Si oamenii celebri au fost copii... Emily Bronte
“N-am decat o singura dorinta, si intreaga mea fiinta si toate puterile mele tintesc spre implinirea ei. Am dorit-o atat de multa vreme si atat de neclintit, incat sunt convins ca se va implini.”
(Emily Bronte- "La rascruce de vanturi")
Pentru multi copii, a scrie un eseu sau o compunere este o adevarata problema, mai ales daca lectura nu se numara printre principalele preferinte ale lor. Cum il poti motiva pe copilul tau sa citeasca?
Incearca sa-i cultivi dragostea pentru carti si pentru universul personajelor. Vorbeste-i frecvent de cartile pe care tu le-ai citit, cum te-au ajutat si ce anume ai invatat din ele. Mergi cu el prin librarii si alegeti impreuna cartile pe care vreti sa le cumparati.
De asemenea, nu ezita in a-l lasa sa-si dezvolte creativitatea chiar si prin jocuri pe care tu le consideri bizare. Pentru copii este foarte important sa fie lasati sa se piarda in diverse jocuri si sa-si imagineze lumi pe care sa le descopere sau taramuri miraculoase.
Iti propunem povestea unei femei, a carei copilarie trista si plina de greutati, dar incununata de carti si orizonturi noi, a transformat-o intr-una din cele mai cunoscute scriitoare de origine engleza.
- Emily Brontë este o scriitoare cunoscuta mai ales prin romanul ei, singurul de alfel, intitulat “La rascruce de vanturi”.
- In copilarie, dupa moartea mamei, Emily alaturi de cele doua surori ale sale Charlotte si Anne si de fratele lor Patrick incep sa-si imagineze taramuri si intamplari magice; aceste amintiri vor constitui o baza importanta pentru scrierile lor de mai tarziu. O mica parte din operele copilariei lui Emily a supravietuit vremurilor.
- Emily si-a petrecut cea mai mare parte a timpului in activitati de citit si de scriere.
- A ramas in istoria literaturii universale alaturi de surorile ei, drept una dintre primele femei care a publicat o carte intr-o lume dominata de barbati.
Povestea de viata a lui Emily Bronte ne duce cu gandul la vremurile de demult, cu miros de carti vechi asezate la cinste intr-o biblioteca frumos amenajata, considerata pe atunci semn al intelectualitatii.
Cum poti sa-i dezvolti creativitatea si pasiunea pentru lectura copilului tau?
- Cumpara-i carti cu povesti si cultiva-i placerea de a citi. Inceputul este mai greu, dar treptat, copilul iti va cere sa-i mai cumperi o carte si inca una pana cand va fi nevoie sa gasesti un loc in casa pentru o mini-biblioteca.
- Daca nu vrei sa cheltuiesti prea multi bani, ai si o alternativa: biblioteca. Fa-i un permis de biblioteca inca din ciclul primar. In acest fel va trai un sentiment de independenta: el este cel care alege ce carti vrea sa citeasca si face o activitate specifica adultului, in care este imposibil sa dea gres.
- Permite-i sa fabuleze si bombardeaza-l cu intrebari in conversatiile voastre. Prescolarii adora sa inventeze povesti, iar la final sa spuna ca doar s-au prefacut pentru ca nu asa s-au intamplat de fapt lucrurile.
- Initiaza jocuri de genul: ce vrei sa te faci cand vei fi mare? Ce meserie crezi ca este cea mai interesanta?
- La finalul fiecarei povesti pe care i-o citesti sau al carei rezumat ti-l prezinta, incearca sa mergi mai departe si sa-i dezvolti gandirea prin intrebari: Ce te-ai face daca ai fi in locul Scufitei Rosii? Cum l-ai pedepsi tu pe lupul cel rau, daca ai fi vanatorul? De ce crezi ca Scufita era imbracata in rosu? etc.
Vrei sa stii ce ai mai putea face pentru a-l determina pe copilul tau sa citeasca? Iata un alt articol pe aceasta tema aici .
Copilului tau ii place lectura? Cum incerci sa ii trezesti interesul pentru carti?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum se dezvolta gandirea morala in copilarie si adolescenta
Cum isi dezvolta copiii gandirea morala si cum ii putem sprijini in acest sens? Se poate vorbi despre 3 etape majore in dezvoltarea morala a copiilor si adolescentilor.
-
Cum ii invatam pe copii despre solidaritate
Situatiile de criza, precum razboiul, dezastrele naturale sau urgentele medicale, sunt inspaimantatoare pentru copii, dar sunt si momente in care acestia pot intelege mai usor ce inseamna solidaritatea
-
Lipsa recunostintei la copii. Ce se ascunde in spatele ei si cum o putem indrepta
Copiii devin nerecunoscatori atunci cand primesc intotdeauna ce isi doresc, imediat, fara a face diferenta dintre nevoi si dorinte.
Adauga tu primul comentariu: