characters characters

Socializarea copilului in parc

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 august 2013    |   2777 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

“Copilul meu este foarte sociabil. Uneori parca duce la extrem toata interactiunea. Nu de putine ori i s-a intamplat sa ii sperie pe ceilalti copii. Alearga spre ei, plin de veselie, cu jucariile dupa el, ii saluta si ii intreaba daca nu vor sa se joace cu el. Cei mai multi, mai ales daca sunt mai mici ca si varsta se sperie. O data, un copil chiar i-a spus: ‘eu am deja prieteni cu care sa ma joc,- nu mai vreau inca unul’. Nici nu stiu ce sa-i spun si cum sa-l pregatesc. Mi-a luat o dupa- amiaza intreaga sa alung tristetea copilului meu dupa acele vorbe urate. “Aceasta este o poveste a unei mamici.


La fel de dificile sunt si situatiile opuse, in care copilul nu vrea sa interactioneze cu ceilalti, pentru ca este timid sau introvertit (doua cauze diferite).


Cum il poti invata pe copil sa socializeze la locul de joaca intr-un mod optim?
Totul incepe cu socializarea din familie:
-    permite-i copilului sa iti ofere o mana de ajutor din cand in cand, la sarcinile casnice;
-    fii un exemplu de politete, respect si nu te sfii sa impartasesti afectiune cu cei din jur;
-    inconjoara-ti copilul cu iubire: cu cat elcopilul traieste intr-un mediu familial cu un nivel ridicat de afectiune, cu atat va fi mai sociabil, spun specialistii;
-    apreciaza abilitatile sociale pe care deja le are copilul tau - atunci cand este politicos, respectuos etc.
-    invita prietenii copilului tau la voi acasa, pentru a se juca impreuna.

Iata si cateva sfaturi despre cum sa-ti ajuti copilul sa socializeze mai usor in parc:
1. Inainte de a pleca in parc, spune-i copilului sa aleaga jucarii pe care va fi dispus sa le imparta cu alti copii.
2. Nu te astepta sa inteleaga din prima incercare ca e nevoie sa isi imparta jucariile sau ca trebuie sa isi astepte randul la tobogan sau la celelalte jocuri din parc ce sunt asaltate si de ceilalti copii.
3. Propune jocuri in parc intre copilul tau si ceilalti care sa ii implice pe toti.
4. Discuta inainte de a merge in parc despre ce comportamente sunt si nu sunt acceptate atunci cand exista un grup de copii care se joaca, pentru a fi in siguranta la locul de joaca.
5. Vorbeste-i despre importanta de a imparti ceea ce are cu alti copii.
6. Invata-l cum sa propuna un joc unui alt copil, cum sa ceara voie sa se alature unei activitati sau unui joc si ce sa faca in cazul in care este respins.
7. Invata-l pe copil ca se poate intampla ca alti copii sa refuze sa se joace cu el, ca nu este un lucru foarte grav si ca isi poate gasi alti prieteni de joaca.
8. Daca alti copii nu il accepta pe copilul tau in grupul lor, incearca sa nu reactionezi exagerat, sa nu il consolezi mai mult decat e nevoie si nici sa nu acorzi prea multa atentie incidentului. In caz contrar, ii vei transmite mesajul ca este ceva in neregula cu el si ca are o problema care este greu de depasit.
9. Nu il forta sa mearga la joaca in parc atunci cand nu isi doreste acest lucru.


In final, este bine sa stii care sunt abilitatile necesare pentru ca un copil sa isi faca prieteni mai usor, pentru a le exersa impreuna cu el:
1. Abilitati pentru a putea sustine o conversatie: sa aiba un limbaj dezvoltat, un vocabular bogat si sa fie coerent in ceea ce spune;
2.    Abilitati interpersonale: sa poata relationa cu usurinta cu cei din jur - deschidere spre nou;
3. Autocontrol emotional: in situatii in care este nervos sau furios sa stie si sa poata sa se controleze;

Cel mai probabil, aventura care se cheama “joaca in parc” va incepe cu o serie de mici dificultati, inevitabile avand in vedere varsta copiilor, insa este bine sa ai incredere ca le veti depasi impreuna, tu si copilul tau. Copilul tau reuseste sa se bucure de experienta jocurilor in parc alaturi de alti copii?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 4 faze ale prieteniilor intre copii
    4 faze ale prieteniilor intre copii
    04 aprilie 2024   

    Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

  • Conflictele dintre copii
    Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
    29 septembrie 2022   

    O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

  • Ziua Internationala a Prieteniei
    Cum petrecem Ziua Internationala a Prieteniei
    04 august 2022   

    „Prietenia este unul dintre cele mai grele lucruri de explicat. Nu se invata la scoala. Dar daca nu ai invatat ce inseamna prietenia, nu ai invatat nimic.” (Muhammad Ali)

Mai multe