characters characters

Timiditatea la prescolar

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 februarie 2012    |   6724 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Timiditatea la prescolar“Copilul meu nu se implica niciodata din proprie initiativa in activitatile de la gradinita. Cu toate astea, atunci cand vine acasa imi povesteste si exerseaza de fata cu mine, tot ce a invatat la gradinita. E timid si niciodata nu cred ca se va transforma intr-un lider sau o persoana care sa iasa in fata. Va fi mai degraba unul care urmeaza instructiunile celorlalti.”, spune un parinte preocupat de faptul ca cel mic este prea timid.

Cum se manifesta timiditatea la prescolari?

  • Copiii timizi sunt usor de remarcat intr-un grup de alti copii fiindca ei vor fi cei care vor alege locurile retrase.
  • Copiii timizi pot avea dificultati in a spune o poezie sau a raspunde in fata unui grup mai mare de oameni.
  • Au putini prieteni si intampina greutati atunci cand incearca sa lege noi prietenii.
  • Nu cer niciodata atentie din partea celorlalti si se simt incomod daca sunt in centrul atentiei unui numar mare de persoane.
  • Atunci cand fac cunostinta pentru prima data cu o persoana, se retrag cu viteza spre bratele parintilor si coboara privirea in pamant.

Cum poti il ajuti pe copilul timid?

1. Incurajeaza-ti copilul sa vorbeasca atat cu tine, cat si cu ceilalti membri ai familiei despre diferite subiecte.

2. Exploreaza-i emotiile. De exemplu atunci cand simte ca se intimideaza poti sa il intrebi: “La ce te gandesti atunci cand ti se cere sa spui o poezie in fata grupei?” sau “Ce simti atunci cand ceilalti colegi de la gradinita vor sa te puna pe tine reprezentantul grupului?”

3. Ajuta-ti copilul sa devina independent. Invata-l sa realizeze actiunile pe care le poate realiza la aceasta varsta, incurajandu-l sa se descurce singur cat mai des. Timiditatea poate sa apara si fiindca cel mic simte ca nu poate sa se descurce singur in situatii noi.

4. Jocuri de rol. Exerseaza cu el modalitati de interactiune cu alti copii: cum invita un copil sa se joace cu el, cum ofera sau primeste un cadou, cum saluta cand ajunge la gradinita etc.

5. Invita copii la voi acasa pentru a se juca impreuna. Este important sa nu ii ceri dintr-o data copilului sa se joaca cu un grup numeros. Incepe cu un singur copil pe care il poti invita de cateva ori la voi acasa, pentru a mari pe parcurs numarul lor.

6. Pregateste-ti copilul pentru orice situatie noua cu care se poate confrunta. O petrecere, prima zi de gradinita, o vizita la cineva acasa pot fi situatii dificile pentru copilul prescolar. E mai bine sa aiba predictibilitate fiindca atunci va sti la ce anume sa se astepte. Vorbeste-i despre ce se va intampla cand veti ajunge acolo, ce oameni va intalni, daca vor fi persoane cunoscute sau necunoscute, ce activitati va realiza.

7. Evita sa iti etichetezi copilul fiind timid fiindca vei determina reactii din partea lui care intr-adevar sa-i accentueze timiditatea. De exemplu, evita sa il numesti pe copil “timid” de fata cu alte persoane sau sa ii spui “Nu trebuie sa fii timid”.

Tu ce ii spui copilului tau daca observi ca e timid in unele situatii? Cum il incurajezi?

 

Iti recomandam sa citesti si:

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Editura Gama    13.03.2012 - 09:03
    Şi cartea apărută la editura noastră ar putea să le fie de folos copiilor, mai ales că este scrisă „pe limba lor”: http://www.edituragama.ro/carti-educative/mai-bine-vorbim-despre-asta/si-tu-esti-timid.html

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Copil timid sau introvertit?
    Copil timid sau introvertit? Cum faci diferenta
    27 iunie 2019   

    Desi se pot manifesta la fel (iar uneori apar impreuna), temperamentul introvertit si timiditatea sunt diferite, iar daca esti parinte, este important sa recunosti diferentele dintre ele, pentru a-l ajuta in mod adecvat pe copilul tau.

  • Timiditatea
    Despre copilul timid
    18 decembrie 2015   

    „Ultimul lucru la care se gandesc parintii cand asteapta nasterea copilului lor este sa se intrebe daca e sau nu timid” spune psihologul american Philip G. Zimbardo.

  • Parintele anxios si copilul
    Parintele anxios si copilul 2
    22 august 2013   

    Adultii ajung adesea sa ceara ajutorul terapeutic pentru copil, pentru ca acesta este timid, evitant, angoasat, excesiv de plangacios, pare ca nu vrea sa se desparta de parinte. Legatura este de multe ori usor de facut si intrebarea mea este adesea aceeasi...cum simtiti voi ,adultii, despartirea de copil? Ce simtiti voi adultii in fata lumii si a realitatii?

Mai multe