characters characters

Codul bunelor maniere la masa

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 noiembrie 2014    |   16287 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Codul bunelor maniere. La masaBunele maniere la masa sunt esentiale pentru a face o buna impresie in societate. Acestea sunt si cel mai usor de invatat, deoarece ai in fiecare zi ocazia de a le pune in practica alaturi de copilul tau.

Ce ar trebui sa stie copilul despre bunele maniere la masa
Iata cateva aspecte de care e bine sa tii cont atunci cand il inveti pe copil cum sa manance sau cum sa stea si sa vorbeasca la masa.

Folosirea tacamurilor Invata-l cum anume se asaza tacamurile la masa. Indiferent daca este baiat sau fata, copiii sunt foarte interesati de aceste lucruri fiindca lor li se pare ca dintr-o data au acces la o activitate pe care numai adultul o realizeaza. Uita asadar grija ca va sparge ceva si permite-i copilului tau sa te ajute de acum incolo la aranjarea mesei.

Explica-i sau aminteste-i cum se utilizeaza fiecare tacam. Servetul e absolut necesar si se aseaza pe genunchi pentru a nu se pata cu mancare, scaunul nu se apropie foarte tare de masa,  coatele nu se tin pe masa, iar pozitia pe scaun trebuie sa fie corecta.



Cum si cat mancam la masa

Mancarea se mananca incet, cu inghitituri mici si dese. Ea se mesteca bine pentru a evita senzatia de sufocare si chiar inecare, atat de frecvente la copii.

Nu poate sa termine tot din farfurie? Nimeni nu spune ca este obligat sa faca asta. Unul dintre factorii ce conduc la obezitate este si comportamentul parintelui de a-si obliga copilul sa stea la masa si sa nu se ridice pana nu a terminat tot din farfurie. Uneori portiile sunt prea mari pentru un copil (in special la restaurant) sau farfuriile pe care le utilizam au o marime considerabila (farfuriile mici dar adanci ne induc deseori in eroare: ni se pare ca e foarte putina mancare in ele, cand, de fapt, portia este destul de mare). Asadar, explica-i copilului ca nu este nici un fel de problema daca nu reuseste sa termine tot din farfurie. Atentie insa la mofturile celui mic care uneori refuza mancarea fiindca este imbufnat si dornic de o mica disputa.

Bunele maniere la masa cand esti oaspete sau gazda

Vorbeste-i despre importanta comportamentului atunci cand exista invitati. In principiu, comportamentul nu ar trebui sa fie foarte diferit in astfel de situatii, pentru l-ai educat in privinta bunelor maniere la masa si ar trebui sa le respecte de fiecare data cand e ora mesei, nu doar la ocazii speciale. Totusi, il poti invata sa acorde atentie copiilor invitati, sa fie mai ingrijit si sa aiba in vedere faptul ca musafirii trebuie sa se simta bine.

Daca va aflati la masa intr-un cadru strain, la o alta familie, iar mancarea servita nu este pe placul copilului tau, sugereaza-i sa guste putin, indiferent daca ii place sau nu cum arata. Este un gest de politete, dupa care poate sa invoce un motiv de genul “Deja sunt satul, multumesc, nu mai doresc.” si sa indeparteze putin farfuria de el.

Conversatia la masa

Uita de regula „La masa nu se vorbeste”. La masa se discuta subiecte lejere: despre ceea ce a facut fiecare dintre membrii familiei pe parcursul zilei, despre un eveniment la care doriti sa participati, ce ati mai vazut  prin oras etc. Atunci cand toti membrii se aseaza la masa, nu se incep discutii despre problemele financiare si nimeni nu incearca sa monopolizeze discutia. Imagineaza-ti ca mama si tatal vorbesc despre lucrurile lor, in timp ce copiii se joaca cu mancarea in farfurie ori se plictisesc si incet le piere si pofta de mancare.

Discutiile ar trebui sa fie libere, se incearca realizarea unei atmosfere de buna dispozitie si se evita subiectele ce ar putea sa se transforme in dispute sau certuri. Recomandarile acestea sunt valabile atat pentru adulti, cat si pentru copii. Nu uita insa sa il inveti pe copil o regula de baza in codul bunelor maniere: la masa nu se vorbeste cu gura plina.
 
Aminteste-i de asemenea sa vorbeasca frumos la masa si sa spuna de fiecare data un simplu „Multumesc” cand i se serveste un nou fel de mancare sau la final de masa.

Alte reguli care te ajuta sa il inveti bunele maniere la masa

  • Evita sa il obisnuiesti sa manance in camera lui.
  • Luati masa in familie Cina in familie  cel putin o data pe zi.
  • Inainte de masa, toata lumea se spala pe maini.
  • Nu-l grabi pe copil sa termine de mancat. A lua masa este un adevarat ritual care cere timp nu numai prin pregatirea mancarii si asezarea ei in farfurie, ci si prin durata.
  • Educa-l in privinta alimentatiei sanatoase, chiar in timpul mesei. Vorbeste-i despre functiile alimentelor pe care le are in farfurie si rolul lor in prevenirea imbolnavirilor si mentinerea unui organism sanatos.


Recomandarile tale
Tu ce reguli aplici si cum l-ai invatat pe copil bunele maniere la masa? Vorbeste-le si altor parinti despre experienta ta sau trimite acest articol persoanelor interesate.



Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe