characters characters

Copilul tau e echilibrat emotional?

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 septembrie 2010    |   5821 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Lipsa stabilitatii din punct de vedere financiar, nesiguranta privind ziua de maine, stresul acumulat la serviciu si rabufnirile in fata copilului pot avea consecinte destul de nefaste asupra echilibrului sau emotional. Chiar daca nici tu nu stai prea bine la acest capitol, iti oferim cateva informatii si sugestii despre cum sa cladesti echilibrul emotional al copilului tau.

 

Oamenii si copiii sanatosi din punct de vedere psihic si echilibrati emotional au urmatoarele caracteristici:

1. un simt al autoimplinirii si propriei satisfactii
2. dorinta de a trai si a se simti bine
3. abilitatea de a rade si a face haz de necaz
4. capacitatea de a face fata stresului si de a nu se lasa doborati de probleme
5. gasesc un sens si o semnificatie in activitatile pe care le realizeaza
6. initiaza singuri activitati si propun sarcini fara a astepta asta numai din partea celorlalti
7. sunt flexibili, reusind sa invete lucruri noi si sa se adapteze la schimbari
8. realizeaza un bun management al timpului imbinand perioada de invatat si teme cu activitatile principale din zi si indeplinirea altor sarcini suplimentare neprevazute ce pot sa apara
9. au abilitatea de a construi si mentine relatii de prietenie, colegialitate, dar si romantice, cu cei din jur
10. au incredere in propria persoana si o stima de sine ridicata

Toate elementele prezentate sunt foarte importante fiindca ajuta persoana sa faca fata mai bine stresului si micilor suparari de zi cu zi. A fi echilibrat emotional nu inseamna sa fii mereu cu zambetul pe buze. La fel ca si orice alt om, poti sa suferi mici deceptii, poti avea parte de intamplari neplacute care sa te doboare, insa conteaza foarte mult modul in care ai invatat sa le faci fata. Interpretarea pe care o acorzi evenimentelor determina felul in care te simti si modul in care actionezi.

Spre exemplu, daca copilul tau ia o nota mica la scoala, tu ca mama te-ai putea simti anxioasa (exagerat de ingrijorata) spunandu-ti: “Daca va continua in ritmul asta ce ma fac? O sa fie repetent la materia asta, va ajunge sa repete anul, toti cunoscutii vor afla si ne vom face de rusine”. Tatal poate sa simta furie pentru rezultatul copilului si sa gandeasca  “Nu accept asa ceva. I-am dat o educatie, am investit atatia bani in el si in scoala, iar acum, asa ma rasplateste?”. Fiul in schimb ar putea fi doar ingrijorat “Oare ce vor zice ai mei? Se vor ingrijora si enerva, dar nu e chiar cel mai rau lucru din lume care mi s-ar fi putut intampla. Orice elev ia in viata lui o nota mica. Va trebui totusi sa acord o mai mare atentie invataturii”. Iata cum in exact aceeasi situatie, cele trei personaje gandesc si se comporta altfel. Poate mama va incepe sa planga si sa-si framante degetele, tatal sa tranteasca usile din casa, in timp ce copilul ar putea sa se duca la el in camera si sa deschida o carte. Modul in care gandim ne influenteaza sentimentele si trairile pe care le avem. Cine e cel mai sanatos din punct de vedere emotional dintre cei trei? Copilul. Pentru ca realizeaza ca situatia e neplacuta, stie ca ar putea sa fie si mai neplacuta, insa e capabil sa gaseasca solutia potrivita, sa se mobilizeze si sa mearga mai departe.

A fi echilibrat din punct de vedere emotional inseamna sa fii capabil sa gasesti cele mai bune solutii chiar si in situatii tensionate si neplacute. Aceste masuri se numesc mecanisme de coping, modalitati prin care se face fata unei situatii. De exemplu, reevaluarea unei situatii, a sta si a “revedea cu ochii mintii” toate elementele situatiei prin care am trecut, astfel incat sa vedem clar ce si cum trebuie actionat pentru a remedia sau anticipa consecintele este un mecanism prin care oamenii fac fata unei situatii dificile.
 

Cum poti sa-l inveti sa fie echilibrat emotional?
  • Permite-i sa traiasca toate tipurile de emotii: bucurie, furie, frica, tristete etc. Daca incepe sa planga, este dezamagit, nu sari in ajutorul lui pentru a-l “scapa din situatie”, lasa-l sa resimta toate trairile. Numai asa va sti ca o situatie similara pe care ar putea-o intalni de-a lungul vietii va avea nevoie de o solutie pentru a evita retrairea emotiilor care i-au displacut.
  • Sugereaza-i sa ia o pauza. Daca se afla intr-un impas si nu stie ce solutie ar fi mai buna, ar putea pur si simplu sa faca un pas inapoi si sa reflecteze. Inainte de a da orice raspuns e bine sa gandesti toate variantele posibile, costurile si beneficiile, consecintele potentiale. Cu toate astea, nu pierde prea mult timp pentru ca unii ajung sa gandeasca prea mult si sa nu mai ajunga la nicio conluzie pierzandu-se printre detalii. Cand apare furia, indecizia, ideal e sa-ti permiti cateva momente sa reflectezi la rece totul. Asa vei lua cea mai buna decizie si vei face alegerea adecvata de care nu-ti va parea rau.
  • Ajuta-l sa petreaca mai mult timp cu cei dragi fiindca asa va castiga mai mult respect de sine, va avea o incredere mai ridicata in propria persoana si se va simti sprijinit, iubit si protejat.
  • Invata-l sa aiba incredere in tine si demonstreaza-i ca poate oricand sa se bazeze pe tine indiferent de ce i s-a intamplat.
 
Recomandarile tale
Crezi ca ti-au fost utile aceste informatii despre ce anume inseamna a fi echilibrat din punct de vedere emotional? Asteptam parerea ta.





Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Gabroveanu florina    29.01.2011 - 17:29
    trebuie sa-i imprimi copilului curaj,sa-l lauzi si sa-i arati ca esti linga el si il sprijini.e adevarat ca mai conteaza si zestrea genetica.
  • Utilizator Anonim
    BANCU CLAUDIA    31.10.2010 - 11:06
    as vrea sa aflu mai multe despre emotivitate la copiii mici
  • Utilizator Anonim
    BANCU CLAUDIA    31.10.2010 - 11:05
    FETITA MEA ARE 4 ANI SI ESTE FOARTE EMOTIVA SI FOARTE DEPENDENTA DE MINE, CA MAMA. CUM POT SA-I CREEZ O INDEPENDENTA?

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

  • Neglijarea emotionala in copilarie. Urmari mai putin cunoscute
    Urmari mai putin cunoscute ale neglijarii emotionale in copilarie
    30 septembrie 2024   

    Atunci cand vorbim de neglijarea emotionala a copilului ne referim la lipsa unor raspunsuri adecvate din partea parintelui, la nevoile emotionale ale copilului.

Mai multe