Aranjarea camerei elevului in clasa I
In primul rand, imi era teama ca se va trezi greu dimineata, pentru ca la gradinita putea sa ajunga pana la 09,30 si se trezea pe la 8 sau dupa. Pentru scoala desteptarea trebuia sa se de la 06:30, din nefericire (atat pentru ea, cat si pentru mine). Asadar, m-am gandit sa ii fac dimineata mai frumoasa. Cum? Am cumparat un ceas cu radio care sa prinda un post de radio pentru copii. In plus, i-am luat si ceas de mana, fiind primul din viata ei. Nu m-am oprit aici! Am cumparat si un ceas de perete, dar se pare ca excesul meu de zel nu a fost atat de practic, intrucat ticaie prea tare noaptea si am renuntat sa il folosim. Ulterior m-am gandit ca un calendar de perete ar ajuta unei mai bune organizari. Am notat pe el zilele importante in avans si am putut urmari zilnic data si importanta ei.
Nu am apucat sa luam draperii la perdele, dar daca aveti un copil care doarme mai bine pe intuneric e de preferat. Mai ales daca stati la bloc la etaje inferioare unde bat in geam ramurile de la copaci si fac tot felul de umbre. Sau daca aveti vreun stalp prin apropiere care ilumineaza prea tare. Noi nu avem stalp, copacii nu ii deranjeaza (doar cand fac zgomot in timpul furtunii, dar nu voi rezolva asta cu niste draperii). Din pacate in spatele blocului nostru s-a construit recent o alta cladire si mult timp noaptea a fost lasat aprins un bec puternic –motiv de nemultumire pentru copii.
Fireste, am dotat camera cu birou, cu tot cu rafturi in fata lui. Acestea s-au dovedit a fi foarte utile. Pe raftul de sus sta casetofonul – la care mai asculta muzica clasica in timp ce isi face lectiile. Imi pare rau ca nu am cumparat de la inceput o folie de protectie, pentru ca biroul e alb. Si dupa cum va imaginati (sau stiti deja) urmele de pix, cerneala si carioca se duc cam greu. Am citit ca cele mai potrivite scaune sunt cele cu 4 picioare, insa noi am optat pentru unul tipic, care se roteste. Principalul criteriu a fost ca asa ii poate regla inaltimea si nu o sa fie nevoie sa il schimbam foarte des. Din pacate pentru ea, am gasit doar unul negru. Dar daca sunteti mai harnici decat noi si nu mergeti la cumparaturi dupa ce incepe scoala si dedicati mai mult timp cautarilor, va asigur ca puteti gasi si cu model.
Pe birou exista... o multime de lucruri! O lampa, suporturi de creioane, un set de tavite, tot felul de obiecte de birotica - hartiute colorate, post-it-uri, dosare si folii de plastic, biblioraft (in care sa-si pastreze fisele date la scoala), perforator (cu care sa faca gauri fiselor), capsator, agrafe de birou, creioane, pixuri, hartie colorata, carton etc. Tot pe birou sta si cutia cu minunile pentru par (agrafe, elastice, fundite, etc.). Sub birou i-am pus un cos de gunoi pentru hartii.
Avea deja tabla magnetica pe suport (cu o parte neagra si una alba) si bureteii aferenti. Noi doar i-am furnizat markere noi si creta colorata. Un adevarat motiv de incantare!
Ce ne-a mai fost util din ce aveam? Biblioteca! Rafturile s-au umplut de carti pentru copii anul asta si presimt ca nu ne vom opri aici. Util ne-a fost si faptul ca dulapul este foarte mare si dotat cu multe umerase pe care stau hainele calcate deja, fiind ferite de pericolul de a se sifona (chestie pe care n u o pot spune despre hainutele din sertare, care devin victime sigure ori de cate ori ii trebuie ceva anume si nu gaseste). Ne-a ajutat foarte mult si oglinda mare de pe usa dulapului pentru ca fireste, avem o mica printesa care trebuie sa priveasca in ea atunci cand se imbraca. Faptul ca oglinda se afla pe usa dulapului ne-a ajutat sa economisim spatiu. Daca nu era asa, am fi pus-o pe usa. Dar in acest caz vom fructifica spatiul de pe usa pentru a adauga un cuier.
Pentru ca patul ei este deasupra, tot util ar mai fi fost un raft prins in perete de-a lungul patului pe care sa isi tina lucruri (carti, lanterna, etc.) Acum le tine pe sifonier, care e lipit de pat. Pana la urma cred ca va primi cadou si o veioza pentru citit, cu baterii. Sau macar una de pat, micuta, care se conecteaza la priza. Orice ar putea sa ii faciliteze acest hobby sanatos pe care s-a obisnuit sa il practice seara. In perioada de iarna am folosit o lampa cu sare de Himalaya care statea in priza toata noaptea – imprastia o lumina foarte frumoasa care inducea somnul imediat.
Ce nu a mai incaput in camera noastra, dar mi-ar fi placut, este o planta decorativa mai mare – un copacel. Astfel, copilul va invata sa aiba grija de el, in timp ce se bucura de un plus de oxigen si natural in camera sa.
Aceasta este povestea noastra despre cum am amenajat camera micutei. A voastra care e? Voi ce ati pune in camera copilului de clasa I?
Psih. Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, acum eleva in clasa I si de 5 ani jumate pentru baietelul meu, viitor elev in clasa zero.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Copilul dezorganizat. Cum poti sa il ajuti
Copilul tau intarzie frecvent la scoala pentru ca nu se poate organiza eficient dimineata? Sau ai un adolescent care nu isi gaseste niciodata lucrurile de care are nevoie ori un preadolescent care pare sa uite mereu un detaliu important pentru o tema sau un proiect la scoala. Dezorganizarea in randul copiilor de varste mai mari poate ascunde probleme de atentie sau functii executive.
-
Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
Un fenomen deseori intalnit in familiile mai putin functionale este copilul care isi asuma rolul de parinte, avand responsabilitati specifice adultilor.
-
Afecteaza dezordinea performanta scolara a copilului tau?
Se spune deseori ca „un birou dezordonat inseamna o minte dezordonata”, dar si ca „un birou dezordonat inseamna o minte creativa”.
Comentează:4 comentarii