characters characters

Copilul tau este in siguranta?

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 septembrie 2010    |   2683 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Atunci cand copiii sunt mici te simti mai degraba un politist in preajma lor, cu fluierul in gura pregatit sa atragi atentia, sa interzici orice activitate, persoana sau obiect ce le-ar putea pune in pericol siguranta. Inainte de a iesi din casa ii spui inca o data “teoria”, cand incepe o activitate, il supraveghezi si ii dai sfaturile pe care le consideri necesara, atunci cand il lasi singur in casa, repeti ce are voie, ce nu are voie si ce poate face in caz ca ceva s-ar putea intampla. Pe masura ce cresc insa, copiii se confrunta cu din ce in ce mai multe situatii in care sunt nevoiti sa aiba grija de ei insisi.

 
Ce este bine sa stie un copil pentru a fi in siguranta in orice situatie?

1. Sa evite strainii pe care ii poate intalni pe strada si care pot pretinde ca il cunosc.

2. Sa evite a accepta diverse obiecte, alimente sau dulciuri din partea unor necunoscuti.

3. Sa fie atent la trecerea strazii.
Traversarea strazii se face numai pe zonele marcate pentru pietoni si este necesar sa se asigure de fiecare data, inainte de a cobori piciorul de pe trotuar. Invata-l regulile de circulatie de baza, despre comportamentul pietonilor, culorile semaforului si trecerile semnalizate sonor.

4. Sa fie protejat atunci cand se plimba cu bicicleta, scuterul sau rolele. Aminteste-i ca e nevoie sa poarte mereu casca de protectie si cotiere, genunchiere, dupa caz.

5. Sa stie regulile de siguranta in masina. Sa isi puna singur centura de siguranta cand e cu tine in masina si sa nu stea pe locul din fata, langa sofer.

6. Sa fie capabil sa isi satisfaca nevoile de baza.
Atunci cand ii e somn sa mearga in pat la culcare, cand ii e foame sa manance, iar daca simte nevoia de a bea lichide, sa faca asta.

7. Sa acorde atentie oricarui mic accident.
Orice rana ar avea, indiferent cat e de mica, este bine sa vina si sa ti-o arate ori sa caute un adult care il poate ajuta sa o curete.

8. Sa acorde importante igienei corporale si sa fie capabil sa se ingrijeasca singur din acest punct de vedere. Sa isi aminteasca sa se spele pe maini de fiecare data cand intra in casa, dupa ce si-a incetat joaca cu un animal, dar si inainte de a se aseza la masa. Vorbeste-i si de efectele bacteriilor si consecintele pe termen lung ale unei igiene defectuoase asupra sanatatii corpului.

9. Sa fie in siguranta in bucatarie. Invata-l regula de a nu utiliza cutitele de bucatarie cu un alt scop decat de a curata un aliment sau a taia paine. Pentru a deschide pungi, invata-l sa foloseasca foarfeca, la fel ca si pentru taierea cartonului in diverse activitati. De asemenea, este bine sa te asiguri ca  stie sa aprinda si sa stinga aragazul.

10. Sa stie numarul de urgenta la care poate sa sune atunci cand ceva rau se intampla sau daca e victima unui accident, a unei hartuieli pe strada, a unui incendiu etc.


Recomandarile tale
Ce alte lucruri l-ai invatat pe copil pentru a fi in siguranta?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe