characters characters

Si oamenii celebri au fost copii... Wolfgang Amadeus Mozart

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 octombrie 2010    |   5475 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Probabil iti amintesti si tu cu mare drag, momentele din copilarie in care te dedicai cu trup si suflet unei activitati. Era pasiunea ta, ceea ce-ti placea sa faci cel mai mult. Uitai de tine si de tot ceea ce era in jur. Chiar daca spunem ca generatiile s-au mai schimbat, "nimic nu mai e ca pe vremuri", si copiii de azi isi gasesc activitati care sa le faca placere si fata de care sa fie dispusi sa faca sacrificii pentru a le putea realiza.


Unii economisesc bani pentru a-si cumpara timbre si a le adauga la albumul pe care il au, altii colectioneaza masinute, altora le plac cartile de aventura si abia asteapta un nou volum din seria preferata etc. La fel s-a intamplat si cu Mozart, unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor. Iata cateva lucruri despre viata lui:

- s-a nascut in anul 1756, intr-o familie de muzicieni;

- muzica a devenit preocuparea lui prinicipala;

- la 3 ani se catara pe scaunul clavecinului si inventa fragmente de muzica usoara pe care tatal sau le transforma in note pe portativ;

- pasiunea pentru muzica l-a facut sa uite de jocurile copilariei si sa-si petreaca majoritatea timpului in fata clavecinului si a vioarei;

- prin exersare asidua, la varsta de 5 ani a inceput sa execute concerte intregi;

 

- primul concert l-a sustinut in seara de Craciun, anul 1761, moment decisiv pentru restul vietii lui, inceputul carierei sale de muzician;

- familia l-a sustinut, in special tatal sau, Leopold, care si-a utilizat toate cunostintele si resursele astfel incat sa-l poata face cunoscut lumii intregi pe micul Mozart;

- in copilarie a compus primele lui opere definitive: patru sonate pentru clavecin si viora (K.V.6, 7, 8 si 9)

- Mozart a fost autorul a 41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian si orchestra, 7 concerte pentru vioara si orchestra, concerte pentru clarinet, pentru harpa si flaut, pentru corn si orchestra, 2 simfonii concertante, divertismente, serenade etc.

Ce am putea retine din istoria de viata a lui Mozart si aplica in viata copiilor?

1. Prezinta-i o diversitate de domenii de activitate, astfel incat cel mic sa poata alege ceea ce i se pare interesant.

2. Dezvolta-i pasiunea pentru cunoastere si noutate prin starnirea interesului si a curiozitatii.

 

3. Ajuta-l sa-si identifice o pasiune, ceva ce ii face placere si in care daca e angrenat se simte bine: sa practice un sport, sa colectioneze, sa rezolve ecuatii/probleme dificile, sa joace sah, sa cante la un instrument muzical etc.

 

4. Sprijina-l in a-si dezvolta aceasta pasiune si arata-i respectul tau fata de ce anume si-a ales sa faca.

5. Ai incredere in el ca va reusi sa devina pe zi ce trece mai bun si ofera-i sansa de a participa si la competitii pe domeniul ales pentru a-si gasi noi prieteni si pasionati, asemenea lui.

6. Vorbeste-i despre exersare, repetitie si perseverenta. Fara aceste elemente nu va putea sa-si dezvolte pasiunea si sa devina mai bun.

7. Ridica-i moralul si incurajeaza-l de fiecare data cand va avea obstacole de indeplinit sau cand va esua in ceea ce face. Astfel ii arati ca esti alaturi de el si il determini sa isi doreasca sa mearga mai departe si sa-si continue pasiunea.

Vorbeste-i despre viata lui Mozart, despre pasiunea lui pentru muzica, despre efortul pe care l-a depus pentru a deveni unul din cei mai mari compozitori si aminteste-i faptul ca e nevoie de talent si dedicare, insa si de foarte multa munca.

Copilul tau ce pasiune are?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    04.09.2013 - 10:49
    Multumim pentru feedback si regretam eroarea strecurata in articol, am eliminat citatul.
  • Utilizator Anonim
    Bulimej Ionut    03.09.2013 - 18:05
    Buna seara! Foarte interesant articolul, insa exista o eroare anacronistica: Johann Sebastian Bach nu avea cum sa afirme despre Mozart ca este un adevarat fenomen, asta din moment ce Bach nu l-a cunoscut pe Mozart niciodata. Maestrul Bach a murit in anul 1750, asadar cu 6 ani inainte ca geniul Mozart sa se nasca. Citatul apartine altcuiva, asta e clar! Stiam la un moment cui, insa am uitat. Mi-as dori sa va ajut!

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar
    Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
    18 iunie 2024   

    Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.

  • Beneficiile automonitorizarii
    Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
    18 septembrie 2023   

    Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.

  • Lipsa de motivatie cauze frecvente
    Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
    14 septembrie 2023   

    La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.

Mai multe