characters characters

Cat de sigur este sa-ti lasi copilul singur acasa?

Propus de: Echipa Intuitext   |   30 decembrie 2009    |   2901 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Afla mai multe despre copilul tau. Raspunde cu da sau nu la urmatoarele intrebari, dupa care citeste articolul in intregime pentru a afla mai multe informatii:
1. Copilului tau i-ar placea sa ramana singur acasa?
2. Ii este frica sa stea in casa, in prezenta unui babysitter sau a unui alt membru de familie, altul decat mama sau tatal lui?
3. Are copilul tau antecedente in ceea ce priveste jocul cu focul? A ars vreodata din greseala vreun obiect din casa?
4. Daca ai mai multi copii, acestia obisnuiesc sa se bata daca nu e cineva care sa-i supravegheze?
Te-ai obisnuit sa o suni pe mama ta de fiecare data cand sunteti nevoiti sa plecati de acasa pentru o noapte. Fie ca e vorba de o cina de afaceri sau o petrecere la care e nevoie sa fiti prezenti, bunica pare persoana cea mai potrivita pentru a avea grija de copilul tau. Unii dintre voi poate aveti incredere intr-o agentie de babysitting care v-a oferit intotdeauna cele mai bune conditii si preferati sa apelati din nou la ea si pentru aceasta ocazie. Totusi anii trec, iar copilul vostru creste. Ati ajuns sa va intrebati de fiecare data daca nu cumva copilul are varsta potrivita pentru a ramane singur acasa. Dupa ce ati stat amandoi sa disputati situatia dati din cap in semn de NU categoric si puneti mana pe telefon.

Care este varsta potrivita pentru a-l lasa pe copil singur acasa? Intr-adevar sunt multe situatiile dificile prin care ar putea trece, dar vine si momentul  in care e necesar sa fie confruntat si cu o astfel de situatie. Nu exista un raspuns exact pentru a te linisti.

Dar poti sa tii cont de urmatoarele aspecte:
  • Care este varsta celorlalti copii din casa? Daca ceilalti copii au varste variate atunci cel mai bine ar fi sa-i lasi singuri numai in situatia in care cel putin unul dintre ei are varsta sau a depasit 13 ani. Spre exemplu, nu este indicat sa-ti lasi copilul de 6 ani in grija fratiorului de 9 ani.
  • Din punct de vedere cognitiv si emotional este pregatit sa faca asta? Nu doar varsta cronologica este importanta. Unui copil lasat singur intr-o casa nesupravegheat pot sa i se intample o multime de lucruri. Ar putea sa dea drumul la gaz, sa bage degetele in prize, sa uite robinetul pornit sau multe alte lucruri ce pot dauna atat sanatatii sale, cat si intregii case.
  • Ce crede copilul tau despre acest lucru? Ce reactie are cand ii vorbesti despre a ramane singur acasa? Inainte de a lua aceasta decizie, vorbeste cu el si incearca sa afli daca se simte pregatit pentru aceasta responsabilitate. Daca da, ofera-i informatiile de care va avea nevoie pentru a se descurca singur.

A fi matur din punct de vedere emotional si cognitiv se refera la faptul ca cel mic are o serie de cunostinte despre:
  • Informatii personale si informatii pentru a contacta la nevoie autoritati publice. Este bine sa stie sa apeleze numarul de telefon 112, precum si propria adresa de acasa. In cazul in care in incinta locuintei are loc un incident, copilul trebuie sa stie adresa exacta a propriei case. Numele parintilor si un numar de contact al acestora sunt informatii pe care copilul tau este recomandabil sa le stie. Pentru a-i fi mai usor, undeva langa telefon ar fi bine sa ai o bucata de carton pe care sa fie trecut numarul de telefon la care poti fi contactat in caz de urgenta.
  • Informatii practice. Copilul tau ar trebui sa stie ce anume sa faca in cazul in care ceva ia foc in casa, daca un strain suna la usa sau daca de exemplu se sparge un obiect si e plin de cioburi pe jos.

Totusi inainte de a-l lasa singur, asigura-te ca:
  • Stie ce inseamna sa ramana singur acasa.
  • Este de acord cu plecarea voastra.
  • Cunoaste ce masuri sa ia in caz de urgenta.
  • Stie unde va poate localiza sau pe cine sa sune daca apar probleme.
  • A fost instiintat cat timp veti lipsi de acasa.

Tu care crezi ca ar fi varsta potrivita pentru a-ti lasa copilul singur acasa? Ce alte atentionari crezi ca ar mai trebui luate in considerare in aceasta situatie?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe