characters characters

Copacul fricii si copacul curajului: cum il inveti pe copil sa-si depaseasca frica

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 martie 2014    |   144969 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.


Vorbim prea putin despre emotii, desi fac parte din viata noastra la fiecare pas. Pentru ca le asociem cu ideea de a fi slab si vulnerabil, emotiile sunt discutate in termeni de „a face fata emotiilor”, „a depasi emotiile” sau „a nu te lasa afectat de emotii”. Iti propunem ca in Saptamana Scoala Altfel sa schimbi aceasta perspectiva asupra emotiilor, invatandu-i pe copiii sau pe elevii tai sa integreze emotiile si sa le accepte ca parte din viata lor. Desigur, daca esti parinte, poti realiza aceasta activitate si acasa, cu toti membrii familiei. Cu precadere, pentru copiii de la scoala, clasele I-IV, activitatea va deveni una de referenta.

Iata cum:

De ce ai nevoie

  • carton colorat,
  • bucati de ziar,
  • lipici,
  • foarfeca,
  • instrumente de scris,
  • coala A3 sau plansa de polistiren.


Cum se realizeaza

1) Vorbeste-le copiilor despre emotii si despre cum ne pot influenta alegerile. De exemplu, un copil care se sperie sau se descurajeaza usor va avea dificultati la scoala chiar daca este un copil inteligent. Explica-le copiilor ca doar exprimandu-le si identificandu-le, putem sa avem o relatie sanatoasa cu ele si sa nu ne simtim coplesiti de ele atunci cand nu ne dorim acest lucru. In plus, vorbind deschis impreuna despre temerile lor, copiii vor ajunge sa se priveasca cu mai multa intelegere, sa se ajute reciproc si sa se respinga mai putin. Desigur, pentru acest lucru este nevoie ca orice glume rautacioase ale copiilor sa fie descurajate pe parcursul activitatii. Le poti explica copiilor ca uneori oamenii aleg sa rada de ceilalti doar pentru a se apara ei insisi si pentru ca, la randul lor, se tem sa fie vulnerabili.

2) Propune-le sa vorbiti mai intai despre temerile voastre creand impreuna „Copacul fricii”. Deseneaza pe coala de hartie un copac. Decupati impreuna frunze de diferite culori si fiecare dintre voi (inclusiv cadrul didactic:) ) va scrie pe o frunza unul sau mai multe lucruri sau situatii de care se teme. „Intuneric”, „lucrari de control”, „dentist”, „note mici”, „caini”, „tunete si fulgere”, „monstri”, „cutremure”, „sa dorm singur”, „fantome”, „sa fiu singur acasa”, „furia parintilor”, „inaltime” pot fi posibile raspunsuri ale copiilor. Incurajeaza-i sa scrie orice isi doresc si nu le cere sa scrie numele lor pe frunza cu temeri. Lipiti apoi frunzele in crengile copacului.


Exercitiul ii ajuta pe copii sa simta ca au mai mult control asupra propriilor trairi, ca le pot folosi pentru a obtine rezultate pozitive si ca toti trecem prin stari mai mult sau mai putin placute.

3) Treceti apoi la etapa in care va imprieteniti cu temerile si cautati impreuna solutii pentru a le depasi, creand impreuna „Copacul curajului”. Deseneaza un al doilea copac si scrieti pe frunze actiuni care va pot ajuta sa depasiti temerile. Ajuta-i pe copii sa gaseasca solutii pentru fiecare temere si scrieti-le pe frunze pe care le lipiti in al doilea copac. Poate fi vorba de solutii simple:„incerc din nou”, “cer ajutor”, „vorbesc cu prietenul meu”, „invat cum sa ma relaxez”, „respir adanc”, „nu renunt”, „caut alta solutie”, „imi recunosc frica”, „glumesc”, „iau o pauza”, „zambesc””. Solutiile sunt, desigur, diferite de la caz la caz. Este esential insa ca elevii sa inteleaga ca primul pas este sa isi accepte temerile si sa le traiasca, pentru a nu se lasa controlati de ele.


Exercitiul ii va invata de asemenea ca fiecare dintre noi ne temem de ceva, ca nimeni nu este perfect, dar, ca acceptandu-ne reciproc, ne putem ajuta sa devenim mai buni.


Daca ai nevoie de inspiratie pentru a vorbi despre emotii, iti recomandam materialele video si articolele cercetatoarei Brene Brown, care vorbeste despre rusine, vulnerabilitate si emotii.

*Pentru a selecta subtitrarea in limba romana, apasa butonul "32 languages" si selecteaza limba romana.


Stiai si ca in platforma online Scoala Intuitext, copilul tau poate avea sansa sa isi antreneze inteligenta emotionala? Descopera-i misiunile speciale aici!



Alte variante ale activitatii

  • Poti crea copacul comunicarii nonviolente si copacul comunicarii agresive, al dorintelor si al lucrurilor pentru care copiii sunt recunoscatori, copacul locurilor in care copilul isi doreste sa calatoreasca, al profesiilor pe care vor sa le aiba, al cartilor pe care le-ati citit.


Tu ce iti propui sa ii inveti pe copii in Saptamana Scoala Altfel?


Daca faci si tu aceasta activitate si vrei ca si alti parinti sau cadre didactice sa vada rezultatele, trimite-ne fotografiile pe adresa contact@suntparinte.ro si le vom include in articol intr-o frumoasa expozitie. Le asteptam cu mare drag
.


UPDATE

Am primit de la doamna profesoara Anamaria Burada copacii realizati impreuna cu elevii, in cadrul programului Scoala Altfel, impreuna cu un mesaj:

"Am realizat cu elevii activitatea Copacul fricii-Copacul curajului. A fost extraordinar! Am mai facut un pas pentru dezvoltarea noastra emotionala si cunoastere personala."

Multumim mult pentru fotografii si ne bucuram ca v-a inspirat propunerea noastra!

Copacul Fricii

Copacul curajului

Citeste si Calatoria inimii: Invata-l pe copil despre emotii.

 

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    lenuta.ungureanu123@yahoo.com    01.04.2016 - 19:45
    f. interenat, neaparat voi incerca si eu cu copiii mei! eu am mai facut si copacul iubirii!
  • Fără foto
    Elena    13.02.2016 - 18:22
    Foarte interesant!Abia astept sa lucrez cu elevii mei.
  • Fără foto
    Georgeta    02.08.2015 - 15:55
    Minunata idee! De maine voi experimenta si eu cu nepotica mea, Miruna. Sper sa fie incantata si ea. Doamne ajuta!

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe