characters characters

Cum il cresti pe mezinul familiei?

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 iulie 2010    |   2862 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Poate-ti aduci si tu aminte cum era sa fii copilul mai mare, mijlociu sau mezin din familie. Daca ai fost singur la parinti , atunci aminteste-ti de povesti precum “ Capra cu trei iezi” sau “Harap Alb”. Ce au ele in comun? Numarul de copii, dar si calitatile si defectele scoase in evidenta prin actiunile la care iau parte, ca protagonisti ori personaje secundare, fratii. Ei au nevoie de atentie si indrumare diferite pentru a explora si a creste in lumea reala.
 
De ce? Pentru ca ei au roluri diferite, iar expectantele tale ca parinte sunt altele. Spre exemplu, daca astepti primul copil, probabil stii ca el va fi rasfatat fiind singurul in familie, insa atunci cand vor aparea si fratiorii sau surioarele, rolul acestuia va fi a celui de lider. Primul copil are grija de ceilalti, le coordoneaza si vegheaza joaca, indeplineste cerintele parintelui si devine mana dreapta, indispensabil in cresterea celorlalti copii.

Atunci cand vine vorba de mezin, lucrurile se schimba. Iata cateva dintre caracteristicile mezinilor:
  • De obicei sunt mai deschisi, sociabili si comunicativi;
  • Au un simt al umorului mai dezvoltat, nu se supara la fel de repede, stiu sa faca, dar si sa guste o gluma;
  • Nu sunt foarte preocupati de auto-ingrijire pentru ca mereu e cineva acolo, langa ei care sa-i ridice de jos atunci cand cad, care sa le panseze ranile, sa le spuna ca va fi mai bine de-acum incolo, ca nu e chiar asa de grav ceea ce au facut si se va cauta o solutie la problema;
  • Mezinii sunt scutiti de responsabilitati fiindca deja exista fratii mai mari, care stiu mai bine sa le indeplinaesca;
  • Ei “scapa” frecvent de pedepse fiindca sunt cei mai mici si vorba parintilor, “nu aveau de unde sa stie cum se face”, iar vina cade mereu pe ceilalti;

Si acum iti prezentam cateva sugestii prin care sa facilitezi atat integrarea mezinului in familie, responsabilizarea lui, cat si promovarea spiritului de independenta:
1. Atunci cand apare un mezin in familie, de obicei, grijile si preocuparea de a fi un bun parinte nu mai sunt la fel de mari ca atunci cand apare primul copil. Avandu-i si pe cei mai mari care sa te ajute la cresterea lui, mezinul ar putea percepe lipsa ta de ingrijorare si interes, ca si pe o lipsa de atentie, un nivel mai scazut de iubire si afectiune din partea ta. Asadar, acorda-i celui mic putin mai mult timp, incearca sa porti mai frecvent conversatii cu el, sa ii descoperi placerile si interesele, sa te implici si tu in joaca lui, chiar daca fratii cei mari sunt disponibili pentru a avea grija de el.
 
2. Sarbatoreste toate reusitele lui. Unii mezini ar putea sa se simta oarecum neglijati in raport cu ceilalti. De asemenea, gradul de responsabilitate scade cu mult in ceea ce-i priveste pentru ca fratii mai mari primesc toate sarcinile, in ideea ca se vor descurca mai bine, cu eforturi mai putine si intr-un timp mai rapid. Asa ca, pentru a-l responsabiliza mai mult si a-l invata sa ia initiativa mai des, recompenseaza-l si arata-i ca ai observat actiunile lui reusite. Astfel il vei motiva sa continue si sa-si doreasca sa faca ceva in primul rand pentru el, si mai apoi pentru bucuria altora.

3. Evita sa-i dai toate lucrurile care au fost ale fratilor/surorilor mai mari. De cele mai multe ori, parintii ajung din motive financiare, dar nu numai, sa dea mezinului hainele si jucariile pe care deja le-au folosit fratii mai mari. Desi este de inteles de ce procedeaza asa cei mai multi parinti, uneori s-ar putea sa ai parte de mici revolte si izbucniri de identitate. Incearca sa-i cumperi din cand in cand cate ceva nou pentru a-i arata ca-l respecti si il intelegi ca e special si unic, la fel ca si restul copiilor tai.

4. Pastreaza disciplina in familie. Indiferent daca iti e mai drag mezinul pentru ca pare a fi mai deghetat si mai haios (a preluat destul de repede, multe lucruri de la cei mai mari) cauta sa mentii disciplina in casa. Pedepseste atunci cand e nevoie, recompenseaza cand merita, cauta sa-i impaci pe toti ori procedeaza in asa fel incat toti sa suporte consecintele. Daca a gresit, ai grija sa invete ca exista consecinte. Gandeste-le pe masura varstei si a caracteristicilor individuale.

5. Cauta sa obtii un raport echilibrat prin modul in care comunici si prin ceea ce oferi, fiecarui copil in parte.
De obicei atunci cand sunt mai multi copiii, unii se vor simti lasati la o parte, nedreptatiti, in favoarea altora. Incearca sa te comporti echitabil cu fiecare din ei, dar si in functie de nevoile pe care le au.

Recomandarile tale
Noi ti-am oferit o serie de sugestii si caracteristici despre modul in care poate fi crescut mezinul familiei. Din experienta ta, care sunt principalele diferente in cresterea copiilor tai?Asteptam raspunsurile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe