. O lista cu lucrurile pe care trebuie sa le rezolvi inainte de serbare te poate ajuta. Iata ce ai putea trece pe lista: Vestimentatia copilului: Ai accesoriile necesare? E nevoie sa mergi la cumparaturi? Hainele sunt curate? Stii cu exactitate unde se afla? Verifica-le si asigura-te ca sunt pregatite cu cel putin o zi inainte de serbare. Astfel scapi de stresul gasirii prin mormanele de haine a celor de care copilul are nevoie.

- Implicarea parintilor in organizarea serbarii. Verifica daca este nevoie de ajutorul tau in organizarea serbarii si ia legatura cu ceilalti parinti implicati.

- Invitatii la serbare. Afla daca poti veni cu mai multi invitati - s-ar putea ca cel mic sa fie incantat ca pentru el vor veni nu doar parintii, ci si prietenii sau alte rude apropiate.

1. Verifica daca copilul tau isi stie rolul pentru serbare. Verifica daca stie care e copilul care va rosti replica inaintea lui si care e replica acestuia, asigura-te ca stie ce are de spus si acorda atentie nu doar modului in care transmite verbal mesajul, ci si la limbajul corporal, gesturi si postura.
2. Pune accent pe cum anume se simte copilul. Este bine sa iti pregatesti copilul si din punct de vedere emotional. Copilul are nevoie ca tu sa actionezi pe doua planuri:

Simularea serbarii - pregateste o incapere acasa in care copilul sa isi repete rolul sau poezia de fata cu cat mai multe persoane pentru a se obisnui cu presiunea exercitata de un public;

Pregatire emotionala – vorbeste cu copilul despre ce crede ca poate merge rau la serbare si incercati sa gasiti planuri de rezerva sau solutii: ce poate face daca uita poezia, daca se sperie sau daca simte ca ii bate repede inima.

Specialistii sustin ca deseori, copiii in momentul primei serbari trec prin asa numita ”anxietate de performanta”. Asta inseamna ca vor trai la toate nivelurile, frica de esec:

Apar ganduri precum: ”Daca imi uit replicile?”, ”Daca nu ma voi descurca?”, ”Daca ceilalti vor rade de mine?”

Apar emotii ca: ”Mi-e frica”,”Mi-este teama”

Modificari fiziologice: ”Imi transpira palmele”, ”Simt cum ma inrosesc”, ”Cred ca o sa-mi sara inima din piept”, ”Simt ca ma lasa picioarele”, ”Mi s-a uscat gatul”, ”Nu pot sa mai vorbesc”

Dintre toate aceste niveluri, se pare ca cel comportamental/fiziologic sunt cele mai importante fiindca ele duc la scaderea capacitatii creierului de a-si mentine si a-si utiliza memoria de lucru si, in consecinta copiii se ”blocheaza”.


Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/maddog78/2304794610


Citeste continuarea articolului pe pagina urmatoare: Cum iti poti ajuta copilul sa depaseasca temerile dinaintea serbarii

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe