characters characters

Temele pentru acasa- o provocare

Propus de: Echipa Intuitext   |   28 aprilie 2013    |   22628 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

copil scriind temele pentru acasa
Spre deosebire de scoala primara, la gimnaziu temele pentru acasa sunt mai numeroase. De multe ori, in aceeasi zi copilul trebuie sa scrie un comentariu sau o caracterizare la limba romana, sa faca cateva exercitii de gramatica, sa rezolve probleme la matematica si sa invete la istorie sau geografie.
Faptul ca un copil are prea multe teme de rezolvat nu este numai o problema a sistemului de invatamant de la noi. Si parintii din Marea Britanie se plang de faptul ca elevii aloca intre 90 si 120 de minute pe zi pentru teme, iar gradul de dificultate al acestora este foarte mare.

Insa daca la ei Guvernul a precizat ca temele pentru acasa nu sunt obligatorii, dar sunt incurajate. La noi situatia este cu totul alta: in functie de profesor, temele pentru acasa pot ajunge si la aproape trei ore.


Ce pot sa fac astfel incat sa aiba timp si pentru sport sau relaxare?

- discuta cu dirigintele de la clasa. Afla care sunt materiile la care are copilul prea multe teme si explica-i dirigintelui ca dupa ore copilul tau nu mai are timp decat pentru teme.

- construiti impreuna un plan! Gandeste-te in primul rand daca intr-adevar cunosti programul copilului tau si daca stii exact ce anume din ceea ce face el ii place cel mai mult. Pornind de la aceste lucruri fa impreuna cu el un plan cu activitatile lui zilnice, plan in care sa incluzi scoala, temele pentru acasa, plimbarile in parc, sportul, joaca, prietenii, televizorul si calculatorul. Lasa-l sa isi aleaga activitatile care i se par lui mai importante si daca ignora complet scoala, vorbeste cu el si afla care sunt motivele pentru care nu ii acorda importanta. Apoi propune-i solutii sau adu-i contraargumente pe care sa le poata intelege. Dupa ce aveti gata planul, lasa-l pe el sa-l coloreze si sa-l lipeasca de perete sau chiar sa-l faca pe calculator. Apoi, urmariti impreuna timp de o saptamana acest plan si notati care este ponderea fiecarei activitati. Altfel spus, prioritizati impreuna activitatile astfel incat copilul tau sa inteleaga faptul ca temele pentru acasa fac parte din programul sau la fel ca si joaca. Apoi, dupa ce aveti gata planul treceti la aplicarea lui. Copilul va intelege mult mai bine care este programul lui in ziua respectiva si isi va planifica activitatile pentru a avea timp si pentru distractie.



- cauta metoda de invatare potrivita pentru copilul tau! Acum exista platforme educationale revolutionare, care il vor ajuta pe copilul tau sa invete mai usor, sa isi fixeze notiunile, sa se pregateasca pentru lucrari, teze si examene. ExamenulTau.ro este construit pentru a fi aliatul copilului tau, zi de zi. Cele 120 de lectii online din intreaga materie a claselor V-VIII la matematica si 104 la Limba si Literatura romana ii vor prezenta copilului tau informatiile intr-un mod usor de inteles, ceea ce ii va diminua timpul destinat invatarii si efectuarii temelor.

Daca temele il demotiveaza pe copilul tau din ciclul primar, atunci propune-i sa invete prin joc cu ScoalaIntuitext.ro. Aici, prin animatii, experimente, curiozitati, va descoperi o alta dimensiune a invatarii!


-pune-i intrebari pentru a vedea ce i-a placut cel mai mult la scoala, care parte din lectie i se pare mai interesanta, care jocuri i se potrivesc mai bine si ce anume din ceea ce vede la televizor il impresioneaza mai mult. Urmareste-l atunci cand citeste sau isi face lectiile pentru a afla care este ritmului lui de invatare sau de rezolvare a temelor si gasiti impreuna cea mai potrivita metoda pentru el. Si intotdeauna dupa fiecare disciplina faceti o pauza de zece minute.


Citeste articolul in continuare: Cum il poti ajuta pe copil la teme?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/donhomer/12862432364

Comentează:
15 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Monica    27.07.2015 - 14:33
    Eu sunt eleva in clasa a 10-a la un liceu foarte bun. Vreau sa precizez ca aceasta metoda nu functioneaza intotdeauna. Mi s-a explicat de foarte multe ori importanta scolii. Inteleg ca este importanta, dar tot nu mi se pare ceva important. Eu cred cu tarie ca scoala ar trebui sa fie un loc in care inveti cu placere si te simti bine. In schimb la noi in scoli elevii sunt vazuti ca niste sclavi care trebuie sa scrie si sa citeasca in orice ora din zi. Am intalnit foarte des profesori cu replici de genul: "in ora nu ai voie sa razi", dar spre bucuria mea am gasit, foarte rar, si profesori care ne-au inteles si ne-au ajutat.
  • Utilizator Anonim
    Ancuta Dutescu    16.12.2013 - 15:03
    va felicit doamna Livia Marculescu! cred ca ati fi cea mai potrivita sa dati lectii de psihopedagogie multor cadre didactice din Romania.
  • Utilizator Anonim
    Ada    28.08.2012 - 17:28
    Cand eram in clasa a4a si a3a aveam si atunci o groaza de teme:( imi lua 5 ore sa le fac
  • Utilizator Anonim
    Miss Tutorette    26.07.2011 - 08:56
    Buna tuturor,
    Temele pentru acasa sunt utile, in ideea in care sa fie bine intelese de copii. Nu a face o tema in pauza de 5-10 minute inseamna ca iti clarifica anumite topicuri ale unor materii. Trebuie studiu individual. Daca exista posibilitatea sa iti si explice cineva, excelent. Website-ul www.tutorette.com nu doreste sa incurajeze superficialitatea in randul elevilor, ci doreste a fi un serviciu online dedicat unei mai bune intelegeri a lectiilor pentru acasa. Vizitati astazi. Multumim.
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    20.04.2011 - 05:33
    Cand un copil te-ntreaba;"eu cand sa ma joc?,iar un adolescent "eu cand ma distrez?'',educatorul da raspunsuri pe care cu toti le cunoastem:'' ca sa-ti faci un viitor'' ," mai intai scoala dupa aceea distractie", oare se poate comunica astfel?Oare poate exista intelegere reciproca, clarificandu-se diferentele intre nevoile copilului si nevoile adultului, precum si cooperarea in care sa tinem cont de punctele de vedere ale fiecarei parti?Copilul nu trebuie dominat si subordonat, sa nu-i ceri foarte mult si sa nu uiti ca invatator sau parinte sa-i daruiesti la fel de mult!Poate fi satisfactie mai mare decat aceea ca-ti vin cu placere copilasii la scoala si ca-ti cer teme pentru acasa ?Temele si le fac singuri parintii fiind la serviciu?Limitele stabilite au fost rezonabile, timpul rezervat efectuarii temelor de acasa respectat si fructificat pe cinste?
  • Utilizator Anonim
    denis    30.08.2010 - 21:04
    numi plak temele pentru akasa ...sunt prea multe si nu dovedesc nimik.........
  • Cristina Butnaru
    Cristina Butnaru    06.01.2010 - 08:02
    Eu sunt de acord doar partial cu ceea ce s-a comentat mai sus. Sunt de acord cu faptul ca elevii ar trebui sa inteleaga lectia din clasa si sa retina esenta. Sunt de acord cu ideea ca temele pentru acasa ocupa prea mult timp. Unii profesori se comporta de parca disciplina lor ar fi singura si incarca foarte mult elevii. De asemenea, sunt de acord cu faptul ca vacantele si week-end-urile sunt in special pentru relaxare, desi ar trebui sa existe si o usoara activitate intelectuala de intretinere. :) Dar, asa cum bine a spus doamna Marculescu, putini elevi sunt aceia care isi fac temele de vacanta in mod constant. Majoritatea le lasa pentru ultimele zile si atunci... mai eficient este sa faca tot la scoala reacomodarea.
    In rest, n-as putea sa spun ca nu sunt de acord 100% cu cele afirmate, insa cred ca lucrurile trebuie putin nuantate: da, elevii trebuie sa fie atenti in clasa ca sa inteleaga si sa invete in mare parte lectia, insa aceasta atentie nu depinde numai de ei. Profesorul care stie sa capteze elevii, sa-i faca sa fie interesati, cel care foloseste metode eficiente, reuseste. Daca predarea se limiteaza la o simpla... dictare, degeaba incearca elevul sa fie atent 40 de minute, caci inseresul se va dizolva la un moment dat. Psihologic, la varsta de 12-14 ani, atentia poate fi directionata eficient catre un stimul timp de cca 25-30 de minute. La 16-18 ani lucrurile nu se schimba prea mult, de aceea profesorul trebuie sa alterneze metodele si sa puna accent pe elementele aplicative.
    Cat despre ceea ce a spus Speranta... nu pot sa afirm decat ca e brutal, periculos si ilegal sa dai unui copil cu cartea in cap. Insa nu pot sa ma abtin in a comenta ca era mai bine daca isi dadea fata la gradinita. Nu pentru ca ar fi scapat de lovitura, ci i-ar fi fost mult mai usor sa se integreze in clasa I.
  • Savu Mariana
    Savu Mariana    17.11.2009 - 17:59
    Referitor la temele pentru acasa va vorbesc atat in calitate de cadru didactic cat si de parinte.
    In calitatea mea de cadru didactic va pot spune ca am cautat intotdeauna sa dau teme elevilor in mod rezonabil, ajungand la performanta de a-i vedea pe elevii mei bucurandu-se de genul exercitiilor pentru acasa, ba mai mult unii dintre ei cereau sa lucreze in plus.Cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca niciodata nu am pus accent pe cantitate ci pe calitatea temelor pentru acasa.
    In calitate de parinte, fiul meu este in clasa a IX-a la un renumit colegiu din Bucuresti, are 33 de ore pe saptamana, pierde in jur de 2 ore pe drumul spre si dinspre scoala, iar pentru teme aloca cel putin 3 ore zilnic.Daca indrazniti sa faceti un calcul, un copil de 15 ani sta la scoala in medie 7 ore, pierde 2 ore pe drum si mai lucreaza 3-4 ore zilnic pentru efectuarea temelor. Sincer vorbind nu mi se pare deloc sanatos un asemenea program.
  • Elena Mărășescu
    Elena Mărășescu    25.10.2009 - 17:27
    In calitate de fosta eleva, de mama si cadru didactic, afirm: Daca un elev este atent cand se preda lectia, pleaca de la scoala cu ea invatata 70%. Daca il preocupa altceva decat explicatiile dascalului, nu va retine nici macar titlul. Este nevoie sa invete acasa logic, inainte de a-si scrie, altfel... Nu degeaba exista proverbele: "Repetitia este mama studiului!" sau Reteta SUCCESULUI este: 99% transpiratie si 1% inspiratie.
  • micsa speranta
    micsa speranta    22.10.2009 - 15:43
    problema e,nu se mai preda ca alta dta si sa plece elevu cu ceva inteles din clasa.va dau un ex. pe fata mea. nu a fost la gradinita si a venit vremea de scoala,fata nu a inteles un lucru a ridicat mana sa intrebe si invatatoarea i-a dat cu cartea in cap. ceea-ce nu se face o data ce a ridicat politicos.iar temele sunt enorme si plus inn clasa nu fac mare lucru vad din caietele fetei mele .mai mult parinti fac decat ei.la anu il dau si pe baiat deja ma i-a groza ca sau mai schimbat deja.o seara faina si succes copiilor
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    09.10.2009 - 11:11
    Intr-adevar, obiectivul lectiei din clasa ar fi ca elevul sa plece acasa cu notiunile insusite si intelese, iar temele pentru acasa sa nu ocupe atat de mult timp si sa nu depaseasca 2 ore pe zi. Parintii nu au rolul de a face temele in locul copilului, deoarece acesta nu va avea astfel responsabilitatea invatarii, insa il pot supraveghea pe copil.
  • Marculescu Livia
    Marculescu Livia    07.10.2009 - 14:41
    Am citit comentariile facute inaintea mea si vreau sa va spun ca le dau dreptate tuturor si credeti-ma ca o fac in cunostinta de cauza(in afara faptului ca sunt mama,sunt si invatatoare).Am aproape 20 de ani de experienta la catedra si implicit am educat cateva generatii.Daca ii intrebati pe fostii mei elevi despre modul in care le dadeam teme ,va vor raspunde ca nu aveau niciodata teme de vacanta(acestea nu-i ajuta cu nimic:majoritatea copiilor si le fac in ultimele zile de vacanta,astfel ca vin obositi la scoala),iar temele curente pentru acasa nu depaseau 2-3 exercitii aplicative la lectia de zi.Lucrez dupa principiul ca elevul trebuie sa plece cu lectia aproape invatata de la scoala,ia temele de acasa consolideaza capacitatile dobandite la scoala.Parintii elevilor mei nu stau langa acestia cand isi fac temele pentru ca nu este necesar.Asa ca temele nu depasesc 2 ore.Copilul trebuie sa aiba timp si pentru alte activitati,pentru ca apoi sa vina cu placere la scoala.Ce satisfactie mai mare sa ai decat aceea cand copiii spun ca n-ar vrea sa plece acasa pentru ca le place la scoala!Vreau sa va mai spun ca lucrez in mediul rural si am rezultate foarte bune.
  • Sunt Parinte
    Sunt Parinte    25.08.2009 - 17:53
    <p align="justify">Sa imbine placutul cu utilul si sa nu mai fie profesori care lucreaza dupa metode invechite si plictisitoare pentru copii. Sa fie o colaborare foarte buna si amiabila intre profesor si elevul sau. Datile voie si copiilor sa se pregateasca pentru o ora si dati-i posibilitatea o zi sa fie si el profesor si profesorul sa fie elev!!! Sa preda mult si de multe ori care nu sunt utile la nimic!!! </p>
  • Utilizator Anonim
    lorena    16.06.2009 - 17:47
    ca parinte ma intreb daca lectia nu ar trebui invatata 50% inca din clasa
  • Utilizator Anonim
    NO NAME    07.06.2009 - 20:05
    ce pana la trei ore ca ajung si pana la 6 ore in clasele 6-7-8
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe