Cum il ajuti sa faca fata examenelor
Majoritatea oamenilor atunci cand vorbesc de scoala isi reamintesc intamplari legate de profesori sau situatiile de testare. Se apropie cu pasi inceti, dar siguri, momentele in care rubrica din catalog trebuie sa se umple. Asta inseamna teste, lucrari de control, proiecte sau raspunsul in fata intregii clase.
Copilul tau trece printr-o perioada mai dificila, dar stii ca numai asa se va mobiliza sa invete. Situatiile de testare sunt cele care-l pregatesc pentru viata si il ajuta sa se cunoasca mai bine. Ele sunt utile pentru ca il ajuta sa-si recunoasca si sa isi puna in valoare potentialul si il determina sa elaboreze o serie de strategii pentru a face fata stresului.
- O ocazie pentru cunoasterea si autocunoasterea traseului parcurs pana acum.
- O sansa pentru a identifica „golurile” pe care le are.
- O confruntare a propriilor forte cu exigentele celorlalti.
- Un prilej de verificare a cunostintelor.
- Un prag peste care e nevoie sa treaca.
- Posibilitatea reusitei si a bucuriei.
- Curajul pentru ceea ce va urma.
Cum putem sa garantam succesul la un examen? Nu exista o reteta pentru asa ceva. Ca si parinte ar fi bine sa incerci sa supraveghezi programul de invatare-alimentatie-somn-odihna. Ai putea sa-l verifici din cand in cand daca a reusit sa asimileze intr-o maniera corecta materialul de invatat, insa fara a exagera.
E bine ca de la o anumita varsta, copilul sa fie lasat singur sa-si formeze un program de invatare. Acest lucru inseamna structurarea materiei, impartirea pe capitole, realizarea de scheme, extragerea cuvintelor cheie.
- O pregatire temeinica si continua.
- Cunoasterea tintei pe care o are de atins.
- Sustinerea morala din partea parintilor si a cadrelor didactice.
Cum ai putea sa-l ajuti?
1. Crezi in reusita lui.
2. Incurajeaza-l atunci cand are momente de indoiala.
3. Invata-l sa priveasca examenul ca pe un eveniment dorit si asteptat de toti.
4. Stimuleaza, motiveaza si sustine efortul copilului tau.
5. Sustine ideea ca reusita este in primul rand a copilului si i se datoreaza in primul rand lui.
6. Inainte de examen asigura-te ca a plecat de acasa cu toate instrumentele de scris necesare.
7. Asigura-te ca ajunge cu cel putin 10 minute inainte de a incepe examenul.
8. Sfatuieste-l sa citeasca de doua ori cerintele de pe foaie, sa asculte cu atentie instructiunile profesorului si sa reciteasca, daca mai are timp la final, raspunsurile pe care le-a dat.
Tu iti aduci aminte de primul examen pe care copilul tau l-a dat? Poti sa descrii in cateva cuvinte starea prin care ai trecut: emotii, entuziasm, fluturi in stomac, dureri de cap? Si inca ceva: ce altceva crezi ca ar mai putea face un parinte pentru a-si ajuta copilul sa faca fata cu bine unui examen? Asteptam cu interes raspunsurile tale.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Pregatirea pentru Evaluarea Nationala incepe din timp – asigura-te ca ii oferi copilului tau sprijinul de care are nevoie
Pregatirea pentru evaluarea nationala la clasa a VIII-a trebuie inceputa din timp. Este nevoie ca un copil sa inteleaga si sa invete notiunile predate la clasa, sa aplice acele informatii si sa rezolve exercitii pentru a se familiariza cu formatul si modul in care sunt structurate cerintele.
-
Halloween-ul - o sarbatoare din ce in ce mai cunoscuta in Romania
Luna octombrie pentru multi dintre noi este doar o luna in care facem tranzitia de la zilele calduroase, de vara, la cele friguroase, de iarna.
-
Stresul inainte de teze
Tezele si orice alt fel de evaluare a cunostintelor si abilitatilor inseamna pentru majoritatea copiilor o sursa de stres. Parintii pot deveni si ei coplesiti de stresul dinaintea tezelor, pentru ca isi doresc sa ii ajute pe copii, dar nu stiu intotdeauna cum sa faca acest lucru.
Comentează: