Cum il cresti pe mezinul familiei?
Poate-ti aduci si tu aminte cum era sa fii copilul mai mare, mijlociu sau mezin din familie. Daca ai fost singur la parinti , atunci aminteste-ti de povesti precum “ Capra cu trei iezi” sau “Harap Alb”. Ce au ele in comun? Numarul de copii, dar si calitatile si defectele scoase in evidenta prin actiunile la care iau parte, ca protagonisti ori personaje secundare, fratii. Ei au nevoie de atentie si indrumare diferite pentru a explora si a creste in lumea reala.
Atunci cand vine vorba de mezin, lucrurile se schimba. Iata cateva dintre caracteristicile mezinilor:
- De obicei sunt mai deschisi, sociabili si comunicativi;
- Au un simt al umorului mai dezvoltat, nu se supara la fel de repede, stiu sa faca, dar si sa guste o gluma;
- Nu sunt foarte preocupati de auto-ingrijire pentru ca mereu e cineva acolo, langa ei care sa-i ridice de jos atunci cand cad, care sa le panseze ranile, sa le spuna ca va fi mai bine de-acum incolo, ca nu e chiar asa de grav ceea ce au facut si se va cauta o solutie la problema;
- Mezinii sunt scutiti de responsabilitati fiindca deja exista fratii mai mari, care stiu mai bine sa le indeplinaesca;
- Ei “scapa” frecvent de pedepse fiindca sunt cei mai mici si vorba parintilor, “nu aveau de unde sa stie cum se face”, iar vina cade mereu pe ceilalti;
Si acum iti prezentam cateva sugestii prin care sa facilitezi atat integrarea mezinului in familie, responsabilizarea lui, cat si promovarea spiritului de independenta:
1. Atunci cand apare un mezin in familie, de obicei, grijile si preocuparea de a fi un bun parinte nu mai sunt la fel de mari ca atunci cand apare primul copil. Avandu-i si pe cei mai mari care sa te ajute la cresterea lui, mezinul ar putea percepe lipsa ta de ingrijorare si interes, ca si pe o lipsa de atentie, un nivel mai scazut de iubire si afectiune din partea ta. Asadar, acorda-i celui mic putin mai mult timp, incearca sa porti mai frecvent conversatii cu el, sa ii descoperi placerile si interesele, sa te implici si tu in joaca lui, chiar daca fratii cei mari sunt disponibili pentru a avea grija de el.
3. Evita sa-i dai toate lucrurile care au fost ale fratilor/surorilor mai mari. De cele mai multe ori, parintii ajung din motive financiare, dar nu numai, sa dea mezinului hainele si jucariile pe care deja le-au folosit fratii mai mari. Desi este de inteles de ce procedeaza asa cei mai multi parinti, uneori s-ar putea sa ai parte de mici revolte si izbucniri de identitate. Incearca sa-i cumperi din cand in cand cate ceva nou pentru a-i arata ca-l respecti si il intelegi ca e special si unic, la fel ca si restul copiilor tai.
4. Pastreaza disciplina in familie. Indiferent daca iti e mai drag mezinul pentru ca pare a fi mai deghetat si mai haios (a preluat destul de repede, multe lucruri de la cei mai mari) cauta sa mentii disciplina in casa. Pedepseste atunci cand e nevoie, recompenseaza cand merita, cauta sa-i impaci pe toti ori procedeaza in asa fel incat toti sa suporte consecintele. Daca a gresit, ai grija sa invete ca exista consecinte. Gandeste-le pe masura varstei si a caracteristicilor individuale.
5. Cauta sa obtii un raport echilibrat prin modul in care comunici si prin ceea ce oferi, fiecarui copil in parte. De obicei atunci cand sunt mai multi copiii, unii se vor simti lasati la o parte, nedreptatiti, in favoarea altora. Incearca sa te comporti echitabil cu fiecare din ei, dar si in functie de nevoile pe care le au.
Recomandarile tale
Noi ti-am oferit o serie de sugestii si caracteristici despre modul in care poate fi crescut mezinul familiei. Din experienta ta, care sunt principalele diferente in cresterea copiilor tai?Asteptam raspunsurile tale.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Rolul de frate sau sora mai mare - cum poate influenta personalitatea pe termen lung
A fi fratele sau sora mai mare inseamna pierderea statutului de singurul copil al familiei si impartasirea atentiei si iubirii parintilor cu altcineva.
-
Rivalitatea dintre fratii vitregi. Cum o poti gestiona mai usor
Gelozia, invidia, rivalitatea si competitia intre frati sunt frecvente in toate familiile. Cand vine insa vorba de familii refacute in urma divortului, cu frati si parinti vitregi, aceste probleme tind sa devina si mai complicate.
-
Care sunt factorii care cresc riscul distantarii emotionale intre frati la maturitate
Cum pot parintii sa reduca riscul conflictelor de lunga durata si al distantarii emotionale dintre frati? Iata cativa factori pe care este bine sa ii evitam.
Adauga tu primul comentariu: