characters characters

Citeste si memoreaza usor

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 iunie 2011    |   3399 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Citeste si memoreazaDaca ar retine mai usor ceea ce citeste, copilul tau ar avea rezultate mai bune la scoala, mai mult timp liber si o atitudine pozitiva fata de invatare. Pentru acest lucru, nu este nevoie neaparat de o memorie  extraordinara, ci de cateva strategii pe care sa le puna in aplicare.

Cum sa memoreze mai usor ceea ce citeste


Iata cateva recomandari pe care i le poti da copilului tau pentru ca data viitoare sa nu mai uite informatiile importante din cartile pe care le citeste.

1. Inainte de a incepe lectura, recomanda-i sa se gandeasca la ce anume doreste sa retina din cartea respectiva si sa isi stabileasca o serie de obiective pe care vrea sa le atinga in urma lecturii. De asemenea, il poti intreba ce se asteapta sa gaseasca in cartea respectiva si care sunt subiectele despre care crede ca va gasi informatii. In acest fel, isi va crea anumite asteptari, iar informatiile care ii vor confirma asteptarile vor fi retinute mai usor.

2.  Vorbeste-i despre lectura activa. Aceasta presupune ca, atunci cand citeste, sa aiba intotdeauna la indemana un carnetel si un instrument de scris. Astfel, isi poate nota informatiile importante pe masura ce citeste. Poate folosi sageti si scheme pentru a descrie relatiile si actiunile dintre personaje sau dintre ideile prezentate in cartea pe care o citeste. De asemenea, pe parcursul lecturii, poate nota diverse intrebari referitoare la modul in care va decurge actiunea in continuare sau la relatia dintre doua notiuni prezentate. Daca va gasi pana la finalul lecturii raspunsurile la intrebarile sale, cu siguranta va retine aceste informatii mult mai usor.

3. Ajuta-l sa identifice informatia relevanta. Nu toate detaliile sunt importante. Invata-l sa acorde mai multa atentie momentelor in care se schimba cursul evenimentelor, sa se opreasca asupra pasajelor in care sunt prezentate cauzele sau efectele anumitor evenimente sau cand autorul enumera argumente in sustinerea unei idei. Aminteste-i ca de obicei aceste informatii sunt scoase in evidenta printr-un text subliniat sau cursiv, prin diverse culori sau modalitati de prezentare.

4. Invata-l sa marcheze paginile importante. Daca a identificat o definitie utila sau un concept nou, la care stie ca va trebui sa revina dupa lectura, recomanda-i sa puna un semn de carte la pagina respectiva. Daca ii apartine cartea pe care o citeste, ii poti recomanda sa marcheze cu creionul fragmentele importante.

5. Locul si momentul lecturii pot influenta mult cantitatea de informatii pe care o va retine. Ajuta-l sa isi dea seama care este momentul zilei in care are mai multa energie si care este locul in care citeste cel mai bine.

6. Discuta cu el despre ceea ce citeste. Discutiile cu alte persoane despre informatiile noi il ajuta pe copil sa le inteleaga mai bine si sa le memoreze mai usor.

7. La finalul lecturii, recomanda-i sa compare cartea pe care  tocmai a terminat-o cu altele asemanatoare pe care le-a citit. Aceasta este inca o modalitate prin care poate activa informatiile noi si le poate retine mai usor.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe