characters characters

Cum il poti ajuta pe copil in noul an scolar

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 septembrie 2020    |   3105 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cum il poti ajuta pe copil in noul an scolar
Noul an scolar incepe altfel decat am fost obisnuiti: mai multe incertitudini, un motiv serios de teama si ingrijorare si reguli noi la care copiii vor trebui sa se adapteze. Indiferent de modul in care va incepe scoala, toti cei implicati in acest proces, trebuie sa simta ca exista un curs firesc al lucrurilor, o predictibilitate si un relativ nivel de siguranta. Cum poti contribui la pregatirea copilului pentru scoala in acest an?

Citeste si:

Cum il pregatesti pe copil pentru noul an scolar in contextul Covid-19

Stresul adolescentilor in perioada de pandemie


Abordati rational problemele pe care le intampinati

Modelul rational al luarii deciziilor implica cativa pasi care te pot ajuta:

  • Identifica problema
  • Identifica solutia
  • Exploreaza distanta dintre problema si solutie
  • Adunati informatii
  • Analizati optiuni
  • Alegeti cea mai buna posibila optiune
  • Implementati si evaluati rezultatul

Intelegand problemele cu care se confrunta copilul la inceput de an, poti contribui la rezolvarea acestora si implicit la reducerea nivelului de stres pe care il simte copilul. In plus, copilul poate invata de la tine cum sa rezolve probleme si sa ia decizii fara a se lasa coplesit de stres sau anxietate.

Incerca sa controlezi doar ceea ce poti controla. In ciuda statisticilor si previziunilor si a masurilor de siguranta luate, inca exista o mare incertitudine cu privire la cat anume va mai dura aceasta pandemie. E important sa intelegi ca poti gestiona doar anumite informatii pe care le ai si ca nu poti sa detii controlul asupra tuturor lucrurilor care se intampla in jurul tau. Singurul lucru pe care il putem face este sa respectam regulile de siguranta cat mai bine si sa ne pastram calmul. Discuta cu cei mici din timp despre importanta purtarii mastilor in orice mediu se afla si cu orice persoana ar interactiona, dar si despre pastrarea distantei fata de ceilalti, indiferent cat de atasat se simte fata de o persoana sau alta.

Comunica deschis, dar calm despre emotiile tale si ale copilului tau. Este foarte posibil ca multi copii sa nu fie extrem de ingrijorati in legatura cu noul an scolar. Dar la fel de probabil este ca multi copii sa preia stresul parintilor, mai ales daca acestia nu comunica deschis despre el si nu il gestioneaza eficient. In ceea ce ii priveste pe copiii putin mai mari, e bine ca in timpul comunicarii sa pui accentul pe ceea ce iti marturiseste si impartaseste, pe emotiile, sperantele, ideile, preocuparile si modul in care ofera feedback la ceea ce primeste.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe