characters characters

Adolescentii si conflictele cu parintii

De ce se enerveaza adolescentii pe parintii lor

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 mai 2018    |   3363 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

adolescenta
Daca esti parinte de adolescent, este foarte probabil sa fi fost deja surprins de felul in care intrebarile sau sfaturile tale trezesc iritare sau chiar furie in copilul tau cu care pana nu de mult te puteai intelege foarte usor. Inainte de a decide sa pedepsesti lipsa de respect cu care te trateaza adolescentul tau, este bine sa intelegi de ce reactioneaza astfel.


Intelegand de ce reactioneaza agresiv fata de tine, iti va fi mai usor sa previi eventuale conflicte si sa ramai mai apropiat de copilul tau. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa tolerezi un comportament lipsit de respect, insa este bine sa ai o viziune mai clara asupra situatiei voastre.

Citeste si alte materiale pe aceasta tema:


De ce au nevoie adolescentii de la parintii lor


Zece lucruri care ii indeparteaza pe adolescenti de parintii lor


Adolescentii si reactiile lor la sfaturile parintilor


Isi simt independenta si autonomia inabusite.
In jurul varstei de 13-14 ani, copiii incep sa simta nevoia sa ia decizii pe cont propriu si sa nu mai dea atat de multe detalii despre ce fac la scoala sau in timpul liber. Desi ai cele mai bune intentii si desi esti indreptatit sa ii indici o cale mai buna de a face lucrurile, adolescentul tau poate sa se simta sufocat de ajutorul tau. Alteori, pur si simplu, sfaturile pe care parintii le dau adolescentilor sunt vazute de acestia ca fiind inutile sau prea putin eficiente.

Sunt furiosi atunci cand ii critici sau faci glume pe seama lor in public. Nu e nevoie chiar de o explicatie pentru aceasta reactie, nu?

Stiu deja toate lucrurile pe care i le spui. Sfaturi de bun simt, explicatii sau amenintari privind posibile esecuri, toate acestea trezesc copilului frustrare deoarece le-au auzit de prea multe ori si le stie oricum. Iata cateva exemple de astfel de sfaturi care pot sa dea nastere la izbucniri de furie:

  • „Daca nu iti imbunatatesti notele cum crezi ca vei ajunge la facultatea la care iti doresti?”
  • „Stii ca ai un test maine. Daca nu inveti ai sa primesti o nota mica, la fel ca data trecuta.”
  • „Sper ca nu iesi in oras in weekendul asta. Stii ce parere am despre iesirile astea. Ai sa devii un pierde-vara.”

Cum sa comunici mai usor cu adolescentul tau


Cauta echilibrul intre radacini si aripi.
Se spune ca parintii adevarati ofera copiilor radacini si aripi. Radacinile pentru a stii unde este casa lor si aripi pentru a zbura si a exersa ceea ce au invatat. Invata sa dai spatiu copilului tau si sa ai incredere in regulile pe care le-ati stabilit impreuna. Indiferent daca iti place sau nu, copilul tau are nevoie sa greseasca pentru a-si lua singur lectiile de care are nevoie in viata.

Cultiva interese comune. Ofera copilului sentimentul ca poate petrece timp alaturi de tine nu doar atat timp cat ii tii o predica, ci si facand ceva ce va place amandurora. Faceti sport, plimbati-va impreuna, vorbiti despre cartile citite, jucati jocuri de societate in familie, gatiti impreuna sau faceti orice alte lucruri care va plac. Incearca sa nu transformi aceste activitati in ocazii de a-l invata pe copil ceva, pastreaza-le ca pe momente de conectare emotionala.

Invata sa comunici nonviolent . Oferind copilului tau un model de comunicare, ai mai multe sanse sa primesti acelasi tip de reactii si din partea lui.

Incearca sa nu reactionezi, ci sa raspunzi la ce iti spune copilul tau. Afla mai multe despre diferenta dintre reactie si raspuns constient.

Propune-ti sa il cunosti, nu sa il modelezi. Desigur ca este responsabilitatea ta sa ii oferi ocazii de invatare, sa ii transmiti valorile tale morale si sa il ajuti sa ia decizii bune. Insa la fel de benefic pentru amandoi este sa fii dispus sa ii descoperi calitatile si interesele, sa ii sprijini preocuparile si sa il accepti asa cum este.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe