characters characters

Ce activitati poti realiza pentru stimularea cognitiva a bebelusului tau de 6-12 luni?

03 aprilie 2019    |   3899 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani, 0 - 18 luni.



Ca parinti, ne dorim ca bebelusii nostri sa fie sanatosi, veseli si sa se dezvolte armonios.


Putem si noi contribui la starea de bine a bebelusilor nostri, nu cu teama de a rata ceea ce numim key milestones, ci din dorinta de a-i ajuta sa cunoasca mai frumos lumea inconjuratoare.


Ca mama de gemeni, una din primele mele lectii a fost: copiii sunt foarte diferiti. Imi amintesc ca, imediat dupa 6-7 luni, ajunsesem sa ii comunic aproape totul prin cantec fetitei, iar baietelul cerea foarte mult dialog clasic. Una dintre activitatile noastre preferate a fost cea de a ne aseza pe perne in fata oglinzii. Faceam fete-fete, iar cei mici deprindeau atat unde este nasul, gura sau parul, dar si cum arata a fi bucuros, a fi mirat, sau bosumflat. Multe au urmat, cu trecerea lunilor, astfel incat, la 9 luni, „organizam” petrecere cu obiecte senzoriale in gradina, la nici 12 luni am ridicat pentru ei un cort al lecturii in mijlocul livingului … care a vazut si zile bune si zile mai putin bune. Pana la urma activitatile cu ei apareau atat din activitatile noastre de oameni mari adaptate omuletilor, fie din documentarile pentru activitatile speciale pentru bebelusi: activitati cognitive, motrice, socio-emotionale etc.
Anca Ghinea, mamica de Sarah si Nicholas, 2 anisori


Iata cateva activitati pe care le poti realiza cu bebelusul tau pentru a-i dezvolta: gandirea abstracta si perceptia asupra mediului inconjurator.


Jocul cheilor

Copiii iubesc cheile. Zdranganitul lor. Pentru aceasta activitate ai nevoie de o sfoara, o cheie de jucarie si de 10 minute libere doar pentru tine si puiul tau.

Aseaza-te impreuna cu bebelusul tau, pe covorul de joaca si incepe sa balansezi pe sfoara, o cheie de jucarie. Mut-o la dreapta, la stanga, dar chiar si in afara zonei vizuale a copilului tau.

De ce sa faci aceasta activitate: Stimularea atentiei, deprinderea intelegerii ca obiectele se afla si in afara campului vizual.  Aceasta activitate este o versiune a conceptului: obiectul permanentei.


Este sau nu este papusa? Dar masinuta?

Nu ai nevoie de multe obiecte pentru o asemenea activitate.

Necesare: o patura si jucaria preferata a bebelusului.

Arata-i o papusa sau o masinuta. Lasa-l sa o atinga, sa se mai joace cu ea, apoi ascunde-o sub o patura sau sub o haina. Urmareste sa vezi daca bebele reactioneaza la momentul dezvaluirii.

De ce sa faci aceasta activitate: Bebelusul va intelege ca obiectele exista, chiar daca sunt ascunse.


Sticlute senzoriale

Sticlutele senzoriale sunt un mare hit. Copiii le iubesc, mamele indragesc sa le faca.

Necesare:

-sticle mici de plastic, transparente

-diferite obiecte mici: paste de diferite culori, marimi, orez, margelute, elastice de plastic, fasole, buretei colorati de mici dimensiuni, pampoane de diferite marimi, apa, paiete, sclipici etc.

Sunt atat de usor de facut si de la indemana, incat  poti dezvolta o serie numai cu ce ai prin casa. Umple sticlutele cu obiecte mici aflate prin casa ta. Joaca-te cu imaginatia si vei crea un numar impresionant de variante… doar timp sa ai.

Atentie! Cel mai important lucru: sticlutele trebuiesc foarte bine sigilate, astfel incat continutul sticlutei sa ramana in interior si nu la dispozitia bebelusului.


Flash cardurile

Iata o activitate pe care puteti sa o folositi mereu cand sunteti in pana de idei.

Necesare:O imprimanta.

Foi A5 pe care veti imprima diferite imagini. Imaginea trebuie sa fie mare (sa ocupe mult spatiu in cadrul foii), clara, reprezentativa pentru obiectul ales. De exemplu, un mar, o masina, o fata umana, o buburuza, o culoare, o forma geometrica, o cifra. Grupeaza-le pe teme. Este bine ca flash cardurile sa aiba colturi rotunjite, fara fundal si sa contina pe verso denumirea imaginii reprezentate. Roteste seria flash cardurilor utilizate cam la 10 zile.

Afla mai multe despre metoda flash cardurilor si cum sa faci flash carduri.

De ce sa realizezi aceasta activitate?

Este o activitate care stimulează dezvoltarea cognitiva, cresterea focusului vizual, formarea distinctiei dntre obiect si fundal. Activitatea cartonaselor educationale este distractiva, dar presupune si consecventa, rabdare si atentie din partea parintelui pentru a observa starea in care se afla bebelusul sau mai bine spus cat reuseste sa ramana atent.


Noi am inceput sa folosim flash cardurile laminate undeva pe la 10 luni. M-am documentat, tinand cont de metoda lui Glenn Doman. Aveam grupate pe serii: animale, fructe, legume, obiecte, mediu inconjurator. Erau de dimensiune A6 pentru a fi usor de urmarit , dar si de manevrat. Ii distra sa le arat, pentru 3-5 minute, diferite imagini atragatoare, cu repeziciune, un cartonas dupa altul. Iar dupa 10 zile, treceam la o alta serie tematica. Au reusit astfel sa cunoasca obiecte pe care nu le aveam la dispozitie prin casa sau animale pe care nu le puteam vedea nici la Zoo. 
Anca Ghinea, mamica de gemeni


Suprapune flash cardurile facute cu obiectele reale ca sa isi dea seama ca obiectele exista si in realitate, nu doar in imagini.


Tu ce activitati ai realizat cu bebelusul tau?

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Dezvoltarea copilului la 3 ani
    Dezvoltarea copilului la 3 ani
    01 noiembrie 2019   

    Repere motrice, emotionale, cognitive si sociale ale dezvoltarii copilului la 3 ani.

  • Abordarea kinestezica in invatarea matematicii
    Abordarea kinestezica in invatarea matematicii
    24 octombrie 2019   

    Specialistii in educatie timpurie spun ca exercitiile si jocurile care implica miscarea sunt cele mai eficiente metode de a-i ajuta pe copii sa asimileze notiunile matematice, precum numaratul, ordonatul obiectelor dupa diverse criterii, sortatul sau scrierea numerelor.

  • VIDEO. Ce trebuie sa invete un copil intre 12 si 18 luni?
    VIDEO. Ce trebuie sa invete un copil intre 12 si 18 luni?
    30 iulie 2019   

    Intre 12 si 18 luni, copilul devine extrem de activ si energic in miscari, isi face primii prieteni, incepe sa comunice cu persoanele din jur folosind o combinatie de sunete, gesturi si expresii faciale, descopera mediul si modul in care lucrurile din jur functioneaza, pas cu pas. Urmareste intregul video si afla cum se dezvolta copilul intre 12 si 18 luni.

Mai multe