characters characters

Concluziile dezbaterii "Meditatiile- un moft sau o necesitate?"

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 septembrie 2010    |   4197 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

La inceputul lunii septembrie, SuntParinte.ro a propus utilizatorilor dezbaterea Sunt meditatiile o necesitate in Romania?.Parintii si cadrele didactice au adus argumente care sustin atat ideea ca meditatiile sunt necesare, cat si ideea ca acestea nu reprezinta o solutie convenabila. Ne-am gandit ca ar fi bine sa adunam concluziile acestei dezbateri, pentru ca discutia sa poate continua, astfel incat sa gasim si alte solutii referitoare la aceasta tema.

 

Meditatiile sunt o necesitate

Argumente
Parintii nu au suficient timp pentru a-i ajuta pe copii la teme:

marinica-profesor
"Prea multi parinti sunt dependenti de serviciu, ora sosirii acasa fiind mult prea tarzie pentru lectiile copilului. Ori daca nu-i ajutam atunci cand au nevoie, atunci cand?"

Clarissa-parinte
"Meditatiile sunt necesare, nu sa i se repredea ci doar sa i se explice ce nu stie. Daca noi nu avem timp, majoritatea timpului suntem la serviciu, iar cind ajungem acasa nu stim ce sa facem mai intai, oricum il controlezi, dar seara nu mai pricepe intotdeauna ce explicam noi."


Programa este prea incarcata pentru ca materia sa fie complet inteleasa din clasa:

Profmate86-profesor
"Deoarece cantitatea de informatii este f. mare, copilul oricat de inteligent este, si profesorul oricat de talentat si de motivat, nu pot obtine calitatea dorita!'

Lacramioara1-parinte
"nu cred ca sunt un moft, din contra eu cred ca e o necesitate din cauza ca acum in scoli nu se mai preda cum se preda inainte. este un sistem foarte incarcat si dezorganizat (...)"


Uneori, copiii au pur si simplu dificultati in intelegerea anumitor materii:
Serrena-invatator
"Meditatiile sunt o necesitate in masura in care copilul trebuie indrumat permanent, in masura in care recunoastem ca acesta are intrebari si trebuie ajutat sa afle raspunsuri (…)"


Numarul prea mare de elevi de la clasa nu permite profesorilor sa respecte ritmul de invatare al fiecarui copil in parte

Hociung Elena-educator
"Profesorul ii explica mai bine, lucreaza suplimentar probleme...clasele sunt cu un numar mare de elevi uneori la verificarea orala trec la tabla 2-3 elevi."

Simpozion-profesor
"In conditiile in care se lucreaza cu atat de multi elevi la clasa nu se poate obtine calitate pentru ca nu se poate aplica invatarea diferentiata pentru toti intr-o ora, iar elevul nu este intrebat si nu intreaba la cele mai multe ore fiindca profesorul nu are timp sa lucreze cu fiecare. Metodele moderne, centrate pe elev, prin care el este activat, necesita mult timp pentru a verifica in ce mod a inteles un continut si apoi a-l conduce spre o anumita solutie. Din cauza ca acest timp nu exista fiindca lectiile se succed, doar prin meditatii copilul mai poate fi activat pentru intreaga materie."

Ciufu-parinte

"Meditatiile sunt necesare: atat pentru copiii al caror nivel de intelegere este mai scazut, cat si pentru copiii foarte buni; tinand cont ca in clasa sunt peste 25 de copii diferiti ca nivel de intelegere si aprofundare, un profesor nu ii poate "rezolva" pe toti la orele de curs; ocupandu-se de elevii mai slabi, ii tine in loc pe ceilalti; lucrand cu copiii mai buni, ii vitregeste pe ceilalti; pe copiii buni si foarte buni meditatiile ii ajuta sa aprofundeze, sa lucreze intr-un ritm sustinut, sa fie "in priza" in vederea obtinerii unor rezultate bune la examene, concursuri, etc."


Parintii nu ii pot ajuta pe copii sa inteleaga toate materiile pe care le au la scoala:

Gabib-parinte
"Consider ca meditatiile sunt o investitie in educatia copilului tau.
Functie de nivelul de predare de la clasa, uneori e nevoie sa aprofundezi, alteori sa intelegi mai bine/sa clarifici anumite notiuni. "


Meditatiile sunt un moft

Argumente
Copiii trebuie sa inteleaga din clasa materia:

gabriella-parinte
"Nu cred ca este normal sa consideram meditatiile o necesitate. Pot fi o solutie pentru cazurile extreme, dar consider ca in mod normal, copiii trebuie sa invete ce au de invatat in clasa."

Exista si solutii alternative:
Alexandra-parinte
"Nici eu nu cred ca meditatiile sunt o necesitate. Cred ca apelam prea repede la aceasta solutie. In afara de faptul ca este de asteptat ca elevii sa inteleaga lectia in clasa, meditatiile sunt foarte scumpe. Eu cel putin nu l-as trimite pe copil la meditatie inainte de a lua in considerare si alte solutii."

Parintii isi pot face timp pentru a-i ajuta pe copii sa invete.
Jedi, altceva
"Starea educatiei copilului depinde de parinte.
Nici un parinte care are TV in casa nu are dreptul sa se planga ca nu are timp.

Cat timp educatia copilului respectiv este o prioritate, timpul se gaseste.

Chiar si daca parintele are alte prioritati iar copilul are note mici... atat timp cat promoveaza... care-i problema? Aaa... nu are 10 pe linie? Nu ai cum sa te "mandresti" cu performantele lui?

Meditatiile sunt mai mult pentru parinti decat pentru copii."


Simoacsi-parinte
"Cel putin in privinta parintilor cu educatie si care cunosc cel putin o limba straina, nu este cazul decat de a-si face timp pentru copii, chiar daca asta inseamna sacrificiul in privinta job-ului, macar pentru primii ani de scoala."


Brebenel10-parinte
"Daca parintii ar comunica mai mult cu copiii, i-ar ajuta la lectii, le-ar impune un program de invatat si de odihna, ar pastra legatura cu scoala si le-ar oferi alternative pentru petrecerea timpului liber - totul ar fi OK. Dar, este greu. Lipsa timpului sau "rabdarea" ii face pe cei mai multi parinti sa caute o persoana care sa-i substituie. Solutia este nefericita iar rezultatele se vad in starea de fapt a educatiei."


Ar trebui modificata programa, astfel incat materia sa poata fi parcursa la clasa:
Camypos-parinte
"Meditatiile sunt o moda, nu o necesitate. Unii argumenteaza ca materia e stufoasa si profesorii, oricat de talentati ar fi, nu reusesc sa se descurce. Si au inventat meditatiile. Ar trebui sa putem face ceva in privinta volumului materiei. De ce sa memoreze copiii nostri "balast"? De ce la noi nu se poate sa invete lucruri practice si folositoare pentru viata? E mai usor sa inchidem ochii si sa scoatem banii din buzunar. Iar daca meditatorii sunt si profesori la clasa, le asiguram copiilor medii umflate cu care intra la fac la buget. Bravo noua. Ce tari suntem. Si dupa fac inca un efort, o spaga, iar copilul se angajeaza la stat, daca statul nu intra, intre timp, in colaps. (...)"

Omis_coca-parinte
"cred ca meditatiile tin de fite sau asa se poarta. Si cat de greu fac rost unii parinti de bani pentru meditatii! De ce? Astfel s-a promovat chiulul de la cursuri, asa a evoluat impertinenta elevilor fata de profesorii de la catedra. Si cu toate meditatiile, nu le putem pune minte cu lingura in cap unora."
 
 

Te invitam sa citesti si despre experienta lui Dragos Nicolaescu in ceea ce priveste "Marea dilema:cu sau fara meditator?" si sa ne spui care este parerea ta despre acest subiect si ce solutii crezi ca exista.

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    observator    07.10.2011 - 09:06
    Cred ca utilitatea sau inutilitatea meditatiilor, se poate aprecia, chiar din statistica repondentilor la aceasta dezbatere: cei care sustin necesitatea meditatiilor sunt cadre didactic, iar cei care nu o sustin, sunt de obicei parintii.
    E trista si alarmanta "conceptia" educatorilor, platiti si, se presupune, cu vocatie pedagogica.
    E ca si cum un meserias, care executa o piesa, ar sustine ca aceea piesa trebuie finisata de un alt meserias.
    El lasa responsabilitatea calitatii piesei la care a lucrat, altuia.
    Nu cumva mai curand, ar trebui penalizat?
    PS: lectiile suplimentare luate de cei supradotati, nu intra in categoria "meditatiilor".
  • Utilizator Anonim
    un meditator    17.03.2011 - 19:37
    Meditatiile sunt rezultatul pervertirii co9nceptului de invatare, specific unei societati in deriva. Cei patru implicati gandesc astfel:
    tatal: eu muncesc si aduc bani acasa ca sa creez conditii (materiale) copilului sa invete;
    mama:sa invete, sa nu ajunga sa munceasca ca mine si ca tatal sau;
    copilul: daqca tot platesc parintii un meditator , atunci sa-mi faca temele:
    meditatorul: daca tot au astia bani de aruncat, atunci de ce sa nu mi-i dea mie?
  • Bernad Floare Barbara
    Bernad Floare Barbara    22.09.2010 - 04:35
    Pentru unii sunt moft, asa e trendul, pentru altii o investitie pe termen lung.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe