characters characters

Critica in relatia de cuplu

Cum sa reactionezi cand partenerul iti critica stilul de parenting

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 decembrie 2015    |   3315 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Critica in cupluIn relatiile de cuplu, critica poate sa apara in mod frecvent, fiind unul din motivele principale care duc la conflicte si la stricarea relatiilor, inclusiv la divort.

Critica scoate in evidenta greselile unei alte persoane. Poate fi si exprimarea dezaprobarii cuiva cu referire la ceva ce a facut si se intalneste in orice forma de interactiune sociala.

Cand partenerul iti critica stilul de parenting


Evita sa fii prea defensiv.
Nimanui nu ii place sa i se spuna ca nu face bine ceva, insa intr-un cuplu acest lucru se intampla. Spre exemplu atunci cand iti iei copilul in joaca si il arunci in aer, partenerul s-ar putea sa te critice de teama ca il vei rani pe cel mic. E normal ca reactia ta sa fie una defensiva intr-o astfel de situatie. Cel mai bun lucru de facut va ramane sa luati o mica pauza inainte de a va vorbi fiindca altfel evitati o avalansa de acuzatii si reprosuri. Specialistii sustin ca e important cum spui lucrurile. Astfel e de preferat sa spui „Cand te vad ca il arunci in aer pe copil mi-e frica sa nu cada”, in loc de „Esti un iresponsabil !”.

Daca te-ai enervat, ia o pauza. Multe conflicte pot fi evitate daca alegem sa respiram adanc si sa iesim din situatia respectiva pentru cateva minute, daca este posibil. Mai ales in cazurile in care critica se repeta frecvent, furia partenerului criticat este inevitabila. Este recomandat insa sa nu lasi furia sa iti dicteze reactiile in aceste situatii.

Asculta ceea ce spune partenerul si reformuleaza mesajul. Asculta pentru a intelege, nu pentru a raspunde inapoi. Oamenilor le place sa simta ca sunt ascultati si sunt luati in serios atunci cand spun ceva. Valideaza spusele partenerului folosind mai multe cuvinte decat simplele aprobari „da” sau datul din cap.

Evita sarcasmul. Folosit in exces si in mod repetat, sarcasmul poate duce la conflicte serioase. Atitudinile de superioritate impreuna cu sarcasmul duc la distrugerea unei relatii. Amintiti-va ca amandoi vreti tot ceea ce este mai bun pentru copil. Este normal sa aveti si pareri diferite legate de cum trebuie sa procedati pentru ca celui mic sa ii fie bine.

Setati impreuna reguli pentru situatii care se repeta. A fi parinte nu inseamna a-ti lua niste angajamente si atat, ci si a avea incredere. O data ce v-ati pus de acord referitor la cum anume va veti creste copilul, stabiliti niste reguli pe care sa le respectati in fiecare zi. Aceste reguli vizeaza tocmai lucrurile din cauza carora cei mai multi parinti se cearta: ce parere avem despre pedepse si recompense, cum reactionam la furia copilului, cum il ajutam sa invete, ce mancare are voie sa manance etc. Aminteste-i partenerului tau ca scopul vostru este sa fiti o echipa, nu sa numarati de cate ori are fiecare dreptate intr-o anumita situatie.

Evita sa raspunzi la critica cu critica. Uneori oamenii critica din nesiguranta personala, iar cand intelegi acest lucru iti dai seama ca cel ce critica are si el nevoie de ajutor.

Cere sfaturi si ajutor. Atunci cand esti criticat, intreaba: „Tu cum altfel ai fi procedat?”. Partenerul va fi nevoit sa se puna in locul tau si probabil va intelege si perspectiva din care ai privit lucrurile in momentul respectiv.

Arata-i partenerului tau cum ai prefera sa comunice atunci cand nu este de acord cu alegerile tale ca parinte. Invatati amandoi sa comunicati nonviolent, concentrandu-va in comunicare pe propriile emotii si nevoi si nu pe a eticheta comportamentul celuilalt. Explica-i partenerului tau cum te raneste atitudinea lui si care sunt emotiile tale atunci cand esti criticat.

Critica repetata poate eroda relatia de cuplu si cu siguranta nu face bine nici copilului aflat la mijloc intre doi parinti care nu se incurajeaza reciproc. Desigur ca uneori felul in care este formulata critica poate da nastere furiei sau frustrarii. Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa raspundem la fel violent sau negativ:).


*Sursa foto: David Castillo Dominici, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe