characters characters

Si oamenii celebri au fost copii… Jamie Oliver

Propus de: Echipa Intuitext   |   24 noiembrie 2009    |   4074 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.


*Sursa foto: Iaca.co.uk


„Ce este educatia? O gramada de lucruri pe care oamenii cred ca ar trebui sa le stim. In cele din urma, daca stim sa tencuim, sa vopsim sau poti lucra cu alti oameni si cel mai important, daca afli la ce esti bun, atunci asta e cheia" (Jamie Oliver)


Viata ia de cele mai multe ori intorsaturi ciudate. Multi se pregatesc ani intregi sa dea admitere la medicina spre exemplu si cu putin inainte de examen li se intampla ceva si renunta; astfel, isi descopera adevarata vocatie. Se intampla deseori ca adolescentii sa aleaga un profil la liceu doar pentru ca asa cred parintii ca este mai bine, ”Meseria asta se cauta si e banoasa”. Sunt neplacute si chiar de condamnat acele cazuri de care si tu ai auzit cu siguranta: parintii vor sa-si vada fiul un doctor renumit, in timp ce acesta viseaza sa devina regizor de film, de exemplu .

Pentru a nu face greseli privind viitorul copilului nostru este important sa-l ascultam si pe el. El este cel care isi va petrece o jumatate de viata lucrand si ar fi pacat sa faca asta numai din obligatie. Iti prezentam viata unui om care a devenit celebru peste noapte. Un tanar pe care l-am vazut crescand si maturizandu-se sub ochii nostri, pe micul ecran. Este vorba de Jamie Oliver, unul dintre cei mai celebri bucatari din lume. Emisiunile, dar si cartile de bucate scrise de el au fost traduse in zeci de limbi si vandute in milioane de exemplare. Iata cateva informatii despre viata lui.

Stiai ca:

  • Jamie Oliver avea dificultati in timpul anilor de scoala in ceea ce priveste scrisul?
  • Bucatarul acum celebru suferea de dislexie?
  • A renuntat la scoala din cauza problemelor de scris si citit?
  • A jurat atunci cand a parasit scoala ca nu se va mai preocupa vreodata de studiu?
  • Volumele sale se vand in mii de exemplare?
  • In 2006, Jamie Oliver a castigat titlul de "Cea mai motivanta figura politica”? Bucatarul preferat al Angliei a condus, mai bine de un an, o campanie impotriva mancarurilor de tip fast-food din scoli.


„Este ironic ca in singurul lucru pe care l-am urat am ales sa ma specializez acum. Aproape 24 de milioane de exemplare ale cuiva care si-a jurat ca nu va mai citi sau scrie cand a parasit scoala. Este nostim cum se potrivesc lucrurile”, a declarat multimilionarul bucatar.  

Si acum, iata cateva idei extrase din viata lui Jamie Oliver:

  • Dislexia se refera la dificultatea de a citi. Copiilor cu dislexie le este greu sa invete sa citeasca, desi merg la scoala si au un nivel mediu de inteligenta, iar scoala le pune la dispozitie programe si oportunitati adecvate de invatare.
  • A face ceea ce-ti place.  Chiar daca par lucruri nesemnificative pe care copilul tau le face, ar fi bine sa stii ca el le acorda o importanta foarte mare. De aceea are nevoie de sprijinul si de aprecierea ta mai tot timpul. Daca il critici mereu sau il desconsideri, „ii tai avantul”, ceea ce va duce intr-un final la un foarte mare dezinteres. In situatia in care copilul tau are deja un program extrem de incarcat (merge la ore, este olimpic la romana, face inot de performanta, tenis, joaca sah si poate ii mai place si sa cante la pian- sunt posibile si astfel de cazuri), nu te ingrijora prea tare. Asta inseamna ca toate sunt pentru el, pasiuni. Pentru a creste o pasiune e nevoie de munca, dar sa nu uitam ca vorbim si de o placere si destindere foarte mare atunci cand ne angajam in activitati care ne plac. Daca tie ti se pare ca cel mic pare a fi chinuit din cauza programului, dar el face cu brio toate aceste lucruri atunci ar fi bine sa crezi ca intr-adevar face ceea ce-i place. Acesti copiii par a fi „crescuti cu adrenalina” ; sunt mereu plini de viata, veseli si cu o energie in stocuri nelimitate.
  • Nu conteaza in ce domeniu lucrezi. Chiar daca este o mandrie sa devii avocat sau medic  uneori e mai fericit si implinit un tamplar sau zugrav. Conteaza sa pui pasiune in ceea ce faci. Numai asa vei obtine rezultate foarte bune si vei putea excela rapid indiferent de domeniul in care lucrezi.
  • E importanta autocunoasterea. Ajuta-ti copilul sa ajunga la stadiul in care sa se poata cunoaste pe sine insusi. Numai daca va deveni constient de propriile forte, capacitati, aptitudini si abilitati va putea sa indeplineasca orice sarcina, dar si sa-si atinga scopurile mai tarziu in viata.
  • Incredere in viitor. Ajuta-l sa porneasca pe drumul vietii cu ideea ca fiecare isi face viata mai mult sau mai putin asa cum vrea; copilul tau are nevoie sa i se ofere o perspectiva pozitiva asupra viitorului. Numai asa va putea sa lupte si sa depaseasca obstacole din dorinta de a-si indeplini visul. Ambitia, increderea in el, sprijinul celor din jur, dar si o sete de cunoastere continua si explorare sunt elementele de care are nevoie si pe care tu poti sa i le oferi.
  • Si nu uita, „daca afli la ce esti bun, atunci asta e cheia”(Jamie Oliver)

Hai sa facem un exercitiu de imaginatie. Cum ai reactiona (ganduri, comportamente) daca intr-o zi, copilul tau ti-ar spune : „Stii mami, m-am gandit...nu mai vreau sa devin chimist pentru ca nu-mi place chimia. In schimb m-am gandit ca a fi bucatar este un lucru super tare ! As putea calatori peste tot in lume sa caut retete de mancaruri nemaiauzite pe care apoi sa le vand si as face milioane de lei. Ce zici ? Asa-i ca e o idee super buna ? ”
Asteptam raspunsurile tale.

 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    sofimrs    04.11.2010 - 08:31
    Sunt intrutotul de acord.Avem un astfel de copil in familie.Este un copil foarte activ,simpatic,spontan,insa la capitolul invatatura...sa spunem ca ii lipseste interesul.Mama lui il sprijina permanent la lectii,pot spune ca a parcurs integral programele scolare incepand cu inv.prescolar,primar,acum fiind clasa a V-a.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe