Ar trebui parintii sa dea copiilor teme suplimentare?
Uneori ii dam copilului sa munceasca suplimentar : ,,sa faca 2 pagini cu liniute din alea mici, ca doar nu va pati nimic ". Gresim ! Gresim !! Gresim !! “(Anton, parinte) Decizia de a da sau nu teme suplimentare copilului pleaca de la dorintele si asteptarile parintilor sau de la modul in care ei apreciaza ca cel mic nu stie “suficient”.
*Sursa foto: Flickr.com
De ce dau parintii teme suplimentare copiilor?
Temele suplimentare devin, in viziunea parintilor:- un mod de a “suplini”, “inlocui” sau “ajuta” invatatorul,
- un mod de a “ajuta”copilul sa atinga un anumit nivel,
- o necesitate atunci cand copilul se pregateste pentru participarea la un concurs. In acest caz insa, temele trebuie stabilite impreuna cu invatatorul.
“Mama imi da mereu teme suplimentare, dar eu as vrea sa ne distram atunci cand suntem impreuna!” – iata vorbele unui copil de clasa a II-a.
Cum s-ar putea imbina dorinta parintelui ca cel mic sa aiba nivelul dorit si dorinta copilului de a petrece timpul in mod placut cu parintii lui?
• Vorbeste cu copilul despre temele suplimentare si despre munca in plus. Sunt copii care reusesc de mici sa aprecieze propriile rezultate si care sunt dispusi sa lucreze mai mult cand nu au inteles anumite concepte.
• Gaseste o modalitate mai relaxanta pentru a repeta acele lucruri care nu au fost intelese, a le pune in legatura cu altele, a crea niste modalitati practice de a le invata. Pentru copii, temele sunt uneori atat de neplacute pentru ca ei nu le vad utilitatea. In schimb, daca este vorba sa scrie o lista de cumparaturi, copilul nu va manifesta aceeasi aversiune fata de scris!
• Analizeaza asteptarile si cerintele pe care le ai de la copilul tau in privinta performantelor sale scolare. Deseori, copiii nu pot avea acelasi nivel la toate materiile, astfel ca este important sa-i incurajezi abilitatile si aptitudinile reale, precum si interesul fata de disciplinele care ii plac.
• Cere sfatul cadrului didactic atunci cand te gandesti daca sa dai sau nu teme suplimentare copilului tau.
Atentie!
1. Temele suplimentare nu-si au rostul atunci cand cuprind exercitii sau probleme pe care copilul le stapaneste deja.
2. Tema suplimentara nu trebuie sa fie o pedeapsa!
3. Atunci cand o materie il pasioneaza pe cel mic, poti solicita invatatoarei sa-i dea teme suplimentare care sa-i stimuleze interesul si poti cauta si tu activitati suplimentare legate de aceasta pasiune.
4. Daca deja copilul se plange ca are prea multe teme pentru acasa, evita sa ii ceri sa realizeze si teme suplimentare.
Oricare ar fi decizia pe care o iei in legatura cu temele suplimentare, este bine sa ai ca principal criteriu atitudinea copilului fata de teme si lucrul suplimentar si sa fii deschis si la alte modalitati de a-i imbunatati si completa cunostintele. Afla mai multe despre temele pentru acasa din Ghidul Temelor.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
5 obiective pe care le poti propune copilului pentru noul an scolar
La fiecare inceput de an scolar, putem reflecta asupra planurilor, dorintelor si obiectivelor legate de scoala si invatare. Iata cinci idei de obiective pentru noul an scolar care pot creste motivatia copilului pentru invatare.
-
Copilul meu intampina dificultati la teme
Cele mai frecvente cauze pentru care temele pentru acasa devin o lupta nesfarsita.
-
Refuzul copilului de a face temele
Reactiile negative ale copiilor in fata temelor pentru acasa pot fi impartite in trei categorii: copilul se plange in legatura cu temele, le evita sau refuza de-a dreptul sa le faca.
Adauga tu primul comentariu: