characters characters

Lucrurile pe care nu ti le spune adolescentul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 august 2011    |   4648 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Lucrurile pe care adolescentii nu le spun parintilorAdolescentul tau iti spune toate notele pe care le ia la scoala? Ai aflat de la inceput ca are o prietena/ un prieten? Crezi ca fiul sau fiica ta iti spune „totul”? Oricat de deschisa ar fi relatia de comunicare intre parinte si adolescent, acesta din urma va ascunde o serie de lucruri fata de parinte. Acesta este un aspect normal al procesului de obtinere a independentei adolescentului.




Sase lucruri despre care adolescentii nu vorbesc cu parintii lor

Exista o serie de lucruri despre care adolescentii nu vorbesc cu parintii lor sau pur si simplu sunt lucruri pe care le evita:
1. Dorinta de a avea propriul spatiu. Multi adolescenti isi doresc sa aiba intimitate, sa aiba propriul spatiu in care parintii sa nu aiba acces. Din cauza ca inca nu au abilitati de comunicare bine dezvoltate, nu comunica acest lucru intr-un mod suficient de clar parintilor.

2. Unele relatii de prietenie. Multi parinti nu sunt de acord cu prietenii copilului lor. Deseori ii acuza ca anturajul ii schimba intr-un mod negativ, ca sunt impinsi sa faca alegeri gresite, in special referitoare la comportamentele de risc de genul: consum de tutun, consum de alcool, consum de droguri etc. Astfel, multi adolescenti adopta o atitudine placida, rece, nu mai vorbesc cu parintii tocmai pentru a evita certurile si discutiile ce se starnesc deseori din aceasta cauza. Pentru a-l incuraja pe adolescent sa vorbeasca despre prietenii sai, nu ii judeca inainte de a-i cunoaste, incurajeaza-l sa ii invite acasa pentru a-i cunoaste si arata-te interesat de pasiunile si preocuparilor lor.

3. Detalii despre relatia romantica in care s-a implicat. Multi adolescenti evita sa vorbeasca despre primul prieten sau prima prietena. Deseori, nici macar nu vor sa spuna prietenilor apropiati ca au intrat intr-o relatie romantica. Este vorba de timiditatea specifica unui inceput. Chiar daca parintii ar putea sa-l ajute foarte mult la reglarea emotiilor si a comportamentelor , adolescentul evita sa vorbeasca, pleaca atunci cand se pomeneste subiectul ori pur si simplu se enerveaza. Afla cum poti sa gestionezi aceasta situatie.

4. Uneori, adolescentii nu spun parintilor ca au nevoie sa vorbeasca cu ei. Adolescentii nu spun atunci cand au nevoie de ajutor, uneori din orgoliu, alteori de teama ca vor si pedepsiti sau judecati. De aceea, sunt frecvente situatiile in care parintii sunt sunati fiindca adolescentul lor a fost implicat intr-un scandal ori accident de masina sau ca a realizat un comportament de risc,. Nu ti s-a intamplat niciodata sa spui copilului tau: ”Daca mi-ai fi spus mai repede”, ”Nu ti-am zis intotdeauna ca orice s-ar intampla poti sa-mi spui?” etc. De obicei aceste replici vin tocmai din faptul ca adolescentul ascunde ceea ce i se intampla. Pentru a te asigura ca adolescentul tau iti va vorbi atunci cand are nevoie de tine, asigura-te ca in comunicarea cu el il asculti cu adevarat si ca nu reactionezi agresiv la greselile pe care le face. De asemenea, oricat de mult ai dori sa ii afli secretele, asteapta pana vine el la tine pentru a ti le spune, nu incerca sa ii incalci intimitatea.


5. Notele pe care le primeste la scoala. De multe ori, adolescentii ascund notele slabe obtinute la scoala pentru ca se tem de „predica” pe care parintii le-o vor tine sau de sanctiunile care urmeaza. Decizia de a ascunde notele vine ca urmare a experientelor anterioare pe care le-a avut copilul referitor la acest subiect. Daca a fost pedepsit sau certat exagerat de mult pentru o nota mica, va alege sa evite aceasta situatie. Asadar, atunci cand notele copilului tau scad, il poti ajuta sa depaseasca dificultatile, oferindu-i solutii alternative: studiul impreuna cu un coleg, meditatii sau surse alternative de informatie care il pot ajuta sa inteleaga materia mai usor. De asemenea, motiveaza-l sa invete si ajuta-l sa invete fara stres.

6. Conflictele si neintelegerile de la scoala sau din grupul sau de prieteni. Se spune ca in calitate de parinte este bine sa nu te bagi in certurile copilului tau cu alti copii. Depinde de situatie, insa este bine sa astepti sa treaca putin timp inainte de a decide sa rezolvi tu conflictul in care este implicat copilul tau. Daca adolescentul tau este victima agresivitatii in mod constant, poate fi vorba de fenomenul de bullying, despre care este bine sa te informezi cat mai mult.

Acestea sunt o parte din lucrurile pe care de obicei adolescentii prefera sa le ascunda de parintii lor. In cazul tau, tie ce anume nu-ti spune copilul tau?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe