characters characters

Si oamenii celebri au fost copii... Nadia Comaneci

Propus de: Echipa Intuitext   |   13 noiembrie 2009    |   2465 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

"Stiu ca povestea vietii mele suna prea extraordinar ca sa fie adevarata, dar intotdeauna am incercat sa iau viata asa cum este si sa fac lucrurile cat mai bine. Acest lucru m-a facut cine sunt astazi" (Nadia Comaneci)

 

Din pacate orele de educatie fizica nu mai sunt ce au fost mai demult. Mai nou, majoritatea nu stiu cum sa mai chiuleasca, iar la finalul semestrului sa-si faca rost de motivatii de la doctorul de familie. Parintii stiu de absentele si reticenta copilului de a merge la aceste ore si ei sunt cei care vorbesc cu medicul de familie pentru a face rost de adeverinte. Ne mira statisticile care arata ca  din ce in ce mai multi copii devin obezi inca din perioada prescolaritatii si nu intelegem de ce.

Dam vina numai pe mancarea nesanatoasa, dar nu incercam sa gasim alternative sanatoase. Aceasta problema a promovarii sanatatii fizice incepe inca din scoala. Copiii de azi au probleme de spate din cauza pozitiei incomode in banca, la calculator, sunt din ce in ce mai obositi, au devenit lenesi si nu mai practica niciun sport. Tate acestea au efecte negative pe termen lung asupra sanatatii generatiei viitoare. Si ar fi bine sa luam masuri cat mai repede.Va prezentam povestea unei gimnaste celebre care din pasiune pentru sport a ajuns sa cucereasca intreaga lume: Nadia Comaneci.

Iata cateva aspecte din viata ei:

  • Prima competitie la care a participat Nadia Comaneci a fost la varsta de 3-4 ani: un concurs de triciclete desfasurat pe strazile Onestiului.
  • A inceput sa practice gimnastica pentru ca ii placea, nu pentru ca s-ar fi gandit vreodata ca ar putea sa ajunga campioana olimpica .„Nu am vrut sa fac istorie, am vrut sa fiu cea mai buna", a spus Nadia.
  • A fost descoperita si data la ore de gimnastica.
  • Si-a petrecut copilaria muncind pentru a deveni cea mai buna: „Ce am ratat? Am pierdut ocazia de a pierde timpul prin centrele comerciale, dar nu este mare lucru, deoarece nu primesti o medalie pentru asta.”
  • Este prima gimnasta din lume care a primit nota 10. In total are 5 medalii olimpice de aur si este multipla campioana mondiala si europeana: "Nu ma uitam la panoul de afisaj, ma gandeam doar ca exercitiul imi iesise mai bine ca la antrenamente. A fost un moment de confuzie, s-a produs rumoare in sala. Nu intelegeam ce se intampla. Nu noi facem istorie, pur si simplu asa se intampla", a declarat cu modestie eroina gimnasticii romanesti.
  • “Cand privesc in urma, ma bucur ca mama m-a dus la un club de gimnastica. Nu am facut gimnastica pentru a deveni o sportiva faimoasa sau o celebritate. Am ajuns mai departe decat ma asteptam, s-a intamplat pur si simplu. Practic, viata mea de acum se datoreaza activitatii pe care am avut-o cand eram copil“, a spus fosta sportiva. (Citeste mai mult aici )


Ce idei putem extrage din viata Nadiei Comaneci?
  • E importanta comunicarea parinte-copil-profesor. Numai asa pot fi dezbatute si analizate posibilitatile copilului de a se dezvolta si de a-si gasi drumul in viata.Intra in legatura cu profesorii copilului tau aici.
    Observa-ti copilul inca de la cele mai mici varste.
  • Ofera-i o paleta larga de activitati in care sa-l implici de la varste cat mai timpurii.
    Da-i posibilitatea sa se afirme
    , lasa-l sa-si spuna cuvantul atunci cand discutati. Astfel, va invata sa isi exprime si sa isi sustina punctul de vedere.
  • Inscrie-l intr-un club sportiv pentru a se dezvolta fizic si armonios. Cauta clubul potrivit pentru copilul tau aici.
  • Lasa-l sa experimenteze, sa-si dea frau liber creativitatii si gandirii.
    Nu-l ingradi in reguli si atentionari
    . In felul acesta nu va avea niciodata curajul sa faca singur un pas in cariera lui.

Astfel, ai grija ce-i oferi, fii atent la modul in care-l cresti pentru a putea fi un bun exemplu. Incepe o educatie cat mai de timpuriu. Incearca sa acoperi cat mai multe domenii, nu lasa doar scoala sa-si faca treaba. Actioneaza si asupra educatiei pentru sanatate, a educatiei morale, estestice, formale si informale. Si acum, citeste fragmentul de mai jos, si incearca sa-l comentezi:

In casa familiei Comaneci, in "camera rosie", cum este cunoscuta camera copilariei Nadiei, decorul se pastreaza neatins. O canapea, doua fotolii, o masuta in mijloc si o vitrina decoreaza camaruta de cativa metri patrati in care regina gimnasticii isi avea caminul cand ajungea acasa. Iar peste tot, prin camera, ca de altfel in toata casa tatalui ei, sunt fotografii ale ei, in diferite ipostaze. Portrete, fotografii inramate, pictoriale aparute in reviste, toate sunt aranjate ca la carte. Doar mobila a fost schimbata.
"Fiecare cu viata lui. Eu am pastrat-o pe Nadia in inima, acolo va ramane mereu pentu mine.” (Gheorghe Comaneci) (Mai multe detalii gasesti aici )

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe