Anxietatea legata de reinceperea scolii
Decizia de redeschidere a scolilor incepand cu semestrul al doilea, desi a fost mult asteptata, poate trezi si teama si ingrijorare, atat in randul copiilor, cat si in randul parintilor. Cum ii putem ajuta pe copii sa nu le fie teama la scoala si sa ramana in siguranta.
Citeste si:
Semnele stresului la adolescenti in perioada pandemiei
Exercitiu de inteligenta emotionala pentru perioada pandemiei
Reaminteste-i regulile de siguranta si de distantare sociala.
Adu-i aminte din nou care sunt regulile privind purtarea mastii, spalatul mainilor si pastrarea distantei fata de copii si cadre didactice. Pe de alta parte, incearca sa nu il sperii pe copil cu scopul de a-l face sa respecte aceste reguli. Pune accentul pe faptul ca ai incredere ca va fi responsabil, atent si preocupat de binele celor din jur.
Reobisnuieste-l cu programul de somn pentru scoala
Pentru multi copii, orele online au insemnat trezirea putin mai tarziu decat de obicei si mai putin stres legat de punctualitate si transport. De aceea, poate fi bine sa incepi sa il trezesti la ora la care este nevoie sa se trezeasca pentru a ajunge la timp la scoala, astfel incat sa nu ii fie greu in primele zile.
Ajuta-l sa se reobisnuiasca cu rutina de dimineata pentru scoala
Mai ales prescolarii si scolarii mici ar putea avea dificultati cand vine vorba organizarea dimineata pentru a pleca la timp spre gradinita sau scoala. Dupa atat timp petrecut acasa, este foarte probabil ca cei mici sa aiba mici dificultati legate de rutina de dimineata. Asigura-te ca ai rabdare, ca stii ce trebuie sa se intample dimineata si ajuta-l sa isi reaminteasca fiecare etapa pe care o are de facut.
Comunica deschis cu cadrele didactice
Pe cat posibil, incearca sa afli cat mai detaliat cum se adapteaza copilul tau la scoala, daca are dificultati legate de invatare sau concentrare in clasa si daca este nevoie sa iei masuri speciale pentru a-l ajuta.
Redeschiderea scolilor nu inseamna ca problemele legate de scoala si invatare s-au incheiat sau rezolvat miraculos. Este posibil ca multi copii sa aiba lacune in invatare sau sa aiba dificultati de readaptare la programul scolar. Cu putina atentie, ceva mai multa rabdare decat de obicei si multa incredere in copiii nostri, vom reusi sa ii ajutam cu adevarat.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Atentia nedorita si hartuirea in randul adolescentelor
Una dintre cele mai dificile situatii in care se regasesc parintii de fete este aceea in care acestea primesc atentie nedorita din partea baietilor sau barbatilor, in viata reala sau in mediul online.
-
Legatura dintre bullying si autovatamare in randul adolescentilor
Bullying-ul sau hartuirea in randul copiilor si adolescentilor poate creste riscul comportamentelor de autovatamare.
Adauga tu primul comentariu: