Cand copilul are prea multe teme pentru acasa
Exista doua aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul daca te confrunti cu situatia in care temele ocupa prea mult din timpul copilului:
- Ritmul de lucru este diferit de la un copil la altul. O tema poate sa fie facuta de un elev intr-un anumit timp, iar de un altul intr-un timp dublu. In general, cand se da o tema pentru acasa, trebuie sa se tina cont de o medie intre aceste doua cazuri.
- Timpul petrecut in mod real ocupandu-se de temele pentru acasa. Multi copii amana realizarea temelor si isi petrec timpul la birou facand alte activitati: mai intai “trebuie” sa faca ordine pe birou, sa ia un mar din bucatarie, apoi sa bea apa etc.
- Puterea de concentrare a atentiei. Un alt motiv pentru care copiii petrec prea mult timp la masuta de lucru este o putere de concentrare a atentiei prea mica. In acest ultim caz, trebuie investigata cauza pentru care concentrarea atentiei este deficitara. Poate fi vorba despre un deficit de atentie care poate fi compensat prin exercitii si antrenament, dupa cum poate fi vorba despre ADHD sau o alta tulburare. Psihologul sau consilierul scolar iti poate fi de ajutor in acest caz.
Parintele are datoria de a aprecia starea copilului si de a nu-l supune unui efort prea mare, cu atat mai mult cu cat peste o anumita cantitate, temele nu mai au nicio utilitate. Copilul le face doar ca sa le faca si ajunge sa nu mai vada in ele sensul unei munci care il ajuta, ci al unei corvoade, pedepse sau razbunari.
Este bine sa il obisnuiesti pe copil sa isi faca tema in ziua in care o primeste, daca nu in totalitate, cel putin o parte din ea, daca materia respectiva se invata o data pe saptamana, de exemplu. Astfel, va evita aglomerarea temelor in anumite zile.
Daca te-ai asigurat ca nici ritmul de lucru al copilului si nici amanarea nu sunt cauzele pentru care temele pentru acasa ocupa prea mult timp din programul copilului, este cazul sa intervii.
- Ia legatura si cu alti parinti ai copiilor din clasa fiului sau fiicei tale si verifica daca si lor li se pare prea mare numarul de teme.
- Propune cadrului didactic o intalnire cu mai multi parinti in care sa discutati solutii posibile.
- Una dintre solutii consta in temele diferentiate. Invatatoarea are posibilitatea de a da teme diferentiat: temele pot fi comune pana la un punct, apoi, celor care lucreaza rapid si corect, li se pot da 1-2 exercitii sau probleme suplimentare.
- Pe parcursul intregii intalniri, pastreaza o comunicare deschisa si pozitiva fata de cadrul didactic.
Problema numarului prea mare de teme pentru acasa este una delicata, necesitand diplomatie si disponibilitate de negociere atat din partea parintilor, cat si din partea cadrului didactic. Copilul tau s-a gasit in aceasta situatie vreodata?
Afla mai multe despre temele pentru acasa din Ghidul Temelor.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
5 obiective pe care le poti propune copilului pentru noul an scolar
La fiecare inceput de an scolar, putem reflecta asupra planurilor, dorintelor si obiectivelor legate de scoala si invatare. Iata cinci idei de obiective pentru noul an scolar care pot creste motivatia copilului pentru invatare.
-
Copilul meu intampina dificultati la teme
Cele mai frecvente cauze pentru care temele pentru acasa devin o lupta nesfarsita.
-
Refuzul copilului de a face temele
Reactiile negative ale copiilor in fata temelor pentru acasa pot fi impartite in trei categorii: copilul se plange in legatura cu temele, le evita sau refuza de-a dreptul sa le faca.
Adauga tu primul comentariu: