characters characters

Despre divort si factorii care il prezic

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 iunie 2015    |   1359 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

divortNeintelegerile frecvente si certurile violente te pot face sa te intrebi daca urmeaza inevitabil despartirea. John Gottman, expert in problemele de cuplu sustine dupa 25 de ani de cercetari in domeniu ca factorul care prezice problemele in cuplu si un potential divort e sentimentul de absenta al partenerului, in interiorul cuplului. Care sunt semnele identificate de Gottman ca indica un risc mare ca relatia sa se incheie, afli din randurile urmatoare.

Exista 4 tipuri de comunicare ce apar in cupluri si care prezic aparitia acestei absente. Acestea mai sunt numite de catre Gottman “Cei 4 calareti ai apocalipsei”. Iata care sunt:

1. Critica sau blamarea partenerului. Aceasta apare sub forma acuzatiilor de genul: „Mereu esti neindemanatic”, „Niciodata nu ma intelegi.”, „Din cauza ta s-a intamplat asta.” etc.

Recomandare: Celor mai multi dintre noi nu le place sa fie judecati sau sa li se spuna ce anume sa faca. E mai usor sa ii invinovatim pe altii pentru esecurile personale si lipsa noastra de intelegere, insa deseori o astfel de comunicare nu aduce cu sine decat dezacorduri si conflicte. Cauta sa identifici problema reala care sta intre voi si printr-o comunicare calma, sa identificati solutii.

2. Dispretul. Dispretul apare ca urmare a generalizarii criticilor la adresa partenerului. Astfel, partenerul care critica frecvent incepe sa comunice de pe o pozitie de superioritate, manifestand dispret fata de celalalt. Dispretul este considerat de catre Gottman un semn important care prezice divortul, daca nu este eliminat din relatie. Se manifesta prin glume rautacioase la adresa partenerului, ironie, insulte, lipsa de atentie si respingerea cu dezgust a propunerilor sau afirmatiilor partenerului.

Recomandare: Daca descoperi ca iti tratezi partenerul cu dispret si iti doresti sa pastrezi relatia, este nevoie sa incerci sa reformulezi mesajele pe care le transmiti si sa redescoperiti impreuna lucrurile pe care le apreciati unul la celalalt.

3. Apararea. Cand unul dintre parteneri critica, se plange frecvent sau manifesta dispret, celalalt este posibil sa reactioneze defensiv. Un partener defensiv va contracara critica sau dispretul cu invinuiri: „Nu eu sunt de vina, tu esti.”

Recomandare: Tendintele defensive nu va ajuta sa gasiti o solutie la problema cu care va confruntati. Rezista tentatiei de a te apara, chiar daca simti ca „acuzatiile” sunt nefondate si aminteste-ti ca la baza furiei celuilalt sta de cele mai multe ori o nevoie neimplinita. Formuleaza un raspuns nonviolent:”Observ/inteleg ca esti nemultumit. Acest lucru ma intristeaza si am nevoie sa ma ajuti sa gasesc o solutie. Ce solutie crezi ca exista pentru problema noastra?”

4. Lipsa cooperarii sau retragerea. Apare atunci cand partenerul se retrage din discutie sau conflict, fie fizic, parasind incaperea, fie doar mintal, refuzand sa mai raspunda sau sa comunice. Celalalt partener interpreteaza de obicei aceasta actiune ca lipsa de implicare: „Nici macar nu-ti pasa!”.

Recomandare: Daca simti ca nu mai poti continua discutia, cere o pauza si spune-i partenerului tau ca vei reveni in scurt timp. „Vreau sa gasim o solutie si sa comunicam, imi pasa de aceasta problema, dar acum am nevoie de o pauza.” ar putea fi o replica prin care sa eviti lipsa cooperarii. Desigur, cu conditia sa te intorci cu adevarat la discutie.

Alte semne care prezic divortul

John Gottman a identificat si alte elemente prezente in cuplurile care au divortat:

  • Amintiri neplacute. Cuplurile coplesite de emotii negative reciproce isi vor aminti trecutul impreuna ca fiind plin de evenimente neplacute sau nefericite.
  • Incercari nereusite de evitare sau oprire a conflictului: o gluma, un zambet sau scuzele exprimate in mijlocul discutiei aprinse sunt exemple de incercari de salvare a situatiei.
  • Un inceput agresiv al discutiilor in contradictoriu. Atunci cand discutia incepe prin critici, blamare sau exprimand dispret,se va incheia tot negativ. Pe de alta parte, daca partenerul incepe discutia cu blandete si calm, cel mai probabil, discutia se va incheia la fel.

Chiar daca ai identificat aceste semne in relatia ta de cuplu, nu inseamna ca nu mai exista speranta. Inseamna ca acum stii de unde poti incepe pentru a rezolva problemele de comunicare si a-ti salva relatia.


*Sursa foto: marcolm, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Reactiile copiilor la divortul parintilor
    Reactiile copiilor la divortul parintilor
    02 august 2023   

    Principala grija a parintilor care decid sa divorteze este legata deseori de echilibrul emotional al copiilor. Cum se vor adapta cei mici la aceasta schimbare si cum pot fi ajutati sa o depaseasca mai usor? Iata cateva reactii frecvente ale copiilor la divortul parintilor.

  • Mama singura
    Cum se dezvolta copiii crescuti de mame singure
    18 martie 2022   

    Din ce in ce mai multe mame isi cresc copiii singure, fie ca urmare a unei alegeri personale, fie care urmare a separarii sau a pierderii partenerului. Ce spun cercetarile despre dezvoltarea copiilor crescuti de mame singure? In general, acestia evolueaza la fel de bine precum copiii crescuti de ambii parinti.

  • Primul Craciun dupa divort
    Primul Craciun dupa divort. Cum il putem face mai usor pentru copii
    21 decembrie 2021   

    Sarbatorile de iarna pot fi in mod special dificile pentru copiii ai caror parinti au divortat recent. Daca este primul Craciun dupa divort, tristetea, singuratatea, vinovatia si chiar gelozia pot fi emotiile prin care trec atat parintii, cat si copiii, in incercarea de a se adapta la un alt fel de sarbatori.

Mai multe