Ce inseamna joaca creativa?
Fiecare copil se naste cu un potential creativ, insa conteaza foarte mult modul in care parintii interactioneaza cu el pentru a-i dezvolta aceasta latura. Creativitatea arata unicitatea fiecarei persoane si e modalitatea prin care putem spune: “pot fi”, “pot face”. Creativitatea ne ajuta sa vedem lucrurile din jur intr-o alta lumina, sa distingem problemele care nu sunt atat de vizibile si apoi sa venim cu solutii eficiente la care altii nu s-au gandit. Una dintre cele mai simple modalitati de a stimula creativitatea copiilor este prin joaca creativa.
Jocuri creative pentru copii
Iata cateva exemple de jocuri care dezvolta creativitatea copilului.
Construieste un obiect. Din diferite materiale combinate, dati viata unor obiecte. De exemplu, construiti din plastilina diferite forme, din aluat si cateva crengute de brad puteti obtine un obiect decorativ, din sosete rupte pe care nu le mai folositi puteti petici un ghiveci, alcatuiti un tablou etc.
Continua povestirea. Un adult incepe o poveste, dupa care fiecare persoana participanta la joc trebuie sa o continue, in functie de firul prezentat de cel de dinainte.
Joc creativ-dramatic. Copiii invata cel mai bine sa se exprime prin jocul creativ-dramatic. Jocurile de mima, imitatarea unor animale/obiecte/persoane sunt utile fiindca le permit copiilor sa devina mai expresivi si mai spontani in miscare.
Jocul animalelor se refera la a manca un preparat “special” care te transforma intr-un animal. Preparatul poate fi un fursec caruia ii atribuiti putina magie. Ideea jocului e de a manca fursecul si de a va transforma timp de cateva minute intr-un animal pe care ceilalti trebuie sa il ghiceasca in functie de comportament, mimica si gesturi exprimate.
Miscari creative pe ritm de dans. Cine spune ca atunci cand ascultam muzica, trebuie sa dansam specific tipului de dans cerut de melodia respectiva? Cu cat reusim sa iesim din tipare, cu atat vom reusi sa ne exprimam mai usor emotiile, trairile prin intermediul miscarilor.
Intrebari creative ce pun imaginatia la incercare sunt urmatoarele:
- Ce ar fi mai bun la gust daca ar fi mai dulce?
- Ce ar fi mai frumos daca ar fi mai mic?
- Ce ar fi mai distractiv daca ar fi mai rapid?
- Ce ar fi mai bine daca ar fi tacut?
- Ce ar fi mai interesant daca ar merge inapoi?
- Ce s-ar intampla daca toti copacii din lume ar fi albastri?
- Ce s-ar intampla daca toti am purta mai multe haine pe noi?
- Ce s-ar intampla daca ai putea sa zbori?
- Ce s-ar intampla daca nimeni nu ar face curatenie in casa?
Pentru copiii de varste mai mari, exista si exercitiile de scriere creativa.
Cum construim joaca creativa?
1. Prin relaxare. Joaca inseamna libertate, asa ca evita sa creezi presiune asupra copilului tau atunci cand ii propui un joc. Cel mai bine este ca el sa conduca jocul, sa creeze reguli sau sa improvizeze pe parcurs, iar tu sa te adaptezi din mers. Nu privi jocurile ca pe lectii pe care copilul trebuie sa le invete, lucrurile pe care le invata copilul din jocuri sunt invatate cel mai bine in mod indirect si doar daca cel mic se simte in largul lui.
2. Invata-l sa fie perseverent. Deseori, cand se confrunta cu situatii noi in care trebuie sa realizeze diverse activitati pentru prima data, copiii pot renunta daca nu reusesc din prima incercare. Incurajeaza-l pe copil sa mai incerce si vorbeste-i despre importanta de a incheia lucrurile pe care le incepem.
3. Tolereaza greselile. Permite-i copilului sa inteleaga ca nu trebuie sa detina in permanenta raspunsul corect la toate problemele. Noutatea, inovatia si unicitatea sunt valori pe care le apreciezi la fel de mult.
4. Ofera o atmosfera creativa. Acest lucru inseamna sa ai in casa, la indemana copilului, materiale precum: carti, muzicute, fluiere, creioane colorate, carti de colorat, puzzle-uri, cuburi, diverse materiale pentru a fi lipite si a obtine un colaj etc.
5. Rezolvarea de probleme in maniera creativa: incurajeaza solutiile neobisnuite, chiar daca nu sunt cele la care te asteptai sau cele care sunt acceptate in mod obisnuit.
Jocurile creative pentru cei mici sunt multe la numarnumai bune sa stimuleze nu doar creativitatea copiilor, ci si pe cea a parintilor. Care din jocurile de mai sus crezi ca ar avea succes in cazul copilului tau?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Jocuri si activitati pentru zilele lungi de iarna petrecute in casa
Zilele de iarna pot fi pline de distractie si bucurie atunci cand ninge, iar copiii petrec timp afara, dar si lungi si monotone cand vremea ne spune sa stam mai degraba in casa. In asemenea zile, copilul tau ar vrea sa va jucati impreuna, in timp ce tu ai o multime de pregatiri de facut pentru Sarbatori. Iata cateva idei de jocuri de iarna care iti pot veni in ajutor.
-
Creativitate și bucurie: 10 idei de activitati de toamna pentru copii
Aducand schimbari spectaculoase in natura, dar și temperaturi care ne indeamna la relaxare și reflectie, toamna este anotimpul perfect pentru a ne exersa creativitatea, oricare ar fi varsta noastra
-
In aceasta vara, transforma povestile in joaca: 5 idei de activitati creative
De la povesti la joaca este un singur pas, iar copiii il fac deseori in mod natural si spontan. Dupa ce asculta o poveste, o discuta in conversatiile cu parintii lor, o recreeaza in joaca sau o repovestesc pentru a-i amuza pe cei din jur.
Comentează: