10 obiceiuri care il ajuta pe copil sa fie consecvent in invatare
Daca incerci sa afli cum reusesc unii copii sa obtina rezultate deosebite sau unii oameni de stiinta sa faca descoperiri remarcabile, vei descoperi intotdeauna un factor comun in viata acestora: consecventa sau efortul depus in mod constant.
Ce este consecventa?
Consecventa presupune perseverenta, rabdare, efort si disciplina. Acestea sunt calitati care, stimulate de la cele mai mici varste, il vor ajuta pe copilul tau sa obtina ce isi doreste.
10 obiceiuri care il ajuta pe copil sa fie consecvent in invatare
2. Planificarea materiei de invatat. Pentru a se pregati mai usor si mai repede pentru un test sau pentru un examen, ii poti recomanda copiluuil tau sa realizeze un tabel in care sa includa capitolele pe care urmeaza sa le invete si intervalul orar dedicat invatarii fiecarui capitol. Atunci cand atribuie un anumit interval de timp pentru un capitol, spune-i sa ia in considerare si alte activitati pe care le are de realizat in fiecare zi. Este bine sa isi acorde si o rezerva de timp, pentru cazurile in care nu e evaluat corect dificultatea unui capitol sau timpul necesar pentru a-l parcurge.
3. Strategia de invatare. Orice copil invata cu placere daca descopera cum anume invata cel mai bine. Unii copii prefera sa citeasca initial lectia, apoi trec direct la partea de exercitii si probleme, pentru a verifica daca au inteles corect. Altii aleg sa mai caute si informatii in plus despre subiectul pe care tocmai l-au invatat, in timp ce alti copii sunt nerabdatori sa explice si parintilor sau altor copii ce au inteles. De asemenea, unii copii prefera sa invete in grup, in timp ce altii se concentreaza mai bine daca lucreaza singuri. Explica-i copilului tau cat de important este sa descopere cum anume invata cel mai bine si sa experimenteze mai multe strategii, pentru a o alege in final pe cea potrivita lui.
4. Eliminarea factorilor care distrag atentia. Pentru a nu fi intrerupt din cinci in minute de mesajele de la prieteni, de activitatea celorlalti membri ai familiei sau de o noua melodie de la radio, recomanda-i copilului sa elimine factorii care ii pot distrage atentia. Este bine ca inainte de a incepe sa invete, sa verifice daca are la indemana tot ce ii trebuie, sa se asigure ca telefonul e pe silentios, iar usa de la camera este inchisa.Desi cei mai multi copii sunt convinsi ca pot invata la fel de bine si daca au messengerul pornit sau trimit cate un sms din cand in cand, acestea le solicita atentia si capacitatile cognitive care sunt implicate in invatare, prelungind intervalul de timp, precum si efortul destinate invatarii.
6. Adunarea informatiilor din mai multe surse. Este util pentru copil sa se obisnuiasca sa caute informatii suplimentare din surse diferite pentru lectiile pe care le pregateste. Il ajuta sa inteleaga mai usor materia, dar il invata si sa fie independent.
7. Importanta testarilor. Competitiile scolare il ajuta pe copil sa isi dea seama unde se situeaza in raport cu alti copii de varsta sa, sa se confrunte cu probleme diferite fata de cele de la clasa si, in general, il pot motiva sa isi imbunatateasca performantele.
8. Invata-l sa ceara ajutor. Multi copii renunta sa isi faca tema sau sa continue pregatirea intr-o anumita zi daca intampina obstacole pe care nu stiu sa le depaseasca. Atunci cand nu stie cum sa rezolve o problema sau nu a inteles materia si nu gaseste informatii care sa il ajute, inseamna ca are nevoie de ajutor de la o alta persoana. Poate fi un coleg, un parinte sau un prieten mai mare. Incurajeaza-l pe copil sa incerce sa rezolve singur dificultatile pe care le intampina, dar si sa ceara ajutor atunci cand toate incercarile sale au dat gres.
9. Recomanda-i copilului sa se concentreze pe materiile care ii plac. Chiar daca ti-ai dori sa fie foarte bun la toate materiile, este mai bine pentru el sa faca o selectie. Care sunt materiile care ii plac cel mai mult? De care este mai interesat si entuziasmat? Poate dedica acestora mai mult timp si mai mult efort, pentru ca in functie de interesele sale, isi va alege si viitoarea cariera.
10. Sarbatoriti impreuna reusitele. Nu ezita sa te bucuri si de micile victorii ale copilului. A rezolvat un exercitiu dificil dupa doua ore de incercari sau a gasit o alta modalitate de a rezolva o problema? Arata-i ca toate acestea sunt motive de bucurie, oricat de “mici” ar parea. Aratandu-i ca apreciezi eforturile sale si rezultatele obtinute, il vei motiva pe copil sa continue pregatirea pentru performante viitoare.
Copilul tau cat de consecvent este in invatare?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
-
De ce e importanta invatarea in vacanta de vara
Cinci motive pentru care este benefic sa introduci invatarea in programul de vacanta al copilului.
Comentează:8 comentarii