Cat trebuie sa dureze temele pentru acasa
Cand ajung temele sa nu mai fie atat de bune
(interviu realizat de Claudia Cojocea cu Iuliana Dragan, specialist Intuitext in educatie si profesor pentru invatamantul primar)
Care este, in opinia dvs., un volum corect de teme pentru acasa? Cand e prea mult?
In general, la clasele primare, tema de acasa nu trebuie sa depaseasca o ora de lucru efectiv. Ca intindere in timp, tema poate dura mai mult daca cel mic obisnuieste ca pe parcurs sa ia pauze dese sau sa intrerupa efectuarea temelor pentru a se juca, a viziona un desen animat sau pentru alta activitate recreativa.
Aici mai trebuie adaugat un aspect important. La clasele pregatitoare nu este recomandat sa se dea teme pentru acasa.
De asemenea, ca profesor, am in vedere o echilibrare a volumului temelor zilnice. De exemplu, daca anticipez ca intr-o zi tema la limba romana este de mai mare intindere, copilul va primi mai putine teme la celelalte discipline sau va primi o parte din tema cu caracter facultativ.
Cum privesc parintii temele pentru acasa – ce feedback primiti de la ei, cat de usor reusesc sa-i ajute pe copii sa le faca, cat dureaza?
Periodic ii consult pe parinti, in intalnirile noastre, cu privire la volumul temelor. Ii intreb cat timp le ia copiilor efectuarea temelor de acasa si cat de impovaratoare sunt. Imi reglez activitatea in functie de raspunsurile primite de la acestia. Le amintesc cand am ocazia ca „temele sunt pentru copii si nu pentru parinti”.
Apropo de parinti, unii spun ca sunt prea putine teme, altii ca sunt prea multe. Care tabara e mai numeroasa?
In general, parintii nu contesta volumul temelor primite de elevi, dar am avut numeroase cazuri in care un parinte dorea sa dau teme suplimentare copilului dumnealui, fiindca voia ca acesta sa exerseze mai mult si recunostea faptul ca cel mic refuza temele primite de la parinti si este mai constiincios daca temele vin de la invatator.
Dintre parintii care vor teme mai multe, care vor cat mai multe activitati, optionale, cum completeaza programul de scoala al copiilor? Isi doresc auxiliare in plus, culegeri, reviste?
Da, multi dintre parinti ma consulta fiindca doresc in plus o culegere de exercitii potrivita pentru copil ori un auxiliar care sa ii ajute la redactarea compunerilor, carti de beletristica accesibile varstei, carti si reviste despre domenii stiintifice care il pasioneaza pe copil.
In ultima perioada, au aparut si produse de invatare online, care isi propun sa apropie informatia de copii intr-un mod cat mai placut. Aveti idee, parintii sunt deschisi catre astfel de produse sau ar fi mai degraba tentati sa vada calculatorul drept un instrument de entertainment si atat?
Parintii sunt interesati de...
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
5 obiective pe care le poti propune copilului pentru noul an scolar
La fiecare inceput de an scolar, putem reflecta asupra planurilor, dorintelor si obiectivelor legate de scoala si invatare. Iata cinci idei de obiective pentru noul an scolar care pot creste motivatia copilului pentru invatare.
-
Copilul meu intampina dificultati la teme
Cele mai frecvente cauze pentru care temele pentru acasa devin o lupta nesfarsita.
-
Refuzul copilului de a face temele
Reactiile negative ale copiilor in fata temelor pentru acasa pot fi impartite in trei categorii: copilul se plange in legatura cu temele, le evita sau refuza de-a dreptul sa le faca.
Adauga tu primul comentariu: