characters characters

Stimuleaza cititul

Propus de: Nicoleta Marcu   |   28 aprilie 2009    |   10623 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

copil citind
As da tot ce stiu, pentru jumatate din ce nu stiu. (Descartes)

Copiii citesc din ce in ce mai putin. Este realitatea zilelor noastre, o realitate ce ar trebui sa ne puna pe ganduri, pe noi parintii si sa ne impulsioneze spre a incerca sa schimbam cumva lucrurile. Lectura este cea care ne imbogateste sufletul si mintea. Prin lectura copiii nostri pot cunoaste lumea, prin lectura vor ajunge sa-si modeleze atributele gandirii, sa-si exprime clar si precis propriile idei.

Cum invata copiii sa citeasca? Cititul este o aptitudine dobandita, este important ca noi, parintii sa intelegem asta! Daca nu am fi avut nevoie de instructiuni, nu ar mai fi existat atat de multi oameni analfabeti. Persoanele analfabete au inteligenta nativa, doar ca nu au fost invatate niciodata sa citeasca.

Deprinderea se formeaza in familie, din primii ani de viata. Va propun cateva idei ce va pot ajuta sa implicati activ copiii, astfel incat sa ajunga sa-si insuseasca pe nesimtite deprinderea de a citi, intelegandu-i frumusetea si utilitatea, fara niciun efort: citim ziarul cu voce tare; la cumparaturi citim impreuna etichetele si instructiunile; ne abonam sau cumparam publicatii si reviste pentru copii, il ajutam sa-si creeze colectii de reviste; la plecarea in vacanta discutam despre itinerarii, citim cu el brosuri, pliante, articole pe internet etc.; incurajam schimburi de carti, reviste in grupul lui de joaca; implicam bunicii in citirea de povesti.


 *Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/misgoddess/8795626821/


Citeste articolul in continuare:

Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    26.07.2013 - 08:52
    Mai multe detalii despre ziua de lectura in parc gasiti aici:): http://www.suntparinte.ro/eveniment/14027-o-zi-de-lectura-in-parc-bucuresti
  • Utilizator Anonim
    carmen tudor    25.07.2013 - 18:14
    hai sambata in herastrau sa citim pe paturica :)
  • Utilizator Anonim
    Dragoi Cristina    22.07.2013 - 20:17
    Unde se simte pasiunea și se exercită dăruirea și prietenia!
  • Utilizator Anonim
    Dragoi Cristina    22.07.2013 - 20:13
    Noi, eu și fiul meu, credem în puterea exemplului! Eu iubesc lectura, citesc, citim, ne delectăm citind.
    Am înființat 2 Cluburi de lectură(unul pentru adulți-terapia prin lectură, celălalt pentru copii-clădim, dezvoltăm pasiunea pentru lectură). Suntem mândri de grupurile noastre! Sunt grupuri unde se simte pasiunea, dăruirea și prietenia!

    Împreună facem diferența!
    Puterea exemplului funcționează!
  • Utilizator Anonim
    Valeria    22.07.2013 - 19:23
    Ar trebui facute si concursuri de povestit, asa copiii ar afla unii de la altii despre carti.Vizite la librarie si ar trebui inradacinata cumpararea cartilor si apoi copiii sa faca schimb intre ei.Intalnirea cu cartea ar trebui sa fie un eveniment placut si asta prin aducerea in preajma copiilor a autorilor, nu pentru lectura ce pentru comentarii asupra cartii, sa vada ca au de invatat din fiecare carte cate ceva.Trebuie ceva cat mai interactiv , copiii de azi nu mai au rabdarea vechii generatii.
  • Utilizator Anonim
    Sanda    22.07.2013 - 19:02
    Buna.In primul rand fa-ti timp pentru copilul tau.Mergi cu el la biblioteca chiar daca e bebelus,apoi citeste-i o carticica,chiar doua ,inainte de culcare.Sunt carti pentru copii, pentru toate varstele.
    Este foarte important citul pentru dezvoltarea pe plan personal,social si emotional , cat si pentru dezvoltarea limbajului si comunicarii.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    09 august 2024   

    Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.

  • Obiceiuri care incurajeaza lectura
    Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
    14 februarie 2023   

    Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.

  • Rolul povestilor in dezvoltarea abilitatilor cognitive
    Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
    15 septembrie 2022   

    Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.

Mai multe