characters characters

Cum descoperi domeniul profesional care i se potriveste copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 noiembrie 2011    |   7291 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Cum alegi domeniul profesional al copilului„Vreau sa fiu actrita!”, „Vreau sa fiu profesoara!”, „Vreau sa fiu astronaut!”, „Imi doresc sa ajung medic!”, toate acestea sunt numele slujbelor sau profesiilor la care aspira de obicei copiii la varste mici. Atunci cand incep sa mai creasca, lucrurile se schimba, optiunile devin mai putin clare si raspunsurile mai putin decise. Devine astfel clar ca adolescentul are nevoie de ajutor pentru a se orienta printre optiunile aproape infinite legate de viitoarea sa cariera.


Cum il ajuti pe adolescent sa-si aleaga domeniul profesional?


1. Afla ce iti doresti tu pentru copilul tau. Este important sa incepi cu acest aspect inainte de a cauta impreuna cu copilul tau domeniul profesional care i se potriveste. De ce? Pentru ca multi parinti ii indruma pe copii uneori constient, alteori involuntar, catre anumite profesii pe care le considera cele mai bune pentru copii. Alegerea domeniului profesional ar trebui sa apartina copilului, rolul parintelui fiind acela de a ghida procesul de alegere si de a-l sprijini cu informatii utile.

Asadar, alege variantele care ti se potrivesc:
„Din punct de vedere profesional, imi doresc pentru copilul meu:”
- sa fie fericit
- sa imi calce pe urme
- sa aiba o cariera care ii permite sa fie implinit
- sa castige suficienti bani pentru a trai decent
- sa aiba o profesie prin care sa ii ajute pe cei din jur
- sa castige faima si multi bani
- sa munceasca pentru afacerea de familie pe care am inceput-o
- sa aiba un job stabil, sigur

Ce raspunsuri crezi ca ar alege copilul tau la aceasta intrebare? Dupa ce ai ales raspunsurile tale, gandeste-te care ar putea fi variantele alese de copilul tau si verifica daca ai ghicit corect, cerandu-i sa aleaga el insusi variantele care i se potrivesc.

2. Afla ce isi doreste copilul tau. Poti porni discutia despre alegerea profesiei de la activitatile extrascolare pe care le realizeaza, de la interesele si preocuparile din timpul liber, de la materiile la care are cele mai bune rezultate sau de la concursurile la care a participat. „Vad ca iti place tare mult cursul de informatica pe care il faci, te-ai gandit sa urmezi o cariera in domeniu? ”. Cu alte cuvinte, trebuie sa descoperi interesele si abilitatile copilului tau. Puteti face impreuna liste cu profesii care il atrag, puteti cauta informatii despre cele mai cautate profesii in momentul actual, precum si despre viitorul pietei de munca.

3. Afla ce recomanda psihologul scolar. Dupa ce ai purtat cateva discutii despre ce i-ar placea copilului tau sa faca si care sunt punctele sale forte, este bine sa apelezi la un psiholog scolar care il poate ajuta sa aleaga profesia potrivita. De regula, orientarea in cariera presupune aplicarea unor teste de personalitate, de interese si abilitati, care sa il indrume catre profesia sau profesiile care sa il faca fericit pe copil, dar si catre un liceu si o facultate potrivite.

4. Afla mai multe despre profesia respectiva. Fie ca deja copilul tau stie ce isi doreste, fie ca a descoperit impreuna cu tine si cu psihologul domeniul de interes, este bine sa il ajuti sa afle cat mai multe informatii despre ce presupune activitatea respectiva, precum si pregatirea pentru profesie. Daca isi doreste sa devina medic, este bine sa stie de la inceput ce activitati implica facultatea de medicina, care este traseul profesional al medicilor, care este programul de lucru al unui medic etc. Ideal este ca fiul sau fiica ta sa intre in contact cu cineva care practica profesia pe care si-a ales-o sau cu un student care se pregateste pentru respectivul domeniu.
 
5. Afla cum se poate pregati pentru profesia aleasa. Dupa ce copilul afla mai multe despre ce inseamna profesia aleasa, poate incepe pregatirea pentru liceul sau facultatea dorita. Aflati daca exista conditii sau examene speciale de admitere, programe de pregatire pentru candidati si bibliografii pentru examene. Va puteti sfatui si cu profesorii sau psihologul scolar in aceasta privinta.  

6. Afla care sunt tendintele pe piata muncii. Care sunt profesiile solicitate pe piata muncii si care sunt profesiile de care piata muncii este suprasaturata, care sunt tendintele nationale si internationale, in Uniunea Europeana, de exemplu, ramane sa vedeti impreuna.

Copilul tau ce profesie isi doreste sa urmeze?

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    catalin    06.03.2018 - 15:11
    vreau sa fiu padurar ce sa fac mai departe
  • Fără foto
    Sanda    08.04.2017 - 16:47
    Aceasta informatie sau acest text este foarte corect .Eu cered ca multi se vor regasi in aceste cuvinte si vor fi deacord cu aceste spuse .Mie mia placut....!
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    19.02.2012 - 21:41
    @anda: Aceasta dorinta a copilului tau iti poate transmite dorinta lui de a fi in mijlocul evenimentelor, de a fi cel care actioneaza efectiv, poate si de a detine controlul.
  • Utilizator Anonim
    anda    19.02.2012 - 20:17
    ...copilul meu voia sa se faca... pompier. Si nu orice pompier, ci „cel care tine furtunul”... Ce mesaj imi poate transmite aceasta dorinta? :))))))))))
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    24.11.2011 - 10:41
    Am sa mai adaug cateva lucruri care mi se par importante in alegerea profesiei.
    Primul ar fi modul in care adolescentul reuseste sa isi aminteasca si sa re-gandeasca dorintele li profesionale de pana atunci. Este important ca la 3 ani isi dorea sa devina alerina, la 7 ani invatatoare, la 11 ani creatoare de moda. Desi intr-un mod copilaresc, ele ”spun” cate ceva despre reprezentarile pe care copilul lea avut, despre dorintele lui si de ce nu despre anumite inclinatii.
    Al doilea aspect este legat de profesia parintilor, a altor adulti investiti de copil, a unor persoane care reprezinta modele pentru el.
    Si un al treilea aspect si poate cel mai important este cel familial si anume cum ”vede” familia ca si grup respectivele profesii. Am citit acu ceva timp un afis pe care statea scris: ”Copilul meu va avea o meserie care nu s-a inventat inca” si am fost uimita de acest adevar. Apar noi profesii si nu intotdeauna putem tine pasul cu ele ba chiar despre unele nici nu stim ce inseamna sau cum se pronunta! Asa incat este esential modul in care familia reuseste sa achizitioneze noul si sa nu se opuna in mod vehement atunci cand adolescentul este pe cale sa urmeze studii sau profesii care nu existau pe vremea parintilor.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe