Urania Cremene: despre bucuria de a fi mama…
Urania Cremene este trainer certificat Parent’s Toolshop Inc SUA si are exclusivitate a acestei licente in Romania. Organizeaza seminarii si workshopuri de parenting si este la randul ei mama a unui baietel de 3 ani. Am vorbit cu Urania Cremene despre ce inseamna sa fii mama si ce inseamna un parinte istet.
Spune-ne cateva cuvinte despre mama Urania Cremene.
Mama Urania este una atipica, cred. Am simtit, inca de cand Amos misca in burta mea, ca este o fiinta independenta de mine, cu propria lui cale, care nu imi apartine, ci ca vine pe lume pentru ca asa a ales si pentru ca avem de invatat unul de la altul. Cred cu tarie ca nu ne apartin copiii, in sensul ca nu dispunem de ei, ca nu decidem in locul lor si ca, de cele mai multe ori, nici nu stim mai bine decat ei. Sunt o mama preocupata sa creasca, sa se dezvolte, pentru a putea aduce mai mult in relatia cu copilul ei. Imi fac timp pentru mine si am grija sa ma relaxez, pentru a fi total prezenta atunci cand sunt cu Amos. Si nu e simplu cu el, fiindca l-am invatat sa gandeasca, sa puna intrebari, sa nu primeasca ordine ci variante, sa I se povesteasca totul si sa fie respectat. Si asta cere timp, dispozitie si multa energie. Sunt recunoscatoare ca am oameni in jurul meu care vorbesc aceeasi limba cu mine si facem o echipa minunata, pentru Amos: tatal lui, parintii mei, toti prietenii nostri.
“A fi mama este…”continua tu, te rog, propozitia.
Lectia suprema despre iubire neconditionata. Inainte sa existe Amos, nu intelegeam intru totul, de la déjà mamele din jurul meu, ce inseamna, de fapt, sa iubesti neconditionat. Este cea mai inalta forma de iubire si sunt recunoscatoare ca am avut sansa sa simt asta. Pe de alta parte, a fi mama inseamna sa umbli prin lume cu o jumatate din fiinta ta, fiindca niciodata nu mai poti fi intreaga, fara copilul tau langa tine. E o jumatate din inima ta care zburda liber pe undeva…
Vei fi speaker la evenimentul din 17 octombrie Un parinte istet, un copil de succes!
Multumesc pentru invitatie si sper ca parintii aflati in sala sa afle informatii valoroase, utile, noi, pe care sa le poata pune in practica imediat! Tot ceea ce fac eu de cativa ani, nu fac pentru parinti, de fapt, ci pentru copii! Copiii sunt intregi, perfecti, tot ceea ce trebuie sa facem este sa-I crestem…asa cum s-au nascut: perfecti.
Ce inseamna in viziunea ta un parinte istet?
Am dificultati cu aceste etichete: parinte istet, copil de success. Pe limba mea, un parinte istet este unul care realizeaza ca are multe de invatat. Un OM care doreste sa invete mereu si care, daca a luat decizia de a aduce un suflet pe lume, alege sa FIE prezent pentru copilul lui. Un copil de success nu exista…exista doar oameni care ajung in viata lor acolo unde le este cel mai bine, unde fac ceea ce fac cu pasiune si sunt inconjurati de oameni care le impartasesc valorile si au parte de iubire.
Si ce poate face un parinte istet pentru binele copilului sau?
Sa il asculte, sa ii respecte libertatea de alegere, sa-l iubeasca neconditionat si sa-I ofere cadrul sanatos in care sa poata creste liber. Asta inseamna nu neaparat sacrificiu – asa cum se intelege la noi, ci daruire. Lipsa de orgoliu si punerea deoparte a propriului ego…Una peste alta, regulile sunt doar cateva, cele importante: sa nu-ti faci tie rau, sa nu faci altora rau, si sa ai grija de mediul in care traiesti. Cel mai important mi se pare sa inveti despre a fi parinte. Ma minunez mereu, despre cat de multi oameni refuza cu desavarsire sa auda despre Parenting! Este ca si cum, desi se gateste de mii de ani, ai sti sa faci asta, fara sa te invete cineva… Si e vorba despre cel mai important “rol” al vietii tale: sansa de a face cat mai mult bine, sau sa strivesti samanta careia ia-I dat viata. Cu cele mai bune intentii, parintii fac tot felul de lucruri gresite…si uite asa, se perpetueaza ceea ce vedem in jur: lipsa de responsabilitate, de satisfactie fata de propria existenta, alegeri gresite, vieti ratate. Si toti parintii spun despre ei, tinand bebelusul in brate: noi n-o sa fim asa. Noi o sa reusim. Cum? Ma intreb….
Esti coach….. Dar care este rolul pe care “joci” in viata copilului tau?
Efortul constient pe care-l fac zilnic este sa nu-i impun lui Amos nimic. Sa-i descopar motivatia interna, sa-l starnesc sa-si doreasca el sa faca lucruri, sa iubeasca si sa fie iubit de cat mai multi oameni si sa aiba incredere in el. Sa-si petreaca timpul cu lucruri care-I fac lui placere – nu mie, neaparat. As vrea sa-I fiu calauza, pentru cat timp va avea nevoie de una. Atata vreme cat Amos imi spune: mami, invata-ma sa… (si-mi spune asta de mai multe ori pe zi), cel mai greu este sa fiu sigura ca-l invat ce trebuie…adevarul.
Daca ar fi sa te descrii unui copil, ei bine ce i-ai spune spune despre “mama lui…..(numele fiului tau)”?
Copiii au alte criterii…este foarte amuzant . La un radio pentru copii, este adresata aceasta intrebare: la ce sunt bune mamele? Ei bine, Amos a raspuns: mama e buna sa ma ingrijeasca, sa-mi cante, sa-mi spuna povesti inventate de ea si sa se joace cu mine. Ca toate mamele, cred…Sunt cea mai frumoasa si mai buna mama . Si fac parenting, ceea ce Amos stie ca inseamna asa: mami ii invata pe parinti sa nu-si mai bata copiii.
Ce iti place cel mai mult in “a fi mama”?
Redescoperirea spiritului ludic. Imaginatia starnita de povestile pe care le nascocesc pe loc si starnesc hohote de ras. Viziunea proaspata despre fiecare moment al vietii. Felul diferit in care am invatat sa ma uit in jurul meu, ca si cum as vedea totul, pentru prima oara. Si manuta lui Amos intr-a mea, cand doarme, sau cand ne plimbam. Si intrebarea pe care mi-o adresez aproape zilnic, uitandu-ma la el: pana acum 3 ani si jumatate nu existai. Si acum, imi ocupi tot universul! Cine esti tu?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Relatia parinte-copil adult - cum o poti imbunatati
Copilul tau a ajuns deja adult iar relatia dintre voi pare sa fie mai dificila decat inainte? Iata cateva schimbari pe care le poti aduce pentru o relatie armonioasa parinte-copil adult.
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
-
Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Biasul de confirmare este recunoscut ca si un fenomen ce se refera la tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem.
Comentează:6 comentarii