Saracia infantila a crescut cu 19 procente in Europa de Est si Asia Centrala
De Ziua Internaționala pentru Eradicarea Saraciei, UNICEF avertizeaza ca efectele in lanț ale cresterii saraciei in randul copiilor ar putea duce la cresterea semnificativa a abandonului scolar si a mortalitații infantile
GENEVA/NEW YORK, 17 octombrie 2022 – Razboiul din Ucraina si cresterea inflației au impins in saracie alte patru milioane de copii din Europa de Est si Asia Centrala, inregistrandu-se o crestere de 19% fața de 2021, potrivit unui nou studiu al UNICEF publicat astazi.
Conform studiului The impact of the war in Ukraine and subsequent economic downturn on child poverty in eastern Europe and Central Asia [Impactul razboiului din Ucraina si al recesiunii economice provocate de acesta asupra saraciei in randul copiilor din Europa de Est si Asia Centrala] – care include date din 22 de țari* din regiune – copiii resimt cel mai mult povara crizei economice cauzate de razboiul din Ucraina. Desi constituie 25% din populație, copiii reprezinta aproape 40% din cele 10,4 milioane de persoane care au ajuns in saracie in acest an.
Federația Rusa are aproape trei sferturi din cresterea totala a numarului de copii care traiesc in saracie din cauza razboiului din Ucraina si a crizei costului vieții din intreaga regiune, in condițiile in care alte 2,8 milioane de copii traiesc acum in gospodarii aflate sub pragul saraciei. Conform studiului, pe locul doi se situeaza Ucraina, cu o jumatate de milion de copii care au ajuns sa traiasca in saracie, fiind urmata de Romania, cu alți 110.000 de copii.
„Pe langa ororile evidente ale razboiului – uciderea si mutilarea copiilor, stramutarea in masa – consecințele economice ale razboiului din Ucraina au un impact devastator asupra copiilor din Europa de Est si Asia Centrala”, a declarat directorul regional al UNICEF pentru Europa si Asia Centrala Afshan Khan. „Copiii din intreaga regiune sunt afectați de consecințele acestui razboi teribil. Daca nu oferim acum sprijin acestor copii si familii, cresterea accentuata a saraciei infantile va duce aproape sigur la pierderi de vieți, la pierderi in educație si la un viitor pierdut”.
Consecințele saraciei infantile nu afecteaza doar familiile aflate in dificultate financiara. Potrivit studiului, aceasta crestere brusca ar putea duce la decesul a altor 4.500 de copii inainte de implinirea varstei de un an, iar pierderile din educație ar putea insemna ca alți 117.000 de copii vor abandona scoala numai in acest an.
Cu cat o familie este mai saraca, cu atat este mai mare ponderea din venitul sau pe care o aloca nevoilor de baza, cum ar fi hrana si combustibilul. Potrivit studiului, atunci cand costul bunurilor de baza creste vertiginos, scad fondurile disponibile pentru satisfacerea altor nevoi, precum servicii medicale si educație. Din cauza crizei costului vieții, cei mai saraci copii au un acces si mai limitat la serviciile esențiale si sunt mai expusi riscului de violența, exploatare si abuz.
In cazul multora, saracia resimțita in copilarie ii urmareste toata viața. Studiul arata ca unu din trei copii care s-au nascut si au trait in saracie va continua sa traiasca in saracie ca adult, creandu-se astfel un ciclu intergenerațional al greutaților si lipsurilor.
Provocarile cu care se confrunta familiile care traiesc in saracie sau sunt la limita saraciei se adancesc atunci cand guvernele reduc cheltuielile publice, maresc impozitele pe consum sau pun in aplicare masuri de austeritate in efortul de a stimula economia pe termen scurt, deoarece acest lucru reduce accesul si calitatea serviciilor de sprijin de care depind familiile.
Studiul stabileste un cadru pentru reducerea numarului de copii care traiesc in saracie si pentru prevenirea cresterii numarului de familii care se confrunta cu greutați financiare:
- Acordarea de ajutoare financiare universale pentru copii si asigurarea unui venit minim.
- Extinderea beneficiilor de asistența sociala pentru a ajuta toate familiile cu copii aflați in dificultate, inclusiv refugiații.
- Protejarea cheltuielilor sociale, in special a celor dedicate copiilor si familiilor celor mai vulnerabile.
- Protejarea si sprijinirea acordarii de servicii de sanatate, nutriție si asistența sociala mamelor insarcinate, copiilor sub un an si prescolarilor.
- Reglementarea prețurilor la produsele alimentare de baza pentru familii.
UNICEF a incheiat recent un parteneriat cu Comisia Europeana si cu mai multe state membre ale UE in vederea implementarii in faza pilot a inițiativei UE „Garanția pentru copii” menite sa reduca impactul saraciei asupra copiilor si sa le ofere posibilitatea de a avea o viața prospera la maturitate. Avand in vedere ca, in prezent, tot mai mulți copii si din ce in ce mai multe familii ajung in pragul saraciei, se impune adoptarea unui raspuns consistent la nivelul intregii regiuni.
UNICEF indeamna la continuarea si extinderea sprijinului pentru consolidarea sistemelor de protecție sociala in țarile cu venituri mari si medii din Europa de Est si Asia Centrala, precum si la prioritizarea finanțarii programelor de protecție sociala, inclusiv a programelor de ajutor financiar adresate copiilor si familiilor vulnerabile.
„Masurile de austeritate vor afecta cel mai mult copiii – impingand si mai mulți copii in saraciei si ingreunand viața familiilor aflate deja in dificultate”, a declarat Khan. „Trebuie sa protejam si sa extindem sprijinul social acordat familiilor vulnerabile inainte ca situația sa se inrautațeasca”.
###
*inclusiv Kosovo, conform Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU
Despre UNICEF
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de țari si teritorii pentru a promova supraviețuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescența. In Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritați locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri naționali si internaționali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescenților si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF si activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.
Urmariți UNICEF in Romania pe Facebook si Instagram.
*Sursa foto: Freepik.com
Adauga tu primul comentariu: