As da tot ce stiu, pentru jumatate din ce nu stiu. (Descartes)
Copiii citesc din ce in ce mai putin. Este realitatea zilelor noastre, o realitate ce ar trebui sa ne puna pe ganduri, pe noi parintii si sa ne impulsioneze spre a incerca sa schimbam cumva lucrurile. Lectura este cea care ne imbogateste sufletul si mintea. Prin lectura copiii nostri pot cunoaste lumea, prin lectura vor ajunge sa-si modeleze atributele gandirii, sa-si exprime clar si precis propriile idei.
Cum invata copiii sa citeasca? Cititul este o aptitudine dobandita, este important ca noi, parintii sa intelegem asta! Daca nu am fi avut nevoie de instructiuni, nu ar mai fi existat atat de multi oameni analfabeti. Persoanele analfabete au inteligenta nativa, doar ca nu au fost invatate niciodata sa citeasca.
Deprinderea se formeaza in familie, din primii ani de viata. Va propun cateva idei ce va pot ajuta sa implicati activ copiii, astfel incat sa ajunga sa-si insuseasca pe nesimtite deprinderea de a citi, intelegandu-i frumusetea si utilitatea, fara niciun efort: citim ziarul cu voce tare; la cumparaturi citim impreuna etichetele si instructiunile; ne abonam sau cumparam publicatii si reviste pentru copii, il ajutam sa-si creeze colectii de reviste; la plecarea in vacanta discutam despre itinerarii, citim cu el brosuri, pliante, articole pe internet etc.; incurajam schimburi de carti, reviste in grupul lui de joaca; implicam bunicii in citirea de povesti.
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/misgoddess/8795626821/
Citeste articolul in continuare:
Cum il ajuti pe copil sa invete sa citeasca
Cum progreseaza copiii odata ce au invatat sa citeasca?
Rolul scolii si al profesorilor in invatarea cititului este foarte important. Cand merg prima data la scoala, copiii nostri au un vocabular destul de bogat, rod al experientei lor de viata, format de la televizor sau din povestile ascultate. In timp ce invata sa citeasca, vocabularul format prin citire trebuie sa ajunga la acelasi nivel cu vocabularul activ, vorbit. Incepand cu clasele a treia si a patra, manualele din care copiii citesc contin cuvinte ce depasesc vocabularul vorbit. Abia atunci cititul contribuie la imbunatatirea limbajului copilului. Micii cititori fac acum cunostinta cu noi cuvinte prin citit; pot silabisi cuvinte fara a sti ce inseamna. Foarte important este sa caute sensul acestor cuvinte in dictionar, sa ii incurajam sa isi cumpere sau sa primeasca primul dictionar propriu. Cartile citite la aceasta varsta sunt pentru diferite materii de la scoala, literatura, dar si geografie, stiintele naturii sau istorie. Parinti si copii, putem incepe de acum, daca nu am facut-o deja, sa „construim” Biblioteca copilului, sa achizitionam carti, sa intram regulat in librarii, sa incurajam si sa laudam interesul pentru o lectura adecvata varstei. Cititul suplimentar poate fi o placuta ocupatie, castigul este imens: un ritm rapid de citit, vocabular bogat, exprimare clara mai apoi, atat oral cat si in scris.
Ce putem face daca copilul nu citeste destul de repede? In primul rand trebuie sa aflam de ce. Nu este recomandat sa incercam sa rezolvam toate problemele cu cititul ale copilului pe cont propriu, putem apela oricand la un specialist. Evolutia cititului la un copil se impune insa a fi urmarita permanent. Daca un copil nu progreseaza asa cum ar trebui, aflam motivul acestei probleme, cerem o explicatie unui profesor experimentat sau unui specialist in citire de la scoala copilului. Mereu sa avem in vedere ca cititul este important in toate domeniile, in limbaj si in gandire. Daca copiii isi petrec majoritatea timpului liber in fata televizorului sau computerului, iar timpul pentru citit e tot mai scurt, ne vom stradui atunci sa le facem un program, pe ore chiar, care sa includa neaparat si cititul unei carti.
Cum sa facem cititul mai interesant? Cititul cu glas tare este unul dintre cele mai importante activitati pe care le putem face pentru copilul nostru. In primul rand, sedintele zilnice de citit cu glas tare stimuleaza dezvoltarea creierului si ajuta la formarea unei pasiuni ce va dura toata viata pentru citit si invatat, dar este si un mod grozav pentru copii si parinti de a petrece un timp oarecare impreuna, in special la sfarsitul unei zile obositoare. Cititul cu glas tare poate fi o parte importanta a ritualului de culcare, nu numai la varste mici, ci chiar si atunci cand copiii stiu singuri sa citeasca. Putem citi impreuna sau pe rand.
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/aidanmorgan/6475675533/
Cum aduci lectura in viata copiilor
De noi depinde sa transformam aceste sedinte de citit in evenimente asteptate de copil si avem la dispozitie mai multe trucuri:
Inainte de a citi
- Alegem carti care ne plac chiar si noua
- Alegem carti potrivite varstei si preferintelor copilului
- Mergem la biblioteca si la librarie impreuna, deseori
- Cream un mediu relaxat pentru lectura
In timp ce citim
- Citim rar.
- Citim expresiv.
- Incercam voci diferite, accente, caractere si sunete.
- Folosim cantece si teatru de papusi.
- Luam pauze.
- Lasam copilul sa participe.
- Recitim
Dupa ce citim
- Incercam prelungirea povestii
- Mergem intr-un loc inspirat de carte.
- Sa fim un bun exemplu, lasand copilul sa ne vada citind cat de des posibil; este calea cea mai buna de a-i insufla dragoste pentru lectura. Si sa continuam sa citim si cand copilul e mai mare, chiar dupa ce invata sa citeasca singur. Nimic nu va inlocui sentimentul pe care-l avem cand citim impreuna.
...Sa ne gandim mereu ca poate, peste ani, va veni o zi cand copilul va citi el pentru ochii nostri, care nu vor mai putea.
Va invitam sa ne impartasiti din propria dumneavoastra experienta de parinti-cititori-iubitori de lectura, sa faceti cunoscute incercarile de educare la copii a dragostei pentru carte si cuvantul scris.
Autor: Nicoleta Marcu
Institutor, consilier educativ Liceul Teoretic "Mircea Eliade", Resita, Caras-Severin
Presedinta Asociatia Invatatorilor Caras-Severineni
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/thisstupidlamb/8693242304/
Comentează:6 comentarii
Am înființat 2 Cluburi de lectură(unul pentru adulți-terapia prin lectură, celălalt pentru copii-clădim, dezvoltăm pasiunea pentru lectură). Suntem mândri de grupurile noastre! Sunt grupuri unde se simte pasiunea, dăruirea și prietenia!
Împreună facem diferența!
Puterea exemplului funcționează!
Este foarte important citul pentru dezvoltarea pe plan personal,social si emotional , cat si pentru dezvoltarea limbajului si comunicarii.