characters characters

Cinci obiceiuri la care sa renuntati in aceasta vara

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 iulie 2022    |   589 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

obiceiuri de eliminat in vacanta de vara
Nu e niciodata prea devreme sa il ajuti pe copilul tau sa isi formeze obiceiuri sanatoase. Deseori insa, obiceiurile sanatoase apar dupa ce renuntam la cele mai putin benefice pentru noi. Iata cinci astfel de exemple.

Citeste si:


Traditii de familie pentru vacanta de vara


Trei recomandari pentru vacanta de vara confirmate de cercetari


Timpul liber petrecut in mod sedentar

Zilele lungi de vara petrecute acasa incurajeaza un stil de viata sedentar, mai ales in cazul copiilor care nu sunt obisnuiti sa se joace independent sau care nu au fost incurajati sa gaseasca singuri modalitati de a depasi momentele de plictiseala sau monotonie. Timpul petrecut in fata ecranului este o solutie la indemana pentru majoritatea copiilor si adolescentilor care nu au alte optiuni si se poate transforma rapid intr-un obicei greu de eliminat. Iata cateva alternative:

  • Incurajeaza miscarea fizica in fiecare zi – fie mergeti la plimbare impreuna in fiecare seara, fie practicati un sport in familie ori de cate ori aveti ocazia. Acasa, le poti propune copiilor jocuri sportive daca aveti curte sau un program de exercitii fizice potrivite pentru interior.
  • Incurajeaza activitati creative – pictura, fotografie, colaje sau alte activitati de arta si indemanare sunt preferabile timpului petrecut doar uitandu-se la filme, de exemplu.

Obiceiurile nesanatoase de somn

Vara, copiii tind sa adoarma mai tarziu si sa se trezeasca mai tarziu, pentru ca nu se simt presati de responsabilitatea scolii, iar zilele mai lungi incurajeaza o ora de culcare mai avansata. Chiar daca il lasi pe copil sa mearga mai tarziu la culcare, este benefic sa pastreze un program regulat de somn – cu aceeasi ora de culcare si aceeasi ora de trezire – de-a lungul verii. In caz contrar, apare riscul ca ora de culcare sa fie din ce in ce mai tarzie, deregland programul de somn al copilului si afectandu-i odihna.

Obiceiuri alimentare nesanatoase

Vacanta aduce cu sine sentimentul de relaxare si libertate, iar acesta se poate transfera si in sfera alimentatiei: copiii vor cere mai multe dulciuri si gustari, iar parintii pot fi tentati sa le ofere pentru ca “e vacanta, sa se bucure si ei.”. In scurt timp, aceasta alegere devine un obicei, iar in combinatie cu un stil de viata sedentar, poate duce la probleme legate de greutatea copiilor. Poti preveni acest lucru astfel:

  • cumpara mai putine dulciuri si alimente nesanatoase, astfel incat accesul copiilor la acestea sa fie redus.
  • alege gustari sanatoase – salate de fructi, inghetata facuta in casa etc.

Obiceiul de a amana

Desigur, vacanta de vara este pentru relaxare, odihna si bucurie. Dar pentru ca au la dispozitie atat de mult timp, copiii si adolescentii tind sa amane lucrurile pe care vor sa le faca in vacanta de vara. Amanarea sau procrastinarea este un obicei care poate afecta toate domeniile vietii, pe termen lung. De aceea, poti profita de vacanta de vara pentru a-l ajuta pe copilul tau sa elimine acest obicei.

  • Incurajeaza-l sa isi stabileasca o prioritate in fiecare zi – care este lucrul pe care vrea neaparat sa il faca in ziua respectia?
  • Ajuta-l sa isi gestioneze energia, nu doar timpul. Nu este suficient sa ne planificam doar timpul, este important sa stim cat mai bine care sunt cele mai potrivite momente pentru fiecare activitate sau responsabilitate pe care o avem de indeplinit. De exemplu, daca ai un copil care se trezeste de dimineata si este activ in primele ore ale zilei, aceasta este perioada in care se poate ocupa cel mai eficient de cele mai importante planuri sau obiective ale sale – de exemplu, sa invete ceva nou sau sa lucreze la un proiect creativ. Dupa-amiaza, cand se simte mai obosit, poate planifica activitati relaxante sau sarcini care nu ii solicita atentia in mod special.
  • Vorbeste-i despre exercitiul "Trei lucruri bune". Cand copiii isi concentreaza atentia pe lucrurile bune pe care deja le-au facut, sunt mai motivati sa continue sa depuna eforturi pentru a obtine si alte rezultate bune. De aceea, un astfel de exercitiu poate fi util pentru diminuarea tendintei de a amana.

Evitarea oricarei activitati de invatare

Mai ales la inceputul vacantei, este normal pentru copii sa nu mai vrea sa auda de lectii, citit sau matematica. Dupa o perioada de relaxare insa, lectura si jocurile educationale sunt activitati care ii ajuta pe copii sa nu piarda progresul facut in anul scolar anterior si ii pregatesc pentru un an scolar mai bun.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe