characters characters

Adolescentul incapatanat

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 decembrie 2011    |   7706 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Adolescentul incapatanatMulti parinti de adolescenti spun ca „uneori parca vorbesc cu peretii” atunci cand vorbesc cu adolescentii lor, ca acestia refuza sa faca ce li se cere sau intra in discutii in contradictoriu cu parintii in fiecare zi. In asemenea situatii, parintii simt ca pierd controlul asupra copiilor si nu mai gasesc solutii de comunicare eficienta.

De ce apare incapatanarea la adolescenti


In mare parte, incapatanarea in perioada adolescentei apare in stransa legatura cu modificarile specifice acestei perioade:
-    sunt din ce in ce mai interesati de parerea altor persoane, nu numai de a ta ca parinte,
-    apar o serie de lucruri pe care nu le spun parintilor
-    doresc sa isi exprime punctul de vedere,
-    sunt mult mai independenti decat au fost la varstele mai mici,
-    sunt mai responsabili, daca le este permis acest lucru,
-    isi doresc ca parintii sa le acorde mai multa incredere.

Ce poti sa faci ca sa eviti incapatanarea la adolescentul tau?

1. Asculta-l mai intai pe el si apoi spune-ti parerea. Poate suna ca o recomandare care iti submineaza autoritatea, dar de fapt te va ajuta sa te apropii de adolescent si sa reduci sansele ca reactia sa la ce ii spui sa fie una de opozitie. Asculta-i argumentele, pune intrebari si apoi prezinta-i si perspectiva ta.  Iata un exemplu: copilul tau iti spune ca vrea sa mearga intr-o excursie in weekend. Tu, obosit si ocupat, ii spui ca nu poate merge si speri ca discutia sa se incheie astfel. Cel mai probabil, adolescentul tau va insista si, daca refuzul tau este constant, se va revolta (va spune ca o sa mearga in excursie oricum, va pleca trantind usa sau va tipa ca niciodata nu il lasi sa faca nimic).  O varianta ar fi sa ii pui mai multe intrebari despre excursie (cine mai merge, cat costa, ce conditii de cazare exista etc.) si apoi sa iei o decizie pe care sa i-o argumentezi.

2. „Este in regula sa avem pareri diferite”. Multe probleme apar pentru ca atat parintele, cat si adolescentul doresc sa isi impuna propria parere. O lectie importanta pentru adolescenti este sa invete sa reactioneze rational atunci cand persoanele din jur au alte pareri decat ei. Acelasi lucru este valabil si pentru multi dintre parintiSmile. Furia si certurile repetate nu te vor ajuta sa depasesti incapatanarea adolescentului tau, asa ca este bine sa abordezi discutiile cu el cu multa rabdare si calm. Abordand problemele astfel, poti folosi tehnici de negociere atunci cand dezbati un subiect impreuna cu copilul tau.

3. Aminteste-ti ca o parte din comportamentul copilului se datoreaza si modificarilor de nivel hormonal care au loc in aceasta perioada in corpul sau. Asadar, incearca sa privesti furia sau incapatanarea copilului tau ca pe caracteristici ale varstei si nu ca pe atitudini bine cantarite fata de tine.

4. Permite-i sa-si aleaga treburile casnice pentru care doreste sa-si asume responsabilitatea in familia voastra. Multi parinti se plang ca adolescentii sunt dezordonati sau ca refuza sa realizeze sarcini casnice. Aceasta situatie apare mai ales atunci cand parintele ii spune adolescentului exact ce sa faca si cum sa faca. Adolescentul resimte acest lucru ca o limitare a independentei sale si ca un „abuz de autoritate”, de aceea se revolta si refuza. Lasa-l sa aleaga: „As trebui sa facem curat in casa. Vrei sa ma ajuti sa curatam bucataria sau baia?”

5. Arata-i adolescentului ca ai incredere in el. In situatiile in care stii ca se descurca, permite-i sa actioneze si sa decida singur. Cere-i parerea in legatura cu diverse subiecte, accepta informatiile pe care ti le da fara a recurge la „spionaj” pentru a afla mai multe si arata-i ca esti mandru de el.

6. Ai rabdare. Oricat de greu ar parea, este bine sa nu uiti ca majoritatea adolescentilor trec de aceasta perioada cu bine si devin adulti impliniti si rezonabili. Este doar o faza pe care o traversati impreuna, cu cat mai putine „daune” posibil.

 In final, nu uita:

  • Pentru a reduce reactiile de opozitie, ofera-i adolescentului posibilitatea de a alege, asculta-i parerile si arata-i ca le iei in considerare.
  • Nevoia de independenta a adolescentilor ii poate determina sa se opuna cerintelor tale.
  • Trateaza orice discutie in contradictoriu in mod rational si calm.
 

Te-ai confruntat cu asemenea probleme in relatie cu adolescentul tau?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    IOANA C    18.03.2013 - 14:11
    sunt total de acord cu tot ce se comenteaza..............mai am de invatat

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe