Bunele maniere la copii
Mediul familial are influenta asupra manifestarilor copilului prin ceea ce observa zilnic. Daca exista un comportament si o ambianta civilizata in casa, atunci copilul retine si percepe ca normalitate acest tipar de viata. Trebuie sa folosim reguli si formule de politete intre membrii familiei inca din primii ani. Specialistii recomanda sa multumesti si sa spui “poftim” copilului tau, chiar daca inca nu stie sa iti raspunda. Simpla repetare a formulelor in prezenta lui il va ajuta sa le deprinda mai tarziu mult mai usor .
Iata cateva sugestii pe care sa le ai in vedere:
- In primii ani putem dezvolta vocabularul bunelor maniere cu „Multumesc”, „Te rog”, „Iarta-ma”, „Scuza-ma”, „Bine ai venit” , “Poftim” ajungand treptat la formulari mult mai complicate.
- Salutul: sa spuna “Buna ziua”,” La revedere”, in functie de situatie.
- La masa: se vor folosi tacamurile, se va sta drept, fara a sprijini coatele pe masa si fara a da din picioare. Trebuie sa stea la masa pana au terminat toti de mancat. Daca doreste sa se ridice inainte, spune-i sa ceara permisiunea, sa se ridice multumind pentru mancare si sa-si aranjeze scaunul inainte de a parasi masa. Pentru a putea fi insusite cat mai usor aceaste reguli, este necesar sa participe activ si ceilalti membrii ai familiei.
- La joaca: invata-l pe copil sa imparta jucariile cu alti copii. De asemenea, este important sa stie sa piarda si sa castige o competitie.
- La gradinita: explica-i micutului ca poreclele sau glumele rautacioase adresate colegilor ii fac sa sufere pe acestia. Daca nu ii place atitudinea unuia dintre copii, atunci ar fi mai indicat sa i se adreseze direct acestuia, dar sa evite denumirile rautacioase.
- La telefon: este bine sa stie regulile de urmat atunci cand initiaza un apel telefonic si cand raspunde la telefon.
- Respecta intimitatea si obiectele altor oameni: invata-l ca nu este bine sa umble cu telefoanele, gentile sau alte obiecte ale musafirilor sau cunoscutilor. Cand doreste sa intre intr-o incapere a carei usa este inchisa trebuie sa bata. Nu intrerupe conversatia ta cu alte persoane. Invata-l sa astepte pana termini, apoi acorda-i atentie.
Ca sa fie mai usor…
- Daca uita sa respecte anumite reguli, nu exagera. Aminteste-i cum se procedeaza corect, dar pastreaza-ti calmul. In caz contrar, copilul se va revolta si se va declansa un conflict de putere sau control intre voi doi.
- Asigura-te ca iti exprimi aprecierea fata de comportamentele corecte al copilului tau. Incurajeaza-i fiecare atitudine si gest politicos pe care il face.
- Fii atent la ce filme si desene animate se uita la televizor. Incearca sa selectezi programele pe care le vizioneaza, pentru a nu invata modele gresite de compotament.
- Apeleaza si la alte surse de informatie pe aceasta tema. Exista carti de bune maniere special scrise pentru copii, precum si carti de povesti care scot in evidenta importanta bunelor maniere. Le puteti citi impreuna.
- Nu te astepta sa il inveti pe micut toate regulile deodata. Daca ii prezinti o lista lunga cu ce are voie si ce nu are voie sa faca, nu vei reusi decat sa ii provoci confuzie. In plus, va uita foarte repede ce i-ai spus. Profita de fiecare ocazie ivita pentru a-l invata cate putin. De exemplu, cand urmeaza sa mergeti impreuna in vizita, explica-i ce se va intampla si cum trebuie sa se poarte.
- Explica-i copilului tau ca bunele maniere se aplica peste tot, nu doar in compania pesoanelor straine. Asadar, nu accepta comportamente nepotrivite acasa, doar pentru ca “nu il vede nimeni”.
Pentru mai multe informatii pe aceasta tema importanta, poti consulta si articolul in limba engleza de aici.
Tu cand ai inceput sa il inveti pe copilul tau bunele maniere ? Cum ai procedat ?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum reactionezi cand copilul are comportamente neplacute in mod intentionat
O situatie dificila si aparent fara iesire pentru parinti: copilul are comportamente neplacute in mod intentionat si repetat, cu aparentul scop unic de a-i enerva sau atrage atentia parintilor.
-
Cum il inveti pe copil sa nu intrerupa discutiile altor adulti
Momentele in care vorbesti la telefon sau cu o alta persoana sau cand lucrezi si nu iti doresti sa fii deranjat sunt momentele in care cel mai probabil, cel mic va avea ceva extrem de important sau de interesant de spus.
-
Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
Intelegand comportamentele nedorite ale copiilor in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.
Comentează:
Va multumesc si astept cu nerabdare