Tulburari in comportamentul alimentar
Monitorizeaza timp de o saptamana tot ceea ce mananca copilul tau atunci cand se afla acasa. Scrie pe o foaie de hartie cantitatile si tipurile de mancare pe care le consuma. Analizeaza la finalul saptamanii lista obtinuta pentru a vedea daca regimul alimentar al copilului tau se incadreaza in normal.
Ti se pare ca pofta de mancare a copilului tau este anormal de mare? Tocmai a terminat de mancat pranzul si isi mai ia in camera o punga de chips-uri, iar peste o ora il vezi cu farfuria plina de prajituri? Nu ii spui nimic pentru ca nu observi sa fi luat in greutate prea mult si te gandesti ca la varsta lui organismul este in crestere.
De cele mai multe ori, aceasta este explicatia corecta. Totusi, la varsta adolescentei pot sa apara probleme destul de serioase de comportament alimentar si este bine sa te informezi despre ele.
Problemele cu greutatea apar la varsta adolescentei si sunt la fel de comune la fete, precum si la baieti. Impactul social este foarte mare, in special grupul de prieteni si frecvent iti auzi copilul mormaind ca este “prea gras”. Cu toate acestea continua sa ingurgiteze cantitati foarte mari de mancare. Aceste probleme au un nume: binge eating disorder, adica o tulburare alimentara care prespune consumul compulsiv de mancare. Cei ce sufera de binge eating au o relatie speciala cu mancarea. Simt ca-si pierd controlul asupra ei si nu se pot opri atunci cand se afla la masa. Aceste excese alimentare apar de cel putin doua ori pe saptamana. Aceasta tulburare apare de obicei la persoanele supraponderale, insa si cei care nu au probleme cu greutatea pot sa sufere de ea. Exista copii si adolescenti care au un apetit foarte mare, astfel ca nu este usor de distins foarte clar daca intr-adevar este vorba despre o tulburare alimentara sau de pofta de mancare.
Iata cateva semne ale binge eating-ului care ar trebui sa-ti ridice niste semne de intrebare:
- Ingurgitarea rapida a unei cantitati mari de mancare.
- Consumarea mancarii ca raspuns la stresul emotional precum conflicte in familie, cu grupul de prieteni sau performante academice scazute.
- Sentimentul de rusine si vinovatie dupa ce a mancat o cantitate prea mare de mancare.
- Lipsa apetitului cand vine vorba de mesele obisnuite, dar o pofta foarte mare de a manca fast-food-uri, dulciuri sau prajituri la ore neobisnuite (seara, in mijlocul noptii etc.)
- Daca sesisezi astfel de probleme ar fi bine sa vorbesti cu un medic.
- Asigura-l pe copil de sprijinul tau neconditionat.
- A avea o problema alimentara este ceva greu de acceptat mai ales de catre un adolescent, de aceea este bine sa imbunatatesti relatia de comunicare dintre voi si sa abordezi problema cu mult tact si rabdare.
- Incurajeaza obiceiuri alimentare sanatoase. Daca adolescentul tau are probleme de comportament alimentar, este recomandabil ca intreaga familie sa adopte un stil de viata sanatos.
- Invata-l sa faca fata stresului prezentandu-i cateva metode de relaxare si de rezolvare a problemelor: practicarea regulata a unui sport sau descoperirea unui hobby pot sa reduca nivelul de stres.
- Nu ezita sa ceri ajutorul unui psiholog, chiar daca initial copilul tau refuza. Cauta o cale de mijloc prin care sa-l convingi ca are nevoie de ajutor.
Cei cu binge-eating pot sa aiba probleme asociate de genul: episoade depresive, anxietate, vina sau rusine. Ei pot sa ajunga sa evite sa mai mearga la scoala sau sa iasa cu grupul de prieteni. Cauzele acestei tulburari sunt necunoscute. Ar fi bine ca atunci cand observi ca apar astfel de probleme la adolescentul tau sa-l duci la un doctor. Numai dupa ce se realizeaza istoricul familial, cel medical, obiceiurile alimentare din familie, precum si aspectele emotionale, se poate pune un diagnostic. Se vor realiza si teste medicale pentru a avea un dosar complet si o intelegere mai profunda a simptomelor. Exista numeroase tipuri de terapie la care familia si copilul pot sa apeleze. Ar fi bine ca intreaga familie sa fie implicata in terapie tocmai pentru a-l asigura pe adolescent ca are tot sprijinul de care are nevoie pentru a se recupera.
Copilul tau a intampinat in evolutia lui astfel de probleme? Crezi ca ar putea si el sa sufere de vreo tulburare alimentara? Care ar fi primii pasi pe care i-ai face daca dupa monitorizarea propusa la inceputul articolului ti-ai da seama ca ar putea aparea problema binge-eating-ului in familia ta?
Asteptam raspunsuri si solutii la aceasta problema.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce este bine sa stii despre bulimie
Bulimia este o tulburare alimentara caracterizata prin episoade repetate de consum exagerat de alimente dintr-o data, urmate de comportamente imediate care sa compenseze excesul de consum alimentar
-
Ce este bulimia si cum se manifesta la adolescenti
Bulimia este o tulburare psihica de natura alimentara caree presupune ingerarea unor cantitati mari de alimente intr-un timp scurt si incercarea de a gestiona greutatea corporala prin modalitati nesanatoase.
-
Anorexia in adolescenta - cum o identifici si ce este bine sa stii despre aceasta tulburare
Anorexia este o tulburare de comportament alimentar care poate pune in pericol sanatatea si chiar viata adolescentilor. Este mai frecventa la fete decat la baieti si deseori trece neobservata, putand duce la probleme emotionale serioase pe termen lung.
Adauga tu primul comentariu: